Still Life with Tractor Tire

tractor tire oil painting

© Copyright 2016 – Present

Size: 12″ x 16″
Support: Gallery wrap stretched canvas
Description: A closeup representation of a tractor tire. This painting will not need a frame as the painted composition extends around the edges of the canvas.


Purchasing Information
$280 Plus S/H





Artist Comments: This oil painting was an interesting one to do. What I like most about it is all of the different textures present in it — the wood, the rubber, and even the rusty metal rim. It was a enjoyable challenge painting all those textures and getting them just right. In addition, there are the warm colors that contrast against the cool ones. There are so many neat things happening in this painting it was just a fun one to paint!

I believe an artist’s environment has a huge influence on the type of art they create — I know it does me. I can always find some interesting objects to paint here on our small Texas ranch, however, I don’t limit myself, I do paint other locations too. When we go on vacation I always take my camera with me to capture as much as I can in photos that will be used someday as reference material for future paintings.

This painting would be the perfect art piece for the man cave especially if you love farm tractors or even cars. I can imagine no one would have ever thought a tractor tire would be the focal point for a painting, but it isn’t the only farm equipment I’ve painted. A few years back I did a painting of some horse tack too. Check out Barn Door with Horse Tack.

Still Life with Tractor Tire reminds me of another panting I did several years ago. It also has a lot of texture. It is called Still Life with Boat Fenders.


Lighthouse Monument, Palo Duro Canyon State Park TX

light house monument palo duro canyon state park

© Copyright 2016 – Present

Size: 16″ x 12″
Support: Gallery wrap stretched canvas
Description: A landscape painting of the famous Lighthouse geological rock formation of Palo Duro Canyon. This painting will not need a frame as the painting image extends around the edges of the canvas.


Purchasing Information
$280 Plus S/H





Artist Comments: In 2015 my husband Robert and I traveled to Amarillo TX on vacation. While there we visited the Palo Duro Canyon State Park several times as it quickly became the highlight of our trip. The Lighthouse Monument is one of many “must see” attractions when visiting this park. Multiple visits to the canyon also provided me with a lot of photo ops that will be used as reference material for future paintings of this park.

Fun Facts About Palo Duro Canyon State Park

Palo Duro Canyon State Park is located in the Texas Panhandle near Amarillo TX. Also called “The Grand Canyon of Texas” because of its size and its resemblance to the Grand Canyon located in Arizona. It is the second largest canyon in the U.S. measuring 120 miles long, 20 miles at its widest point and 800 feet at its maximum depth. It also has over 29,000 scenic acres for the tourist or vacationer to enjoy. Just like the Grand Canyon in Arizona, the Palo Duro Canyon features dramatic geological features, multicolored layers of rock and steep mesa walls.

For the park visitor there are hiking trails, camp grounds, horse back riding and more! The canyon is also host to TEXAS Outdoor Musical, the longest running musical ever performed on stage. This world renown musical drama has been performed on an outdoor stage in the canyon since 1965.

For more information about this Texas state park visit their website.


Can You Name These Famous Paintings From History?

Name that painting…Test your knowledge of art history by naming these famous paintings. Take this simple 25 question test by writing your answers on paper, then check your answers at the end of the quiz. Don’t peek!

What is the name of each famous paintings pictured below?

Mona Lisa by Leonardo da Vinci1.  __________ (1503 – 1506) by Leonardo da Vinci

A. Portrait of Lisa Gherardini
B. Mona Lisa
C. Ma Donna
D. My Lady

The Creation of Adam by Michelangelo2.  __________ (1511–1512) by Michelangelo

A. The Creation of Adam
B. God Reaches Out
C. Genesis of Man
D. The Touch of God

Girl with a Pearl Earring by Johannes Vermeer3.  __________ (1665) by Johannes Vermeer

A. Girl with a Blue Headscarf
B. Girl with an Exotic Dress
C. Girl with a Pearl Earring
D. Girl with an Oriental Turban

The Scream by Edvard Munch4.  __________ (1893) by Edvard Munch

A. The Ghost
B. The Tormented
C. The Traveler
D. The Scream


large white dog paintingThe Large White Dog
Animal Art by Teresa Bernard
16″ x 20″
Oils on gallery profile stretched canvas

>> More info


The Persistence of Memory by Salvador Dali5.  __________ (1931) by Salvador Dali

A. Time Keeps Slipping
B. The Persistence of Memory
C. The Soft Watches
D. The Melting Watches

Dance at Le Moulin de la Galette by Pierre-Auguste Renoir6.  __________ (1876) by Pierre-Auguste Renoir

A. Dance at the Moulin De La Galette
B. Dance in the Country
C. Dance at Bougival
D. Luncheon of the Boating Party

Sunflowers by Vincent van Gogh7.  __________ (1888) by Vincent van Gogh

A. Roses and Sunflowers
B. Paris Sunflowers
C. Nothing But Sunflowers
D. Sunflowers

Grainstacks at Giverny by Claude Monet8.  __________ (1888-1889) by Claude Monet

A. Grainstacks at Giverny, sunset
B. Haystacks as Sunset
C. The Harvest
D. Haystacks in a Field

Dance Class by Edgar Degas9.  __________ (1871) by Edgar Degas

A. Dance Recital
B. Ballet Rehearsal
C. Dance Class
D. Fin d’Arabesque, with ballerina

The Last Supper by Leonardo da Vinci10.  __________ (1495-1498) by Leonardo da Vinci

A. Jesus and the Twelve Disciples
B. The Last Passover
C. The Final Communion
D. The Last Supper

Poppy Field by Claude Monet11.  __________ (1873) by Claude Monet

A. Summer Days
B. Poppy Field
C. Country Stroll
D. A Walk in the Park

Jimson Weed by Georgia O'Keeffe12.  __________ (1936) by American artist Georgia O’Keeffe

A. Jimson Weed/White Flower No. 1
B. Portrait of a White Flower
C. No. 13 – Special
D. White Blossom – Special

Portrait of Claude Monet by Pierre-Auguste Renoir13.  __________ (1875) by Pierre-Auguste Renoir

