Test Your Knowledge of Art Appreciation

test your knowledge of artTest your knowledge of fine art appreciation. Take this simple 50 question test by writing your answers on paper, then check your answers at the end of the quiz. Don’t peek!

1. __________ is the expression of human creative skill and imagination.

A.    Emphasis
B.    Contour
C.    Art
D.    Dominance

2. In what way is art important in daily life?

A.    It has personal significance.
B.    It reflects our society.
C.    It records history.
D.    It is used for marketing and advertising.
E.    It is a form of self-expression.
F.    All of the above.

3. The way to do an art critique is to __________.

A.    describe, analyze, interpret, and evaluate the piece
B.    talk to the artist
C.    decide if it’s good
D.    write an artist statement


Red Rose paintingTyler Rose
Flower Art by Teresa Bernard
16″ x 12″
Oils on stretched canvas

>> More info


4. A person learning a trade or an art from a skilled worker is called __________.

A.    an apprentice
B.    a mentor
C.    a foreman
D.    a laborer

5. A rule used by artists when planning a good composition.

A.    “Rule of Sketch”
B.    “Rule of Placement”
C.    “Rule of Perspective”
D.    “Rule of Thirds”

6. Andy Warhol, an American painter and filmmaker, is best known for his depiction of what grocery store item?

A.    Apples
B.    Bacon
C.    Tomato Soup
D.    Onions

7. Andy Warhol’s work can best be classified as __________.

A.    realism
B.    pop art
C.    splatterpaint
D,    cubism

8. A style of artwork created using many geometric shapes, often not resembling any object.

A.    Surrealism
B.    Favauvism
C.    Cubism
D.    Baroque

9. An art style where the artist tries to paint a picture exactly how it looks in real life, with as many details as possible.

A.    Impressionism
B.    Pointillism
C.    Realism
D.    Favauvism

10. A style of art where the artist attempts to convey as much of their emotion into the artwork as possible, often using distortion and emphasis.

A.    Expressionism
B.    Surrealism
C.    Cubism
D.    Impressionist

11. The way artwork is arranged is called __________.

A.    emphasis
B.    contour
C.    composition
D.    stylus

12. Surrealism is an art movement which used dream-like images.

True | False


longhorn cow oil paintingTexas Longhorn in the Meadow
Wildlife Art by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


13. An art style where artwork is extremely detailed and ornate.

A.    Surrealism
B.    Baroque
C.    Favauvism
D.    Expressionism

14. Pablo Picasso is from the country of __________.

A.    Germany
B.    Italy
C.    Spain
D.    United States of America

15. What is the title of the style of painting that Picasso invented?

A.    Realism
B.    Impressionism
C.    Cubism
D.    Art Nouveau

16. Where is the “Mona Lisa” hanging in France?

A.    Gargoyle square
B.    The Louvre
C.    The Eiffel Tower
D.    Chartres Cathedral

17. Van Gogh’s most famous work of art to this day __________.

A.    “The Mona Lisa”
B.    “The Scream”
C.    “Starry Night”
D.    “Poppies”

18. What country was Van Gogh born in?

A.    Holland
B.    France
C.    Spain
D.    United States of America

19. Georgia O’Keeffe was an __________ artist.

A.    English
B.    Italian
C.    American
D.    Australian

20. O’Keeffe is best known for her paintings of  __________.

A.    the sea and marine animals
B.    enlarged flowers and New Mexico landscapes
C.    native American Indians
D.    the Australian Outback

21. Salvador Dali is considered a Surrealist artist.

True | False

22. Salvador Dali was born in India.

True | False

23. Rembrandt is known as an artist of what style?

A.    Impressionists
B.    Baroque
C.    Modern
D.    Prehistoric

24. Rembrandt, considered one of the greatest painters and printmakers in European art, was born in what country?

A.    Netherlands
B.    Switzerland
C.    France
D.    Spain

25. Monet is the father of which movement?

A.    Realism
B.    Impressionism
C.    Cubism
D.    Art Nouveau

26. Where did Monet grow up?

A.    Holland
B.    England
C.    France
D.    United States of America

27. Georges Seurat, the artist who created the painting “Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte”, used which method of art?

