Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design

an introduction to the principles of good design.Test your knowledge of the elements and principles of good design. Take this simple test by writing your answers on paper, then check your answers at the end of the test. Don’t peek!

1. The principles of good design are _______.

A.    color, depth, form, line, shape, space, texture, and value
B.    balance, contrast, emphasis, movement, proportion, repetition, simplicity, space, and unity
C.    all of the above
D.    none of the above

2. The elements of design are _______.

A.    color, depth, form, line, shape, space, texture, and value
B.    balance, contrast, emphasis, movement, proportion, repetition, simplicity, space, and unity
C.    all of the above
D.    none of the above


Jerusalem painting“The Garden Tomb at Sunset”
Landscape by Teresa Bernard
12″ x 9″
Oils on stretched canvas

>> More info


3. A type of balance in which both sides of a composition are balanced yet different is called _______.

A.    asymmetrical
B.    radial
C.    symmetrical
D.    geometric

4. Formal balance is another word for _______ balance.

A.    asymmetrical
B.    radial
C.    symmetrical
D.    geometric

5. Another word for “center of interest” is _______.

A.    focal point
B.    emphasis
C.    dominance
D.    all of the above

6. The choice of colors used in a design plan is called a _______.

A.    color spectrum
B.    color wheel
C.    color scheme
D.    color mix

7. A circular chart used to show color relationships is called a _______.

A.    color scheme
B.    color wheel
C.    color ray
D.    color circle

8. Colors that are different in lightness and darkness are said to be _______.

A.    contrasting
B.    light in value
C.    dark in value
D.    bright and intense

9. Which of the following can be used to create contrast in a composition?

A.    Smooth and rough textures
B.    Large and small shapes
C.    Plain areas against areas of patterns
D.   All of the above

10. _______ is another word for the brightness of a color.

A.    Value
B.    Intensity
C.    Hue
D.    Complementary

11. _______ is an element of art that refers to the sense of touch.

A.    Value
B.    Pattern
C.    Texture
D.    Shape

12. Negative space is the background or area surrounding an object in a composition.

True | False

13. Rhythm is created when various visual elements are repeated.

True | False

14. Variation is the use of the same lines, shapes, textures, and colors within an artwork.

True | False

15. Unity is obtained when all parts of a design are working together as a team.

True | False

16. Blue and orange are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary


church painting“Van Gogh’s Church at Auvers, France”
Landscape by Teresa Bernard
20″ x 24″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


17. Red, yellow, and blue are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous colors
C.    secondary colors
D.    complementary colors

18. Visual _______ is achieved when all parts of a composition have equal weight and appear to be stable.

A.    focal point
B.    unity
C.    balance
D.    pattern

19. _______ is a three-dimensional geometrical figure showing height, width and depth.

A.    Space
B.    Form
C.    Balance
D.    Line

20. Various art elements, like lines, colors, or shapes, that are repeated over and over in a planned way creates a _______.

A.    focal point
B.    unity
C.    balance
D.    pattern

21. The lightness or darkness of a color is referred to as the _______.

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

22. _______ may be geometric or organic.

A.    Shape
B.    Value
C.    Intensity
D.   Texture

23. _______ is the suggestion of action or direction, the path our eyes follow when we look at a work of art.

A.    Proportion
B.    Simplicity or visual economy
C.    Rhythm
D.    Movement

24. _______ is the relation of two things in size, number, amount, or degree within a design.

A.    Proportion
B.    Simplicity or visual economy
C.    Rhythm
D.    Movement

25. _______ is the elimination of all non-essential elements or details to reveal the essence of a form.

A.    Proportion
B.    Simplicity or visual economy
C.    Rhythm
D.    Movement

26. Symmetry, asymmetry and radial are all types of _______.

A.    Texture
B.    Balance
C.    Patterns
D.    Form

27. Creating a sense of visual oneness in a work of art is called _______.

A.    Form
B.    Value
C.    Unity
D.    Texture

28. _______ is a mark with greater length than width. They can be horizontal, vertical, diagonal, sraight, curved, thick, or thin.

A.    Color
B.    Shape
C.    Texture
D.    Line

29. Shapes and/or forms similar to those found in nature are _______.

A.    geometric
B.    pattern
C.    organic
D.    texture

30. The element of art referring to the emptiness or area between, around, above, below or within objects:

A.    color
B.    shape
C.    form
D.    space

31. Space is the element of art that helps create the illusion of a foreground, middle ground and background.

True | False

Additional Reading

For more information on this subject see:


Answers: 1B 2A 3A 4C 5D 6C 7B 8A 9D 10B 11C 12T 13T 14F 15T 16D 17A 18C 19B 20D 21B 22A 23D 24A 25B 26B 27C 28D 29C 30D 31T

The Basic Elements of Art

Learning about the basic art elements and how they work in conjunction with the principles of good design.

The basic elements of art are the “building blocks” used to create any visual art piece. The elements are color, form, line, shape, space, texture and value. Without them, it would be impossible for an artist to create art. Every artist, whether they realize it or not, uses at least two or more of these elements in their art-making. For example, in sculpture an artist uses both space and form, and a painter will utilize line and shape when creating a painting.


still life oil paintingThe Study
Still life by Teresa Bernard
14″ x 11″
Oils on stretched canvas

>> More info


Defining The Elements

  • Color — A pigment used in artwork, along with their various values and intensities, such as the primary colors – red, yellow and blue.
  • Form — The mass of the shapes created by the forming of two or more shapes or as three-dimensional shapes when showing height, width and depth.
  • Line — A mark (actual or implied) that spans the distance between two points used to define shape in two-dimensional work. Implied line is the path that the viewer’s eye takes as it moves along a path from form, color, or shape within a work of art. Click for more information about lines in art.
  • Shape — Any area defined by edges within the piece bound by line, value, or color. It can be geometric (for example: square, circle, hexagon, etc.) or organic (such as the shape of a puddle, blob, splatter, etc.).
  • Space — Refers to the empty or occupied areas around, between or within components of an art piece. It is either negative (empty space) or positive (occupied space).
  • Texture — The way a surface feels or is perceived to feel. The actual or implied structure and minute molding of a surface (rough, smooth, etc.) which can either be seen or felt with the sense of touch.
  • Value  Shading used to emphasize form. The degree of lightness or darkness of any given color within a piece of art. Adding white to lighten the color is called “tint” while addition of black is called “shade”.

An artist will skillfully use these elements, mixing them in with the principles of design to compose a sensational piece of art. Not all of the elements have to be utilized, however, there will always have to be at least two present.

Questions

Why are the elements of art so important?

Your Next Art Lesson

If you enjoyed this lesson, be sure to check out another one in this series.

The Basic Elements of Art

Basic Art Element — Color, Part 1

Basic Art Element — Color, Part 2

Basic Art Element — Form

Basic Art Element — Line

Basic Art Element — Shape

Basic Art Element — Space

Basic Art Element — Texture

Basic Art Element — Value