A. Self Portrait
B. Portrait of Vincent van Gogh
C. Portrait of Claude Monet
D. Portrait of Paul Cézanne

Self Portrait by Vincent van Gogh14.  __________ (1889) by Vincent van Gogh

A. Self Portrait
B. Portrait of Claude Monet
C. Portrait of Pierre-Auguste Renoir
D. Portrait of Paul Cézanne


dancer paintingThe Ballerina
Dancer painting by Teresa Bernard
24″ x 18″
Oils on stretched canvas

>> More info


The Church at Varengeville by Claude Monet15.  __________ (1882) by Claude Monet

A. City on a Hill
B. Impression Sunrise
C. Cliffs of Dover
D. The Church at Varengeville, Against the Sunset

Vase of Sunflowers by Henri Matisse16.  __________ (1898) by Henri Matisse

A. Vase of Sunflowers
B. Vase with Flowers
C. Still Life with Yellow Flowers
D. Yellow Blossoms

Eilif Peterssen Laksefiskeren (1889)17.  __________ (1889) by Eilif Peterssen

A. The Fisherman
B. Summer Evening
C. Laksefiskeren, The Salmon Fisher
D. Canal Grande

Ballet Rehearsal on Stage by Edgar Degas18.  __________ (1874) by Edgar Degas

A. The Rehearsal
B. Ballet Dancers on Stage
C. The Dance Class (La Classe de Danse)
D. Ballet Rehearsal on Stage

Henri Rousseau's The Repast of the Lion19.  __________ (c. 1907) by Henri Rousseau

A. The Hungry Lion
B. The Repast of the Lion
C. The Jungle
D. King of the Jungle

J.M.W. Turner's The Jetty of Calais20.  __________ (1803) by J.M.W. Turner

A. The Jetty of Calais
B. Battle of the Kearsarge and the Alabama
C. Ships at Le Havre
D. The Storm on the Sea of Galilee

The Death of General Wolfe by Benjamin West21.  __________ (1770) by Benjamin West

A. Battle of the Plains of Abraham
B. The Seven Years’ War
C. Battle of Quebec
D. The Death of General Wolfe

Country Wedding by John Lewis Krimmel22.  __________ (1820) by John Lewis Krimmel

A. Merry Company
B. Country Wedding
C. The Marriage of Krimmel’s Daughter
D. The White Dress

Children on a Farm by Camille Pissarro23.  __________ (1887) by Camille Pissarro

A. Children at Play
B. Two Young Peasant Girls
C. Children on a Farm
D. Kids in a Courtyard

Fugue in Two Colors by František Kupka24.  __________ (1912) by František Kupka

A. Amorpha, Fugue en deux couleurs (Fugue in Two Colors)
B. Untitled (First Abstract Watercolor)
C. Dances at the Spring
D. The Procession

Windows Open Simultaneously by Robert Delaunay25.  __________ (1912) by Robert Delaunay

A. Formes Circulaires
B. Soleil n°2
C. Colored Rhythm
D. Windows Open Simultaneously

More Quizzes to Test Your Knowledge of the Fine Arts

Test Your Knowledge of Art Appreciation

Test Your Knowledge of COLOR Theory

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting


Answers: 1B 2A 3C 4D 5B 6A 7D 8A 9C 10D 11B 12A 13C 14A 15D 16A 17C 18D 19B 20A 21D 22B 23C 24A 25D

UPDATED: 27 May 2016
Word Count: 679

The Large White Dog

white dog pet painting

© Copyright 2016 – Present

Size: 16″ x 20″
Support: Gallery wrap stretched canvas
Description: An oil painting of the profile of a large white dog, perhaps of the Great Pyrenees variety. In the background is a field of yellow wildflowers. Gallery wrap means this painting will not require a frame as the composition extends around the edges of the canvas surface.


Purchasing Information
$360 Plus S/H




Note: This painting will not need a frame as the painting extends around the edges of the canvas.


Artist Comments: This is a painting of a large white dog, possibly a Great Pyrenees. The Great Pyrenees has been one of my favorite breed of dog ever since Lobo, our Pyrenees mix dog, showed up at our door one day and decided to stay. Living out in the country as we do, means we get a lot of strays who wonder up to our door looking for a place to call home. We don’t know where they come from, but we never turn them away. We try to find their owner, if possible. If not, then we find them a new home or we wind up adopting them ourselves. This painting isn’t of Lobo, but the dog portrayed in it sure does reminds me of him.

A Few Fun Facts About Great Pyrenees

The Great Pyrenees dog makes a great family pet. They are calm, devoted and well-mannered canines. They also make great guard dogs, especially around livestock. They are very devoted to those they love and will protect family with their very life if need be.

The Great Pyrenees is a dog of great intellect with a mind of their own and love to figure things out by themselves. While this is a wonderful trait, it can create a bit of a challenge when it comes to training.

For more information about this breed of dog, visit this website.


Basic Art Element — Color, Part 2

color theoryIn the previous lesson, titled “Basic Art Element — Color, Part 1” we looked at the basics of color and its relationship on the color wheel. In this lesson, color harmony (a.k.a color schemes), will be discussed.

Color Harmony

Color harmony is the relationship of colors that work well together. A harmony can be basic having only one color with several shades (monochromatic) or two colors that complement one another, or it can be a more advanced relationship involving a combination of multiple colors. There are many ideas for achieving harmony in our color palettes. These harmonies are based on the color wheel. A color wheel is a handy tool to have around as it helps the artist understand which colors work well together. Following are some illustrations and descriptions introducing some of the more popular color harmonies.


light house monument palo duro canyon state parkLighthouse Monument, Palo Duro Canyon
Landscape by Teresa Bernard
16″ x 12″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


Color Relationships

• Monochromatic

The word “monochromatic” means one color and a monochromatic color scheme is made from the various tones, shades and tints that are surprisingly possible within a single color. Monochromatic colors work well together, producing a harmonizing and soothing effect.