A.    Cubism
B.    Pointillism
C.    Abstract
D.    Dadaism

28. “Mona Lisa” was painted by __________.Mona LIsa

A.    Vincent van Gogh
B.    Claude Monet
C.    Picasso
D.    Leonardo da Vinci

29. “Sunflowers” was painted by __________.Sunflowers

A.    Pierre-August Renoir
B.    Vincent van Gogh
C.    Johannes Vermeer
D.    Michelangelo

30. “Poppies in a Field” was painted by __________.Poppies In A Field

A.    Claude Monet
B.    Leonardo da Vinci
C.    Rene Magritte
D.    Johannes Vermeer

31. “The Scream” was painted by __________.The Scream

A.    Vincent van Gogh
B.    Pierre-August Renoir
C.    Edvard Munch
D.    Claude Monet

32. “The Last Supper” was painted by __________.The Last Supper

A.    Leonardo da Vinci
B.    Pierre-August Renoir
C.    Edvard Munch
D.    Michelangelo

33. “Dance at Le Moulin de la Galette” was painted by __________.Dance at Le Moulin de la Galette

A.    Rene Magritte
B.    Picasso
C.    Pierre-August Renoir
D.    Johannes Vermeer

34. “Girl with a Pearl Earring” was painted by __________.Girl with a Pearl Earring

A.    Picasso
B.    Johannes Vermeer
C.    Michelangelo
D.    Edvard Munch

35. “Dance Class” was painted by __________.Dance Class

A.    Claude Monet
B.    Leonardo da Vinci
C.    Edgar Degas
D.    Rene Magritte

36. “Creation of Adam” was painted by __________.Creation of Adam

A.    Michelangelo
B.    Johannes Vermeer
C.    Pierre-August Renoir
D.    Leonardo da Vinci

37. “The Persistence of Memory” was painted by __________.The Persistence of Memory

A.    Johannes Vermeer
B.    Pierre-August Renoir
C.    Salvador Dali
D.    Leonardo da Vinci

38. What does a color wheel show?

A.    Complementary colors
B.    Analogous colors
C.    Primary colors
D.    All of the above

39. Movement in art where hundreds of dots are used to create a picture or painting.

A.    Pointilism
B.    Impressionism
C.    Realism
D.    Abstract

40. The artist Edgar Degas was best known for his paintings of waterlilies.

True | False

41. Edward Degas was a nineteenth-century French artist famous for his paintings, sculptures, prints, and drawings.

True | False

42. Impressionism is a 19th century art movement that mainly focused on the __________.

A.    study of geometric form
B.    study of negative and positive space
C.    study of light on the surface of an object
D.    study of value

43. Art that emerged in the mid-1950s that used imagery from popular culture is termed __________.

A.    Impressionism
B.    Realism
C.    Minimalism
D.    Pop Art

44. A twentieth century non-representational painting style in which artists applied paints freely to express feelings and emotions.

A.    Abstract Expressionism
B.    Fauvism
C.    Pop Art
D.    Cubism

45. Jackson Pollock’s paintings were classified as what?

A.    Realism
B.    Grotesque
C.    Surreal
D.    Splatterpaint

46. Jackson Pollock was an influential American painter and a major figure in what movement?

A.    American Modernism
B.    Pop Art
C.    Abstract Expressionist
D.    Minimalism

47. An English landscape painter of the late eighteenth century, known for his pastoral scenes.

A.    John Constable
B.    Willem de Kooning
C.    Pablo Picasso
D.    Vincent van Gogh

48. Cityscapes, or as it is sometimes called Urban Landscapes, are paintings whose subject matter is the physical aspects of the city and urban life.

True | False

49. A collection of meaningless shapes, texture and colors thrown haphazardly onto a canvas. Its purpose is to let the viewer interpret its meaning for him/herself.

A.    Still Life
B.    Grotesque
C.    Collage
D.    Abstract

50. Naïve Art is works of art characterized by a childlike simplicity that possesses minute detail, bright saturated colors, disproportionate figures and lack of perspective.

True | False

Additional Reading

Know Your Art Painting Styles: 7 Most Popular

What Is Art Appreciation?

Classification Of Fine Art Paintings By Genre


Answers: 1C 2F 3A 4A 5D 6C 7B 8C 9C 10A 11C 12T 13B 14C 15C 16B 17C 18A 19C 20B 21T 22F 23B 24A 25B 26C 27B 28D 29B 30A 31C 32A 33C 34B 35C 36A 37C 38D 39A 40F 41T 42C 43D 44A 45D 46C 47A 48T 49D 50T

UPDATED: 30 March 2016
Word Count: 1221

2 thoughts on “Test Your Knowledge of Art Appreciation”

Leave a Reply