Can You Name These Famous Paintings From History?

Test your knowledge of art history by naming these famous paintings. Take this simple 25 question test by writing your answers on paper, then check your answers at the end of the quiz. Don’t peek!

What is the name of each famous painting pictured below?

Famous Paintings From History quiz

1.  __________ (1503 – 1506) by Leonardo da Vinci

A. Portrait of Lisa Gherardini
B. Mona Lisa
C. Ma Donna
D. My Lady

famous paintings history test

2.  __________ (1511–1512) by Michelangelo

A. The Creation of Adam
B. God Reaches Out
C. Genesis of Man
D. The Touch of God

Famous Paintings test

3.  __________ (1665) by Johannes Vermeer

A. Girl with a Blue Headscarf
B. Girl with an Exotic Dress
C. Girl with a Pearl Earring
D. Girl with an Oriental Turban

The Scream by Edvard Munch

4.  __________ (1893) by Edvard Munch

A. The Ghost
B. The Tormented
C. The Traveler
D. The Scream

Famous Paintings From History

5.  __________ (1931) by Salvador Dali

A. Time Keeps Slipping
B. The Persistence of Memory
C. The Soft Watches
D. The Melting Watches

Dance at Le Moulin de la Galette by Pierre-Auguste Renoir

6.  __________ (1876) by Pierre-Auguste Renoir

A. Dance at the Moulin De La Galette
B. Dance in the Country
C. Dance at Bougival
D. Luncheon of the Boating Party

Sunflowers by Vincent van Gogh

7.  __________ (1888) by Vincent van Gogh

A. Roses and Sunflowers
B. Paris Sunflowers
C. Nothing But Sunflowers
D. Sunflowers

Grainstacks at Giverny by Claude Monet

8.  __________ (1888-1889) by Claude Monet

A. Grainstacks at Giverny, Sunset
B. Haystacks as Sunset
C. The Harvest
D. Haystacks in a Field

Dance Class by Edgar Degas

9.  __________ (1871) by Edgar Degas

A. Dance Recital
B. Ballet Rehearsal
C. Dance Class
D. Fin d’Arabesque, with Ballerina

The Last Supper by Leonardo da Vinci

10.  __________ (1495-1498) by Leonardo da Vinci

A. Jesus and the Twelve Disciples
B. The Last Passover
C. The Final Communion
D. The Last Supper

Poppy Field by Claude Monet

11.  __________ (1873) by Claude Monet

A. Summer Days
B. Poppy Field
C. Country Stroll
D. A Walk in the Park

Famous Paintings test

12.  __________ (1936) by American artist Georgia O’Keeffe

A. Jimson Weed/White Flower No. 1
B. Portrait of a White Flower
C. No. 13 – Special
D. White Blossom – Special

Portrait of Claude Monet by Pierre-Auguste Renoir

13.  __________ (1875) by Pierre-Auguste Renoir

A. Self Portrait
B. Portrait of Vincent van Gogh
C. Portrait of Claude Monet
D. Portrait of Paul Cézanne

Famous Paintings quiz

14.  __________ (1889) by Vincent van Gogh

A. Self Portrait
B. Portrait of Claude Monet
C. Portrait of Pierre-Auguste Renoir
D. Portrait of Paul Cézanne

The Church at Varengeville by Claude Monet

15.  __________ (1882) by Claude Monet

A. City on a Hill
B. Impression Sunrise
C. Cliffs of Dover
D. The Church at Varengeville, Against the Sunset

Vase of Sunflowers by Henri Matisse

16.  __________ (1898) by Henri Matisse

A. Vase of Sunflowers
B. Vase with Flowers
C. Still Life with Yellow Flowers
D. Yellow Blossoms

Eilif Peterssen Laksefiskeren (1889)