A monochromatic color scheme is created by choosing a single color from any of the twelve colors found on the color wheel, then using it along with its various tints, shades and tones. The example below is a monochromatic family.

monochromatic color scheme

 

• Complementary

ColorWheel-OppositesComplementary colors (a.k.a. color opposites) are those that are located directly opposite each other on the color wheel. For example: violet is the complementary of yellow since it is located opposite of yellow on the color wheel.

The complementary or color opposites are:

ο  Red and green
ο  Yellow and violet
ο  Blue and orange
ο  Yellow-green and red-purple
ο  Yellow-orange and blue-violet
ο  Red-orange and blue-green
ο  Red-violet and yellow-green
ο  Red-orange and blue-green
ο  Blue-violet and yellow-orange

Painting tips regarding color opposites:

1) When equal amounts of color opposites are mixed together they will cancel each other out resulting in a drab neutral gray.

color opposites vibrate2) When color opposites are placed next to each other, especially when fully saturated, they create the strongest contrast between them and will even create the optical illusion of appearing to vibrate. This illusion is most evident between red and green.

• Split-Complementary

split-complementary color schemeA variation on the complementary color scheme is the split-complementary color scheme. Rather than the color opposite the key color on the wheel, the split complementary takes the two colors directly on either side of the complementary color. For example if your key color is yellow, you would select the two colors on either side of violet instead of violet to make up this harmony of colors.

This scheme allows for a nicer range of colors while still not deviating from the basic harmony between the key color and its complementary color. It has the same visual appeal as the complementary color scheme, however, with less contrast and tension.  The split complimentary color scheme is a safe choice for virtually any design as it is near impossible to mess up and always looks good.

• Analogous

colorwheel-AnalogousAnalogous colors are groups of three colors that sit next to one another on the color wheel. One being the main or dominant color and two supporting colors. The effect of this color scheme can be quite dramatic as these hues usually work very well together in creating a sense of unity or harmony within the composition.

When using this color scheme, choose one as the dominate color (usually a primary or secondary color), a second color to support, and a third as an accent.

• Accented Analogous

accented analogous colorsAn accented analogous scheme (also called analogous complementary) is a combination of the analogous and complementary color schemes. It consists of colors which sit next to each other on the color wheel and a color that is directly opposite to these. The direct complement then becomes the accent color to create a dynamic contrast against the dominant color grouping. This is a great way to add warmth to a cool analogous color pallet or a cool accent color to an otherwise warm color scheme.

Painting tips using this color scheme:

1) This color scheme works best when the number of colors used are limited to four.

2) A good time to use this scheme is when three closely relate colors are dominating a design. Adding the contrasting color provides a surprising accent for the composition.

• Triadic (Triad)

triadic color schemeA triadic color scheme is made up of three colors which are equally spaced from one another on the color wheel forming an equilateral triangle. Thus every fourth color on the color wheel will make up part of a triad.

Some examples of triadic color schemes could be:

ο  Red / Yellow / Blue
ο  Orange / Green / Violet
ο  Yellow-Orange / Blue-Green / Red-Violet
ο  Yellow-Green / Blue-Violet / Red-Orange

Painting tips for mixing triad colors:

1) Work with only the three selected colors in your triad and their mixes.
2) Make one of your colors dominant with the other two acting as subordinates.
3) Add variety to your design by including different shades, tints and tones of your triad colors.

Test your knowledge of Color. Take this simple test.

Your Next Art Lesson

If you enjoyed this lesson, be sure to check out another one in this series.

The Basic Elements of Art (Introduction)

Basic Art Element — Color, Part 1

Basic Art Element — Color, Part 2

Basic Art Element — Form

Basic Art Element — Line

Basic Art Element — Shape

Basic Art Element — Space

Basic Art Element — Texture

Basic Art Element — Value


My Oil Paintings Index

artist Teresa Bernard in the art studioBelow is a list of all my oil paintings on this website. If you don’t find the painting you are searching for here, then chances are it is not one of mine. Of course this list isn’t exhaustive. I’ve been painting since my preteens and that was before the Internet arrived on the scene and I built my website. Unfortunately I don’t have any photographs of those early paintings either, only my memories. So there are some paintings by me out in the world that will only be enjoyed by those who possess them.

Jump to:

Animals  |  Flower Art  |  Landscapes  |  Portraits  |  Seascapes | Space Art  |  Still Life

• Animals & Wildlife


ladybug oil paintingLadybug #1 – Hanging On Tight
Insect Art by Teresa Bernard
6″ x 6″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


ladybug on a flower paintingLadybug #2 – Almost Perfect Camouflage
Insect Art by Teresa Bernard
6″ x 6″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


Pet PortraitPet Portrait of Frank
Pet Painting by Teresa Bernard
12″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


african wildlife artRaging African Elephant
Wildlife Art by Teresa Bernard
18″ x 24″
Oils on stretched canvas

>> More info


longhorn cow oil paintingTexas Longhorn in The Meadow
Animal Art by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


white dog pet portraitThe Large White Dog
Pet Painting by Teresa Bernard
16″ x 20″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


back to top

• Flower Art


close up flower artMagnolia Blossom
Flower Art by Teresa Bernard
18″ x 18″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


Sunflower oil paintingSunflower From Behind
Flower Art by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


Red Rose flower artTyler Rose
Flower Art by Teresa Bernard
16″ x 12″
Oils on stretched canvas

>> More info


close up rose paintingYellow Rose of Texas
Flower Art by Teresa Bernard
18″ x 18″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


back to top

• Landscape Paintings


travel places landscape paintingBunratty Ireland
Landscape by Teresa Bernard
12″ x 9″
Oils on canvas panel board

>> More info


sunset oil paintingCalvary at Sunset
Landscape by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


African artCamelthorn Trees of Africa
Landscape Painting by Teresa Bernard
24″ x 24″
Oils on stretched canvas

