Test Your Knowledge of COLOR Theory

tube of oil paintTest your knowledge of color theory as it applies to fine art. Take this simple test by writing your answers on paper, then check your answers at the end of the quiz. Don’t peek!

1. Color is  _______.

A.    a design principle
B.    an element of art
C.    a value
D.    none of the above

2. What color can not be made by mixing any other color?

A.    Yellow
B.    Green
C.    Purple
D.    Gray

3. What are the primary colors?

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

4. The choice of colors used in a design plan is called a _______.

A.    color spectrum
B.    color wheel
C.    color scheme
D.    color mix


Holy Lands wall art“Sea of Galilee at Capernaum”
Landscape by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


5. A circular chart used to show color relationships is called a _______.

A.    color ray
B.    color wheel
C.    color circle
D.    color scheme

6. Secondary colors are created by mixing two _______.

A.    neutral colors
B.    complementary colors
C.    primary colors
D.    intermediate or Tertiary colors

7. Colors that are different in lightness and darkness are said to be _______.

A.    contrasting
B.    light in value
C.    dark in value
D.    bright and intense

8. What are the secondary colors?

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

9. Which of the following are examples of cool colors?

A.    Orange, green and purple (or violet)
B.    Blue, green and violet (or purple)
C.    Yellow, blue and red
D.    White, black and brown

10.  Which of the following are examples of warm colors?

A.    Yellow, red, and orange
B.    Yellow, red and blue
C.    Yellow, green and blue
D.    Orange, purple and green

11. Yellow-orange, red-orange, and yellow-green are examples of _______ colors.

A.    intermediate or tertiary
B.    secondary
C.    primary
D.    triadic

12. _______ is another word for brightness of a color.

A.    Value
B.    Intensity
C.    Hue
D.    Complementary

13. What are the tertiary colors?

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

14. Monochromatic colors are all the colors (tints, tones, and shades) of a single hue.

True | False

15. Complimentary colors are side by side on the color wheel.

True | False

16. To make a shade you would add _______ to a color.

A.    black
B.    white
C.    brown
D.    yellow

17. What words are used to describe color temperature?

A.    Light and Dark
B.    Hot and Cold
C.    Black and White
D.    Warm and Cool

18. Which colors will give you the greatest contrast?

A.    Red and blue
B.    Blue and green
C.    Red and green
D.    Green and yellow

19. How many colors are on the basic color wheel?

A.    Three primary and three secondary colors
B.    Three cool and three warm colors
C.    Three pairs of complementary colors
D.    All of the above

20. Analogous colors is another term for complementary colors.

True | False

21. Red and green are examples of complementary colors.

True | False

22. The color plan of red, yellow and blue is an example of a triad color scheme.

True | False

23. A related color scheme would be colors that are next to each other on the color wheel.

True | False

24. Tints of colors may be created by adding white. Pink is a tint of red.

True | False

25. Intensity refers to the purity of a hue.

True | False


western canvas art“Texas Flag Barn”
Landscape by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


26. Blue and orange are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

27. Red, yellow, and blue are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

28. Yellow, yellow-orange, orange are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

29. Red and green are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.   complementary

30. Orange, green and violet (or purple) are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

31. Purple, blue, and red-violet are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

32. Colors that are across from each other on the color wheel are called ________ .

A.    intermediate or tertiary colors
B.    analogous colors
C.    color triad
D.   complementary colors

33. Three colors that are equal distance apart on the color wheel are called ________ .

A.    intermediate or tertiary colors
B.    analogous colors
C.    color triad
D.    complementary colors

34. Colors that are next to each other on the color wheel are called  ________ .

A.    intermediate or tertiary colors
B.    analogous colors
C.    color triad
D.    complementary colors

35. ________ are obtained by mixing secondary colors and primary colors.

A.    Intermediate or Tertiary colors
B.    Analogous colors
C.    Color triad
D.    Complementary colors

36. ________  are obtained by adding white to a hue.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

37. ________ are obtained by mixing two primary colors.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

38. ________ are obtained by adding black to a hue.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

39. Colors that go with all color plans — white, black, gray and brown — are called _______ .

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

40. Blue, green and purple are cool colors.

True | False

41. All colors are made from red, blue, and yellow.

True | False

42. Yellow, red, and orange are cool colors.

True | False

43. Purple is an example of a primary color.

True | False

44. The lightness or darkness of a color is referred to as the _______ .

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

45. The brightness or dullness of a color is referred to as the _______ .

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

46. The pure hue is at its brightest _______ right from the bottle.

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

47. What color is the result of mixing red + yellow?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

48. What color is the result of mixing red + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

49. What color is the result of mixing yellow + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

50. What color is the result of mixing red + yellow + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

For more on color see blog article titled “Basic Art Element — Color” .


Answers: 1B 2A 3D 4C 5B 6C 7A 8B 9B 10A 11A 12B 13A 14T 15F 16A 17D 18C 19D 20F 21T 22T 23T 24T 25T 26D 27A 28B 29D 30C 31B 32D 33C 34B 35A 36B 37C 38D 39A 40T 41T 42F 43F 44B 45C 46C 47B 48A 49D 50C