Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design

Enjoy this page? Please share it. Thanks!

an introduction to the principles of good design.Test your knowledge of the elements and principles of good design. Take this simple quiz by writing your answers on paper, then check your answers at the end of the test. Don’t peek!

1. The principles of good design are _______.

A.    color, depth, form, line, shape, space, texture, and value
B.    balance, contrast, emphasis, movement, proportion, repetition, simplicity, space, and unity
C.    all of the above
D.    none of the above

2. The elements of design are _______.

A.    color, depth, form, line, shape, space, texture, and value
B.    balance, contrast, emphasis, movement, proportion, repetition, simplicity, space, and unity
C.    all of the above
D.    none of the above

3. A type of balance in which both sides of a composition are balanced yet different is called _______.

A.    asymmetrical
B.    radial
C.    symmetrical
D.    geometric

4. Formal balance is another word for _______ balance.

A.    asymmetrical
B.    radial
C.    symmetrical
D.    geometric

5. Another word for “center of interest” is _______.

A.    focal point
B.    emphasis
C.    dominance
D.    all of the above

6. The choice of colors used in a design plan is called a _______.

A.    color spectrum
B.    color wheel
C.    color scheme
D.    color mix

7. A circular chart used to show color relationships is called a _______.

A.    color scheme
B.    color wheel
C.    color ray
D.    color circle

8. Colors that are different in lightness and darkness are said to be _______.

A.    contrasting
B.    light in value
C.    dark in value
D.    bright and intense

9. Which of the following can be used to create contrast in a composition?

A.    Smooth and rough textures
B.    Large and small shapes
C.    Plain areas against areas of patterns
D.   All of the above

10. _______ is another word for the brightness of a color.

A.    Value
B.    Intensity
C.    Hue
D.    Complementary

11. _______ is an element of art that refers to the sense of touch.

A.    Value
B.    Pattern
C.    Texture
D.    Shape

12. Negative space is the background or area surrounding an object in a composition.

True | False

13. Rhythm is created when various visual elements are repeated.

True | False

14. Variation is the use of the same lines, shapes, textures, and colors within an artwork.

True | False

15. Unity is obtained when all parts of a design are working together as a team.

True | False

16. Blue and orange are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

17. Red, yellow, and blue are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous colors
C.    secondary colors
D.    complementary colors

18. Visual _______ is achieved when all parts of a composition have equal weight and appear to be stable.

A.    focal point
B.    unity
C.    balance
D.    pattern

19. _______ is a three-dimensional geometrical figure showing height, width and depth.

A.    Space
B.    Form
C.    Balance
D.    Line

20. Various art elements, like lines, colors, or shapes, that are repeated over and over in a planned way creates a _______.

A.    focal point
B.    unity
C.    balance
D.    pattern

21. The lightness or darkness of a color is referred to as the _______.

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

22. _______ may be geometric or organic.

A.    Shape
B.    Value
C.    Intensity
D.   Texture

23. _______ is the suggestion of action or direction, the path our eyes follow when we look at a work of art.

A.    Proportion
B.    Simplicity or visual economy
C.    Rhythm
D.    Movement

24. _______ is the relation of two things in size, number, amount, or degree within a design.

A.    Proportion
B.    Simplicity or visual economy
C.    Rhythm
D.    Movement

25. _______ is the elimination of all non-essential elements or details to reveal the essence of a form.

A.    Proportion
B.    Simplicity or visual economy
C.    Rhythm
D.    Movement

26. Symmetry, asymmetry and radial are all types of _______.

A.    Texture
B.    Balance
C.    Patterns
D.    Form

27. Creating a sense of visual oneness in a work of art is called _______.

A.    Form
B.    Value
C.    Unity
D.    Texture

28. _______ is a mark with greater length than width. They can be horizontal, vertical, diagonal, sraight, curved, thick, or thin.

A.    Color
B.    Shape
C.    Texture
D.    Line

29. Shapes and/or forms similar to those found in nature are _______.

A.    geometric
B.    pattern
C.    organic
D.    texture

30. The element of art referring to the emptiness or area between, around, above, below or within objects:

A.    color
B.    shape
C.    form
D.    space

31. Space is the element of art that helps create the illusion of a foreground, middle ground and background.

True | False

Additional Reading

For more information on this subject see:

Principles of Good Design

The Basic Elements of Art

More Quizzes to Test Your Knowledge of the Fine Arts

Can You Name These Famous Paintings From History?

Do You Know The Definition Of These Art Terms?  

Test Your Knowledge of Art Appreciation

Test Your Knowledge of COLOR Theory

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of DesignYou are here. 

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting

back to top

Have a question?

If you have a question about this painting, please contact us and we’ll be happy to answer any of your questions.

Teresa’s Insider News

Be the first to know! Sign up here to be among the first to receive sneak peeks of recently completed paintings, new announcements and other updates at the art studio.

Teresa has an insider newsletter and it’s FREE! This is her way of keeping her friends up to date by giving you sneak peeks of new paintings she completes, as well as other announcements before they are made public. Her newsletter is published every other month, so be sure to get on her mailing list. You don’t want to miss a thing!

Thanks for taking this quiz!

Feel free to share this with your friends.


Answers: 1B, 2A, 3A, 4C, 5D, 6C, 7B, 8A, 9D, 10B, 11C, 12T, 13T, 14F, 15T, 16D, 17A, 18C, 19B, 20D, 21B, 22A, 23D, 24A, 25B, 26B, 27C, 28D, 29C, 30D, 31T


Enjoy this page? Please share it. Thanks!