>> More info


covered bridge landscape artCovered Bridge of Lane County Oregon
Landscape by Teresa Bernard
12″ x 9″
Oils on canvas panel board

>> More info


painting with covered wagonCovered Wagon on The Prairie
Western Landscape by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


western sunset oil paintingCowboy Sunset
Western Landscape by Teresa Bernard
24″ x 18″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


winter snow paintingFence Post In The Snow
Snow Landscape by Teresa Bernard
9″ x 12″
Oils on canvas panel board

>> More info


bonnie and clyde car paintingForgotten Roads of Bygone Days
Landscape Painting by Teresa Bernard
24″ x 18″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


Hay bales oil on canvasLife in Texas — Round Hay Bales
Landscape by Teresa Bernard
16″ x 20″
Oils on stretched canvas

>> More info


light house monument palo duro canyon state parkLighthouse Monument, Palo Duro Canyon
Landscape by Teresa Bernard
16″ x 12″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


national park oils on canvasMonument Valley
Western Landscape by Teresa Bernard
16″ x 12″
Oils on stretched canvas

>> More info


snow mountain oil paintingScaling Mt. Kilimanjaro
Snow Painting by Teresa Bernard
24″ x 18″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


TX sunset wall artSunset Over Texas
Landscape by Teresa Bernard
12″ x 9″
Oils on canvas panel board

>> More info


western landscape canvas artTexas Flag Barn
TX Landscape by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


Garden of Gethsemane Israel artThe Garden Tomb
Bible Places Landscape by Teresa Bernard
9″ x 12″
Oils on stretched canvas

>> More info


Garden Tomb, Jerusalem paintingThe Garden Tomb at Sunset
Holy Lands Landscape by Teresa Bernard
12″ x 9″
Oils on stretched canvas

>> More info


snow forest landscape paintingThe Giants of Sequoia National Park
Winter Landscape by Teresa Bernard
12″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


mountain paintingThe Grand Teton Mountains
Landscape by Teresa Bernard
18″ x 14″
Oils on stretched canvas

>> More info


church paintingVan Gogh’s Church at Auvers, France
Historic Places Landscape by Teresa Bernard
20″ x 24″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


back to top

• Marine Life & Seascapes


river side paintingAlong The ICW
Marine Art by Teresa Bernard
12″ x 9″
Oils on canvas panel board

>> More info


boat fenders canvas artBoat Fenders
Marine Still Life by Teresa Bernard
9″ x 12″
Oils on canvas panel board

>> More info


clown fish paintingClownfish
Marine Life by Teresa Bernard
9″ x 12″
Oils on canvas panel board

>> More info


east coast lighthouse paintingCurrituck Beach Lighthouse
Marine Landscape by Teresa Bernard
11″ x 14″
Oils on stretched canvas

>> More info


lighthouse paintingHeceta Head Lighthouse
Seascape by Teresa Bernard
16″ x 12″
Oils on stretched canvas

>> More info


coastal seaside wall artOregon Coast South of the Sea Lion Caves
Seascape by Teresa Bernard
9″ x 12″
Oils on canvas panel board

>> More info


peggy's cove nova scotia paintingPeggy’s Cove
Seascape by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


peggy's cove wall artPeggy’s Cove Revisited
Seascape by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


Peggy's Cove oil paintingReturn to Peggy’s Cove
Seascape by Teresa Bernard
20″ x 18″
Oils on stretched canvas

>> More info


Holy Lands wall artSea of Galilee at Capernaum
Marine Landscape by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


ocean view paintingThe Fisherman
Seascape by Teresa Bernard
9″ x 12″
Oils on canvas panel board

>> More info


back to top

• People & Portraits


oil painting of RobertRobert
Portrait by Teresa Bernard
12″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


painting of TeraTera
Portrait by Teresa Bernard
16″ x 20″
Oils on stretched canvas

>> More info


dancer paintingThe Ballerina
Dancer Painting by Teresa Bernard
24″ x 18″
Oils on stretched canvas

>> More info


back to top

• Space Art


lunar footprint paintingFirst Footprint on the Moon
Space Art by Teresa Bernard
18″ x 24″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


space art painting Neil Armstrong astronautFirst Man on the Moon
Space Art by Teresa Bernard
24″ x 18″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


mars landscapeLand Rover Tracks of Mars
Space Art by Teresa Bernard
18″ x 24″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


lunar landscape painting on canvasMoonset
Space Art by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


Arches National Park oil paintingNight Sky Over Delicate Arch
Space Art by Teresa Bernard
6″ x 6″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


outer space travel oil paintingSpace…The Next Frontier
Space Art by Teresa Bernard
24″ x 18″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


back to top

• Still Life Paintings


nautical still life oil on canvasCoral and Lantern
Still Life by Teresa Bernard
14″ x 11″
Oils on stretched canvas

>> More info


still life oil paintingFruit and Candle
Still Life by Teresa Bernard
14″ x 11″
Oils on stretched canvas

>> More info


Irong Age Pottery Still LifeIron Age Pottery
Still Life by Teresa Bernard
14″ x 11″
Oils on stretched canvas

>> More info


rustic still life canvas artBarn Door with Horse Tack
Still Life by Teresa Bernard
12″ x 9″
Oils on canvas panel board

>> More info


religious still life oils on canvasThe Communion Table
Still Life by Teresa Bernard
14″ x 11″
Oils on stretched canvas

>> More info


still life oil paintingThe Study
Still Life by Teresa Bernard
14″ x 11″
Oils on stretched canvas

>> More info


tractor tire oil paintingTractor Tire
Still Life by Teresa Bernard
12″ x 16″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


back to top

Test Your Knowledge of Art Appreciation

test your knowledge of artTest your knowledge of fine art appreciation. Take this simple 50 question test by writing your answers on paper, then check your answers at the end of the quiz. Don’t peek!

1. __________ is the expression of human creative skill and imagination.