17.  __________ (1889) by Eilif Peterssen

A. The Fisherman
B. Summer Evening
C. Laksefiskeren, The Salmon Fisher
D. Canal Grande

Ballet Rehearsal on Stage by Edgar Degas

18.  __________ (1874) by Edgar Degas

A. The Rehearsal
B. Ballet Dancers on Stage
C. The Dance Class (La Classe de Danse)
D. Ballet Rehearsal on Stage

Henri Rousseau's The Repast of the Lion

19.  __________ (c. 1907) by Henri Rousseau

A. The Hungry Lion
B. The Repast of the Lion
C. The Jungle
D. King of the Jungle

Famous Paintings From History

20.  __________ (1803) by J.M.W. Turner

A. The Jetty of Calais
B. Battle of the Kearsarge and the Alabama
C. Ships at Le Havre
D. The Storm on the Sea of Galilee

The Death of General Wolfe by Benjamin West

21.  __________ (1770) by Benjamin West

A. Battle of the Plains of Abraham
B. The Seven Years’ War
C. Battle of Quebec
D. The Death of General Wolfe

Country Wedding by John Lewis Krimmel

22.  __________ (1820) by John Lewis Krimmel

A. Merry Company
B. Country Wedding
C. The Marriage of Krimmel’s Daughter
D. The White Dress

Children on a Farm by Camille Pissarro

23.  __________ (1887) by Camille Pissarro

A. Children at Play
B. Two Young Peasant Girls
C. Children on a Farm
D. Kids in a Courtyard

Fugue in Two Colors by František Kupka

24.  __________ (1912) by František Kupka

A. Amorpha, Fugue en deux couleurs (Fugue in Two Colors)
B. Untitled (First Abstract Watercolor)
C. Dances at the Spring
D. The Procession

Famous history Paintings quiz

25.  __________ (1912) by Robert Delaunay

A. Formes Circulaires
B. Soleil n°2
C. Colored Rhythm
D. Windows Open Simultaneously

How did you do on the “Famous Paintings from History” quiz? Check your answers below to find out.

More Quizzes to Test Your Knowledge of the Fine Arts

Can You Name These Famous Paintings From History?You are here.

Do You Know The Definition Of These Art Terms?   

Test Your Knowledge of Art Appreciation

Test Your Knowledge of COLOR Theory

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting

Have a question?

If you have a question about this painting, please contact us, and we’ll be happy to answer any of your questions.

Thanks for taking this quiz!

Feel free to share this with your friends.


Answers: 1B, 2A, 3C, 4D, 5B, 6A, 7D, 8A, 9C, 10D, 11B, 12A, 13C, 14A, 15D, 16A, 17C, 18D, 19B, 20A, 21D, 22B, 23C, 24A, 25D

UPDATED: 07 October 2021

Enjoy this page? Please share it. Thanks!

Test Your Knowledge of COLOR Theory

Knowledge of COLOR TheoryA knowledge of color theory is something every artist should have. Find out where you stand on this subject by testing your knowledge of color as it applies to fine art.

Write your answers to this simple 50 question quiz on paper, then check your them at the end of the quiz. Don’t peek!

1. Color is  _______.

A.    a design principle
B.    an element of art
C.    a value
D.    none of the above

2. What color can not be made by mixing any other color?

A.    Yellow
B.    Green
C.    Purple
D.    Gray

3. What are the primary colors?

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

4. The choice of colors used in a design plan is called a _______.

A.    color spectrum
B.    color wheel
C.    color scheme
D.    color mix

5. A circular chart used to show color relationships is called a _______.

A.    color ray
B.    color wheel
C.    color circle
D.    color scheme

6. Secondary colors are created by mixing two _______.

A.    neutral colors
B.    complementary colors
C.    primary colors
D.    intermediate or Tertiary colors

7. Colors that are different in lightness and darkness are said to be _______.

A.    contrasting
B.    light in value
C.    dark in value
D.    bright and intense

8. What are the secondary colors?

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

9. Which of the following are examples of cool colors?

A.    Orange, green, and purple (or violet)
B.    Blue, green, and violet (or purple)
C.    Yellow, blue and red
D.    White, black and brown

10.  Which of the following are examples of warm colors?

A.    Yellow, red, and orange
B.    Yellow, red and blue
C.    Yellow, green and blue
D.    Orange, purple and green

11. Yellow-orange, red-orange, and yellow-green are examples of _______ colors.

A.    intermediate or tertiary
B.    secondary
C.    primary
D.    triadic

12. _______ is another word for the brightness of a color.

A.    Value
B.    Intensity
C.    Hue
D.    Complementary

13. What are the tertiary colors?

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

14. Monochromatic colors are all the colors (tints, tones, and shades) of a single hue.

True | False

15. Complimentary colors are side by side on the color wheel.

True | False

16. To make a shade, you would add _______ to a color.

A.    black
B.    white
C.    brown
D.    yellow

17. What words are used to describe color temperature?

A.    Light and Dark
B.    Hot and Cold
C.    Black and White
D.    Warm and Cool

18. Which colors will give you the greatest contrast?

A.    Red and blue
B.    Blue and green
C.    Red and green
D.    Green and yellow

19. How many colors are on the basic color wheel?

A.    Three primary and three secondary colors
B.    Three cool and three warm colors
C.    Three pairs of complementary colors
D.    All of the above

20. Analogous colors is another term for complementary colors.

True | False

21. Red and green are examples of complementary colors.

True | False

22. The color plan of red, yellow, and blue is an example of a triad color scheme.

True | False

23. A related color scheme would be colors that are next to each other on the color wheel.

True | False

24. Tints of colors may be created by adding white. Pink is a tint of red.

True | False

25. Intensity refers to the purity of a hue.

True | False

26. Blue and orange are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

27. Red, yellow, and blue are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

28. Yellow, yellow-orange, orange are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

29. Red and green are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.   complementary

30. Orange, green and violet (or purple) are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

31. Purple, blue, and red-violet are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

32. Colors that are across from each other on the color wheel are called ________.

A.    intermediate or tertiary colors
B.    analogous colors
C.    color triad
D.   complementary colors

33. Three colors that are equal distance apart on the color wheel are called ________.

A.    intermediate or tertiary colors
B.    analogous colors
C.    color triad
D.    complementary colors

34. Colors that are next to each other on the color wheel are called  ________ .

A.    intermediate or tertiary colors
B.    analogous colors
C.    color triad
D.    complementary colors

35. ________ are obtained by mixing secondary colors and primary colors.

A.    Intermediate or Tertiary colors
B.    Analogous colors
C.    Color triad
D.    Complementary colors

36. ________  are obtained by adding white to a hue.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

37. ________ are obtained by mixing two primary colors.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

38. ________ are obtained by adding black to a hue.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

39. Colors that go with all color plans — white, black, gray, and brown — are called _______ .

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

40. Blue, green, and purple are cool colors.

True | False

41. All colors are made from red, blue, and yellow.

True | False

42. Yellow, red, and orange are cool colors.

True | False

43. Purple is an example of a primary color.

True | False

44. The lightness or darkness of a color is referred to as the _______ .

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

45. The brightness or dullness of a color is referred to as the _______ .

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

46. The pure hue is at its brightest _______ right from the bottle.

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

47. What color is the result of mixing red + yellow?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

48. What color is the result of mixing red + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

49. What color is the result of mixing yellow + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

50. What color is the result of mixing red + yellow + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

How did you do on the “Knowledge of COLOR Theory” quiz? Check your answers below to find out.

Additional Reading

For more information on color theory, see the art article titled “Basic Art Element — Color.”

More Quizzes to Test Your Knowledge of the Fine Arts

Can You Name These Famous Paintings From History?

Do You Know The Definition Of These Art Terms?  

Test Your Knowledge of Art Appreciation

Test Your Knowledge of COLOR TheoryYou are here.

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting

back to top

Have a question?

If you have a question about this painting, please contact us, and we’ll be happy to answer any of your questions.

Thanks for taking this quiz!

Feel free to share this with your friends.


Answers: 1B, 2A, 3D, 4C, 5B, 6C, 7A, 8B, 9B, 10A, 11A, 12B, 13A, 14T, 15F, 16A, 17D, 18C, 19D, 20F, 21T, 22T, 23T, 24T, 25T, 26D, 27A, 28B, 29D, 30C, 31B, 32D, 33C, 34B, 35A, 36B, 37C, 38D, 39A, 40T, 41T, 42F, 43F, 44B, 45C, 46C, 47B, 48A, 49D, 50C

Enjoy this page? Please share it. Thanks!