A.    Emphasis
B.    Contour
C.    Art
D.    Dominance

2. In what way is art important in daily life?

A.    It has personal significance.
B.    It reflects our society.
C.    It records history.
D.    It is used for marketing and advertising.
E.    It is a form of self-expression.
F.    All of the above.

3. The way to do an art critique is to __________.

A.    describe, analyze, interpret, and evaluate the piece
B.    talk to the artist
C.    decide if it’s good
D.    write an artist statement


Red Rose paintingTyler Rose
Flower Art by Teresa Bernard
16″ x 12″
Oils on stretched canvas

>> More info


4. A person learning a trade or an art from a skilled worker is called __________.

A.    an apprentice
B.    a mentor
C.    a foreman
D.    a laborer

5. A rule used by artists when planning a good composition.

A.    “Rule of Sketch”
B.    “Rule of Placement”
C.    “Rule of Perspective”
D.    “Rule of Thirds”

6. Andy Warhol, an American painter and filmmaker, is best known for his depiction of what grocery store item?

A.    Apples
B.    Bacon
C.    Tomato Soup
D.    Onions

7. Andy Warhol’s work can best be classified as __________.

A.    realism
B.    pop art
C.    splatterpaint
D,    cubism

8. A style of artwork created using many geometric shapes, often not resembling any object.

A.    Surrealism
B.    Favauvism
C.    Cubism
D.    Baroque

9. An art style where the artist tries to paint a picture exactly how it looks in real life, with as many details as possible.

A.    Impressionism
B.    Pointillism
C.    Realism
D.    Favauvism

10. A style of art where the artist attempts to convey as much of their emotion into the artwork as possible, often using distortion and emphasis.

A.    Expressionism
B.    Surrealism
C.    Cubism
D.    Impressionist

11. The way artwork is arranged is called __________.

A.    emphasis
B.    contour
C.    composition
D.    stylus

12. Surrealism is an art movement which used dream-like images.

True | False


longhorn cow oil paintingTexas Longhorn in the Meadow
Wildlife Art by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


13. An art style where artwork is extremely detailed and ornate.

A.    Surrealism
B.    Baroque
C.    Favauvism
D.    Expressionism

14. Pablo Picasso is from the country of __________.

A.    Germany
B.    Italy
C.    Spain
D.    United States of America

15. What is the title of the style of painting that Picasso invented?

A.    Realism
B.    Impressionism
C.    Cubism
D.    Art Nouveau

16. Where is the “Mona Lisa” hanging in France?

A.    Gargoyle square
B.    The Louvre
C.    The Eiffel Tower
D.    Chartres Cathedral

17. Van Gogh’s most famous work of art to this day __________.

A.    “The Mona Lisa”
B.    “The Scream”
C.    “Starry Night”
D.    “Poppies”

18. What country was Van Gogh born in?

A.    Holland
B.    France
C.    Spain
D.    United States of America

19. Georgia O’Keeffe was an __________ artist.

A.    English
B.    Italian
C.    American
D.    Australian

20. O’Keeffe is best known for her paintings of  __________.

A.    the sea and marine animals
B.    enlarged flowers and New Mexico landscapes
C.    native American Indians
D.    the Australian Outback

21. Salvador Dali is considered a Surrealist artist.

True | False

22. Salvador Dali was born in India.

True | False

23. Rembrandt is known as an artist of what style?

A.    Impressionists
B.    Baroque
C.    Modern
D.    Prehistoric

24. Rembrandt, considered one of the greatest painters and printmakers in European art, was born in what country?

A.    Netherlands
B.    Switzerland
C.    France
D.    Spain

25. Monet is the father of which movement?

A.    Realism
B.    Impressionism
C.    Cubism
D.    Art Nouveau

26. Where did Monet grow up?

A.    Holland
B.    England
C.    France
D.    United States of America

27. Georges Seurat, the artist who created the painting “Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte”, used which method of art?

A.    Cubism
B.    Pointillism
C.    Abstract
D.    Dadaism

28. “Mona Lisa” was painted by __________.Mona LIsa

A.    Vincent van Gogh
B.    Claude Monet
C.    Picasso
D.    Leonardo da Vinci

29. “Sunflowers” was painted by __________.Sunflowers

A.    Pierre-August Renoir
B.    Vincent van Gogh
C.    Johannes Vermeer
D.    Michelangelo

30. “Poppies in a Field” was painted by __________.Poppies In A Field

A.    Claude Monet
B.    Leonardo da Vinci
C.    Rene Magritte
D.    Johannes Vermeer

31. “The Scream” was painted by __________.The Scream

A.    Vincent van Gogh
B.    Pierre-August Renoir
C.    Edvard Munch
D.    Claude Monet

32. “The Last Supper” was painted by __________.The Last Supper

A.    Leonardo da Vinci
B.    Pierre-August Renoir
C.    Edvard Munch
D.    Michelangelo

33. “Dance at Le Moulin de la Galette” was painted by __________.Dance at Le Moulin de la Galette

A.    Rene Magritte
B.    Picasso
C.    Pierre-August Renoir
D.    Johannes Vermeer

34. “Girl with a Pearl Earring” was painted by __________.Girl with a Pearl Earring

A.    Picasso
B.    Johannes Vermeer
C.    Michelangelo
D.    Edvard Munch

35. “Dance Class” was painted by __________.Dance Class

A.    Claude Monet
B.    Leonardo da Vinci
C.    Edgar Degas
D.    Rene Magritte

36. “Creation of Adam” was painted by __________.Creation of Adam

A.    Michelangelo
B.    Johannes Vermeer
C.    Pierre-August Renoir
D.    Leonardo da Vinci

37. “The Persistence of Memory” was painted by __________.The Persistence of Memory

A.    Johannes Vermeer
B.    Pierre-August Renoir
C.    Salvador Dali
D.    Leonardo da Vinci

38. What does a color wheel show?

A.    Complementary colors
B.    Analogous colors
C.    Primary colors
D.    All of the above

39. Movement in art where hundreds of dots are used to create a picture or painting.

A.    Pointilism
B.    Impressionism
C.    Realism
D.    Abstract

40. The artist Edgar Degas was best known for his paintings of waterlilies.

True | False

41. Edward Degas was a nineteenth-century French artist famous for his paintings, sculptures, prints, and drawings.

True | False

42. Impressionism is a 19th century art movement that mainly focused on the __________.

A.    study of geometric form
B.    study of negative and positive space
C.    study of light on the surface of an object
D.    study of value

43. Art that emerged in the mid-1950s that used imagery from popular culture is termed __________.

A.    Impressionism
B.    Realism
C.    Minimalism
D.    Pop Art

44. A twentieth century non-representational painting style in which artists applied paints freely to express feelings and emotions.

A.    Abstract Expressionism
B.    Fauvism
C.    Pop Art
D.    Cubism

45. Jackson Pollock’s paintings were classified as what?

A.    Realism
B.    Grotesque
C.    Surreal
D.    Splatterpaint

46. Jackson Pollock was an influential American painter and a major figure in what movement?

A.    American Modernism
B.    Pop Art
C.    Abstract Expressionist
D.    Minimalism

47. An English landscape painter of the late eighteenth century, known for his pastoral scenes.

A.    John Constable
B.    Willem de Kooning
C.    Pablo Picasso
D.    Vincent van Gogh

48. Cityscapes, or as it is sometimes called Urban Landscapes, are paintings whose subject matter is the physical aspects of the city and urban life.

True | False

49. A collection of meaningless shapes, texture and colors thrown haphazardly onto a canvas. Its purpose is to let the viewer interpret its meaning for him/herself.

A.    Still Life
B.    Grotesque
C.    Collage
D.    Abstract

50. Naïve Art is works of art characterized by a childlike simplicity that possesses minute detail, bright saturated colors, disproportionate figures and lack of perspective.

True | False

Additional Reading

Know Your Art Painting Styles: 7 Most Popular

What Is Art Appreciation?

Classification Of Fine Art Paintings By Genre


Answers: 1C 2F 3A 4A 5D 6C 7B 8C 9C 10A 11C 12T 13B 14C 15C 16B 17C 18A 19C 20B 21T 22F 23B 24A 25B 26C 27B 28D 29B 30A 31C 32A 33C 34B 35C 36A 37C 38D 39A 40F 41T 42C 43D 44A 45D 46C 47A 48T 49D 50T

UPDATED: 30 March 2016
Word Count: 1221

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting

art brush careTest your knowledge of fine art painting. Take this simple test by writing your answers on paper, then check your answers at the end of the quiz. Don’t peek!

1. The primary colors are __________.

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

2. Which of the following are examples of cool colors?

A.    Orange, green and purple (or violet)
B.    Blue, green and violet (or purple)
C.    Yellow, blue and red
D.    White, black and brown


river side paintingAlong The ICW
Marine art by Teresa Bernard
12″ x 9″
Oils on canvas panel board

>> More info


3. Which of the following are examples of warm colors?

A.    Yellow, red, and orange
B.    Yellow, red and blue
C.    Yellow, green and blue
D.    Orange, purple and green

4. What color is the result of mixing red + yellow?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

5. What color is the result of mixing red + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

6. What color is the result of mixing yellow + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

7. What color is the result of mixing red + yellow + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

8. A self-portrait is when an artist creates a painting of someone else.

True | False

9. A landscape is depiction of natural outdoor scenery such as mountains, valleys, trees, rivers, forests, etc. as the main subject.

True | False

10. A still life painting is a work of art that depicts an arrangement of inanimate objects (such as food, household items, flowers, plants, rocks, and sea shells, for example).

True | False

11. A seascape is a work of art that portrays the sea and marine or sea life. It can also include views of the sea and geographical locations with good views of the sea.

True | False

12. A painting done of wild or domestic animals can be classified as a wildlife painting.

True | False

13. The placement of line, shape, color and value in a work of art; basically the total design.

A.    Value
B.    Composition
C.    Emphasis
D.    Sketch

14. Creating dominance or importance in an artwork is called __________.

A.    Emphasis
B.    Value
C.    Art
D.    Composition

15. The the first step in painting a still life is __________.

A.    drawing contours
B.    shading your objects
C.    choosing a composition
D.    adding visual texture

16. Which technique can be used to show the illusion of depth?

A.   Linear perspective
B.   Shading/Value
C.   Overlapping
D.   All the above

17. When creating depth, objects that are farther away should be __________ in size than objects that are closer.

A.   fatter
B.   smaller
C.   larger
D.   taller

18. Objects that appear in the center of an art work are called __________.

A.    foreground
B.    middle-ground
C.    background
D.    horizon

19. The center of interest in a work of art is the area that attracts the viewer’s eye. It is also called __________.

A.    focal point
B.    texture
C.    form
D.    balance

20. A tool used by an artist to obtain proper proportion and placement of a drawing is called a __________.

A.    calculator
B.    grid
C.    line
D.    protractor

21. The background is the portion of the art that is in front of the objects.

True | False

22. The horizon line is an real line where the land meets the sky.

True | False


east coast lighthouse paintingCurrituck Beach Lighthouse
Marine landscape by Teresa Bernard
11″ x 14″
Oils on stretched canvas

>> More info


23. How can an artist show unity in their artwork?

A.    By drawing happy people
B.    By using principles of design that work together to create harmony
C.    By using many different elements and principles in their artwork
D.    By drawing everything really close together

24. Negative space is the background or space around the subject of the artwork.

True | False

25. As a rule in painting, objects in the background are usually made lighter to show __________.

A.    distance
B.    detail
C.    emphasis
D.    movement

26. Perspective is used in art to create __________.

A.    a vivid painting
B.    the illusion of depth
C.    create pattern
D.    create balance

27. The aesthetic center of interest is located directly in the middle of the format.

True | False

28. The point on the horizon line where parallel lines appear to disappear.

A.    Tonal Range
B.    Proportion
C.    Vanishing Point
D.    Linear Perspective

29. Two lines that eventually come together are converging.

True | False

30. What essential tool is necessary to create linear perspective?

A.    Compass
B.    Projector
C.    Ruler or straight edge
D.    Calculator

31. An object in the foreground should be drawn small and toward the top of the paper.

True | False

32. Objects in the middle ground of an artwork should be drawn larger than objects in the background.

True | False

33. The way we show objects in proportion to one another as they recede to a distant point.

A.    Contrast
B.    Foreshortening
C.    Linear Perspective
D.    Form

34. The placement of the horizon line depends on the artist’s point of view.

True | False

35. Flat, filbert, round, and bright are all standard art brush shapes used for oil painting.

True | False

36. When artists think about their composition, they are thinking about __________.

A.    a technique used by modern artists to make designs by attaching two and three dimensional objects to a flat surface
B.    lines that show the edges of forms and shapes in the simplest way
C.    ordered arrangement of elements in a work of art, usually according to the principles of design
D.    a system of drawing to give the illusion of depth on a flat surface

37. The area on a surface that reflects the most light is a _________.

A.    shadow
B.    highlight
C.    tone
D.    hue

38. The three basic properties of an artwork are composition, content and __________.

A.    principles of art
B.    subject
C.    elements of art
D.    perspective

39. When you paint you should always clean your brush to __________.

A.    know what brush you are using
B.    share it with your friends
C.    keep it looking new
D.    keep it clean so your colors stay beautiful

40. The rule of thirds dictates __________.

A.    that three colors should be used in an artwork
B.    the design be limited to three objects
C.    where the main subjects in a work of art should be placed
D.    the canvas should be divided into three main sections


Answers: 1D 2B 3A 4B 5A 6D 7C 8F 9T 10T 11T 12T 13C 14A 15C 16D 17B 18B 19A 20B 21F 22F 23B 24T 25A 26B 27F 28C 29T 30C 31F 32T 33C 34T 35T 36C 37B 38B 39D 40C

UPDATED: 22 April 2016
Word Count: 1080

Test Your Knowledge of COLOR Theory

tube of oil paintTest your knowledge of color theory as it applies to fine art. Take this simple test by writing your answers on paper, then check your answers at the end of the quiz. Don’t peek!

1. Color is  _______.

A.    a design principle
B.    an element of art
C.    a value
D.    none of the above

2. What color can not be made by mixing any other color?

A.    Yellow
B.    Green
C.    Purple
D.    Gray

3. What are the primary colors?

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

4. The choice of colors used in a design plan is called a _______.

A.    color spectrum
B.    color wheel
C.    color scheme
D.    color mix


Holy Lands wall art“Sea of Galilee at Capernaum”
Landscape by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


5. A circular chart used to show color relationships is called a _______.

A.    color ray
B.    color wheel
C.    color circle
D.    color scheme

6. Secondary colors are created by mixing two _______.

A.    neutral colors
B.    complementary colors
C.    primary colors
D.    intermediate or Tertiary colors

7. Colors that are different in lightness and darkness are said to be _______.

A.    contrasting
B.    light in value
C.    dark in value
D.    bright and intense

8. What are the secondary colors?

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

9. Which of the following are examples of cool colors?

A.    Orange, green and purple (or violet)
B.    Blue, green and violet (or purple)
C.    Yellow, blue and red
D.    White, black and brown

10.  Which of the following are examples of warm colors?

A.    Yellow, red, and orange
B.    Yellow, red and blue
C.    Yellow, green and blue
D.    Orange, purple and green

11. Yellow-orange, red-orange, and yellow-green are examples of _______ colors.

A.    intermediate or tertiary
B.    secondary
C.    primary
D.    triadic

12. _______ is another word for brightness of a color.

A.    Value
B.    Intensity
C.    Hue
D.    Complementary

13. What are the tertiary colors?

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

14. Monochromatic colors are all the colors (tints, tones, and shades) of a single hue.

True | False

15. Complimentary colors are side by side on the color wheel.

True | False

16. To make a shade you would add _______ to a color.

A.    black
B.    white
C.    brown
D.    yellow

17. What words are used to describe color temperature?

A.    Light and Dark
B.    Hot and Cold
C.    Black and White
D.    Warm and Cool

18. Which colors will give you the greatest contrast?

A.    Red and blue
B.    Blue and green
C.    Red and green
D.    Green and yellow

19. How many colors are on the basic color wheel?

A.    Three primary and three secondary colors
B.    Three cool and three warm colors
C.    Three pairs of complementary colors
D.    All of the above

20. Analogous colors is another term for complementary colors.

True | False

21. Red and green are examples of complementary colors.

True | False

22. The color plan of red, yellow and blue is an example of a triad color scheme.

True | False

23. A related color scheme would be colors that are next to each other on the color wheel.

True | False

24. Tints of colors may be created by adding white. Pink is a tint of red.

True | False

25. Intensity refers to the purity of a hue.

True | False


western canvas art“Texas Flag Barn”
Landscape by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


26. Blue and orange are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

27. Red, yellow, and blue are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

28. Yellow, yellow-orange, orange are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

29. Red and green are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.   complementary

30. Orange, green and violet (or purple) are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

31. Purple, blue, and red-violet are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

32. Colors that are across from each other on the color wheel are called ________ .

A.    intermediate or tertiary colors
B.    analogous colors
C.    color triad
D.   complementary colors

33. Three colors that are equal distance apart on the color wheel are called ________ .

A.    intermediate or tertiary colors
B.    analogous colors
C.    color triad
D.    complementary colors

34. Colors that are next to each other on the color wheel are called  ________ .

A.    intermediate or tertiary colors
B.    analogous colors
C.    color triad
D.    complementary colors

35. ________ are obtained by mixing secondary colors and primary colors.

A.    Intermediate or Tertiary colors
B.    Analogous colors
C.    Color triad
D.    Complementary colors

36. ________  are obtained by adding white to a hue.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

37. ________ are obtained by mixing two primary colors.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

38. ________ are obtained by adding black to a hue.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

39. Colors that go with all color plans — white, black, gray and brown — are called _______ .

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

40. Blue, green and purple are cool colors.

True | False

41. All colors are made from red, blue, and yellow.

True | False

42. Yellow, red, and orange are cool colors.

True | False

43. Purple is an example of a primary color.

True | False

44. The lightness or darkness of a color is referred to as the _______ .

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

45. The brightness or dullness of a color is referred to as the _______ .

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

46. The pure hue is at its brightest _______ right from the bottle.

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

47. What color is the result of mixing red + yellow?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

48. What color is the result of mixing red + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

49. What color is the result of mixing yellow + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

50. What color is the result of mixing red + yellow + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

For more on color see blog article titled “Basic Art Element — Color” .


Answers: 1B 2A 3D 4C 5B 6C 7A 8B 9B 10A 11A 12B 13A 14T 15F 16A 17D 18C 19D 20F 21T 22T 23T 24T 25T 26D 27A 28B 29D 30C 31B 32D 33C 34B 35A 36B 37C 38D 39A 40T 41T 42F 43F 44B 45C 46C 47B 48A 49D 50C

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design

an introduction to the principles of good design.Test your knowledge of the elements and principles of good design. Take this simple test by writing your answers on paper, then check your answers at the end of the test. Don’t peek!

1. The principles of good design are _______.

A.    color, depth, form, line, shape, space, texture, and value
B.    balance, contrast, emphasis, movement, proportion, repetition, simplicity, space, and unity
C.    all of the above
D.    none of the above

2. The elements of design are _______.

A.    color, depth, form, line, shape, space, texture, and value
B.    balance, contrast, emphasis, movement, proportion, repetition, simplicity, space, and unity
C.    all of the above
D.    none of the above


Jerusalem painting“The Garden Tomb at Sunset”
Landscape by Teresa Bernard
12″ x 9″
Oils on stretched canvas

>> More info


3. A type of balance in which both sides of a composition are balanced yet different is called _______.

A.    asymmetrical
B.    radial
C.    symmetrical
D.    geometric

4. Formal balance is another word for _______ balance.

A.    asymmetrical
B.    radial
C.    symmetrical
D.    geometric

5. Another word for “center of interest” is _______.

A.    focal point
B.    emphasis
C.    dominance
D.    all of the above

6. The choice of colors used in a design plan is called a _______.

A.    color spectrum
B.    color wheel
C.    color scheme
D.    color mix

7. A circular chart used to show color relationships is called a _______.

A.    color scheme
B.    color wheel
C.    color ray
D.    color circle

8. Colors that are different in lightness and darkness are said to be _______.

A.    contrasting
B.    light in value
C.    dark in value
D.    bright and intense

9. Which of the following can be used to create contrast in a composition?

A.    Smooth and rough textures
B.    Large and small shapes
C.    Plain areas against areas of patterns
D.   All of the above

10. _______ is another word for the brightness of a color.

A.    Value
B.    Intensity
C.    Hue
D.    Complementary

11. _______ is an element of art that refers to the sense of touch.

A.    Value
B.    Pattern
C.    Texture
D.    Shape

12. Negative space is the background or area surrounding an object in a composition.

True | False

13. Rhythm is created when various visual elements are repeated.

True | False

14. Variation is the use of the same lines, shapes, textures, and colors within an artwork.

True | False

15. Unity is obtained when all parts of a design are working together as a team.

True | False

16. Blue and orange are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary


church painting“Van Gogh’s Church at Auvers, France”
Landscape by Teresa Bernard
20″ x 24″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


17. Red, yellow, and blue are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous colors
C.    secondary colors
D.    complementary colors

18. Visual _______ is achieved when all parts of a composition have equal weight and appear to be stable.

A.    focal point
B.    unity
C.    balance
D.    pattern

19. _______ is a three-dimensional geometrical figure showing height, width and depth.

A.    Space
B.    Form
C.    Balance
D.    Line

20. Various art elements, like lines, colors, or shapes, that are repeated over and over in a planned way creates a _______.

A.    focal point
B.    unity
C.    balance
D.    pattern

21. The lightness or darkness of a color is referred to as the _______.

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

22. _______ may be geometric or organic.

A.    Shape
B.    Value
C.    Intensity
D.   Texture

23. _______ is the suggestion of action or direction, the path our eyes follow when we look at a work of art.

A.    Proportion
B.    Simplicity or visual economy
C.    Rhythm
D.    Movement

24. _______ is the relation of two things in size, number, amount, or degree within a design.

A.    Proportion
B.    Simplicity or visual economy
C.    Rhythm
D.    Movement

25. _______ is the elimination of all non-essential elements or details to reveal the essence of a form.

A.    Proportion
B.    Simplicity or visual economy
C.    Rhythm
D.    Movement

26. Symmetry, asymmetry and radial are all types of _______.

A.    Texture
B.    Balance
C.    Patterns
D.    Form

27. Creating a sense of visual oneness in a work of art is called _______.

A.    Form
B.    Value
C.    Unity
D.    Texture

28. _______ is a mark with greater length than width. They can be horizontal, vertical, diagonal, sraight, curved, thick, or thin.

A.    Color
B.    Shape
C.    Texture
D.    Line

29. Shapes and/or forms similar to those found in nature are _______.

A.    geometric
B.    pattern
C.    organic
D.    texture

30. The element of art referring to the emptiness or area between, around, above, below or within objects:

A.    color
B.    shape
C.    form
D.    space

31. Space is the element of art that helps create the illusion of a foreground, middle ground and background.

True | False

Additional Reading

For more information on this subject see:


Answers: 1B 2A 3A 4C 5D 6C 7B 8A 9D 10B 11C 12T 13T 14F 15T 16D 17A 18C 19B 20D 21B 22A 23D 24A 25B 26B 27C 28D 29C 30D 31T