Who are the Artists of These Famous Paintings?

artists of famous paintings Can you name the artists of some of the world’s most renowned paintings?

This 25-question quiz featuring famous paintings and their artists will challenge your knowledge of art history. Be sure to read all answer options before making your selection. You may take as much time as you need to answer; there is no time limit to this quiz. The correct answer will be revealed once your selection is made.

The quiz isn’t official; it’s just a fun way to see how much you know about the artists of these famous paintings.

Difficulty: Challenging

Name the artist of the painting shown.

More Quizzes to Test Your Knowledge of the Fine Arts

How did you fare on the Artists of Famous Paintings test? Want another quiz to further challenge your knowledge? Try one or more of the quizzes below.

Can You Name These Famous Paintings From History? — 25 famous paintings that will challenge your knowledge of art history. Can you name them all?

Do You Know The Definition Of These Art Terms? — This is a straightforward quiz to assess your comprehension of common art terms. Difficulty: Moderate.

Test Your Knowledge of Art Appreciation — This is a 40-question quiz that will test your art appreciation knowledge. Difficulty: Moderate.

Test Your Knowledge of COLOR Theory — 50 multiple choice and T/F questions on color mixing, matching, and application. Somewhat easy difficulty.

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design — A straightforward test to see how well you understand the elements and principles of good design. There are 31 multiple-choice and true/false questions. The difficulty level is medium.

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting — A quiz consisting of 40 multiple choice and true/false questions designed to test your knowledge of fine art painting. Moderately easy difficulty.

Who are the Artists of These Famous Paintings? — You are here

Have a question?

If you have a question about this quiz, please contact us, and we’ll be happy to answer any of your questions.

Thanks for taking this quiz!

Feel free to share this with your friends.


UPDATED: 04 July 2022

Enjoy this page? Please share it. Thanks!

Do You Know The Definition Of These Art Terms?

art terms definition Do you know what these common and not-so-common art terms mean? Take this simple 50-question test by choosing the best definition for each of the art terms below. Write your answers on a piece of paper and check them at the end of the quiz when you’re done. Don’t peek!

Difficulty: Moderately Challenging

1. Achromatic

(A) Colors having zero saturation.
(B) Free from color; lacking hue.
(C) All of the above.

2. Aerial View

(A) Seeing from a point of view that is from an altitude.
(B) A comprehensive view in a downward direction, also called a “birds-eye view.”
(C) All of the above.

3. Analogous Colors

(A) Colors that sit across from each other on the color wheel.
(B) Any set of three or five colors closely related in hue(s). They are usually adjacent (next) to each other on the color wheel.
(C) All of the above.

4. Approximate Symmetry

(A) The use of forms that are similar on either side of a central axis. They may give a feeling of the exactness or equal relationship but are sufficiently varied to prevent visual monotony.
(B) Identical shapes are repeated on either side of a central axis. The left side becomes a mirror image of the right side.
(C) All of the above.

5. Asymmetrical Balance

(A) When both sides of a balancing point are equal; that is, they are identical or almost identical.
(B) Placement of non-identical forms to either side of a balancing point in such a way that the two sides seem to be of the same weight visually.
(C) All of the above.

6. Atmospheric Perspective

(A) A comprehensive view in a downward direction.
(B) A technique used by painters for representing three-dimensional space on a flat two-dimensional surface by creating the illusion of depth or recession.
(C) All of the above.

7. Balance

(A) A feeling of equality in weight, attention, or attraction of the various elements within a composition as a means of accomplishing unity.
(B) A feeling that is created when various elements within an artwork are distributed to create a sense of uneasiness.
(C) All the above.

8. Chromatic

(A) Pertaining to color. Being or having or characterized by hue.
(B) A color that is perceived to have a hue saturation greater than zero.
(C) All of the above.

9. Color Permanence

(A) Refers to a pigment’s resistance to fading when exposed to light.
(B) Colors that lose their hue saturation when strongly diluted or combined with white.
(C) All of the above.

10. Composition

(A) The arrangement of the design elements within the design area.
(B) The ordering of visual and emotional experience to give unity and consistency to a work of art and allow the observer to comprehend its meaning.
(C) All of the above.

11. Dominance

(A) A technique used by artists by introducing toned-down compositional elements to a composition.
(B) The emphasis that is placed on a particular area or characteristic of an artwork.
(C) All of the above.

12. Focal Point

(A) A specific area, element, or principle that dominates a work of art. The viewer’s eye is usually drawn there first.
(B) The area in a work where the eye is most compellingly drawn. Also referred to as the center of interest.
(C) All of the above.

13. Foreshortening

(A) A form of perspective that is used to create the illusion of an object receding strongly into the distance or background.
(B) Characterized chiefly by short brush strokes of bright colors in immediate juxtaposition to represent the effect of light on objects.
(C) All of the above.

14. Fugitive Colors

(A) Colors that keep the same hue though they may lose saturation down to a dead gray.
(B) Short-lived colors capable of fading or changing, especially with exposure to light, atmospheric pollution, or when mixed with certain substances.
(C) All of the above.

15. Grisaille

(A) An art technique that uses realistic imagery to create the optical illusion that the depicted objects exist in three dimensions.
(B) A monochrome painting technique executed entirely in shades of grey or another neutral greyish color.
(C) All of the above.

16. Highlight

(A) The brightest part of an artwork.
(B) The most saturated of paint color from a hue family.
(C) All of the above.

17. Horizon Line

(A) A line that divides a scene into three rows and three columns.
(B) In a painting, a level line where land or water ends and the sky begins.
(C) All of the above.

18. Horizontal Balance

(A) The components that are balanced above and below a central axis.
(B) The components that are balanced left and right of a central axis.
(C) All of the above.

19. Hue

(A) The name of the color, such as red, green, or yellow.
(B) The color that can be seen when white light passes through a prism.
(C) All of the above.

20. Implied Line

(A) A line in an artwork that is subtlety perceived by the viewer but has no physical form.
(B) The overall flow of one line into another in artwork, with continuation from one area to the next suggested by their common direction and juxtaposition.
(C) All of the above.

21. Landscape

(A) Works of art characterized by a childlike simplicity that possesses minute detail, bright saturated colors, and lack of perspective.
(B) Works of art that depict outdoor scenery that typically includes trees, buildings, crops, mountains, rivers, wildlife, and forests.
(C) All of the above.

22. Linear Perspective

(A) A system for creating the illusion of depth on a two-dimensional surface by determining the relative size of objects from the foreground of an image to the background.
(B) A system based on a scientifically or mathematically derived series of actual or implied lines intersecting at a vanishing point on the horizon.
(C) All of the above.

23. Local Color

(A) An object’s true color.
(B) The actual color as distinguished from the apparent color of objects and surfaces; true color, without shadows or reflections.
(C) All of the above.

24. Masterpiece

(A) A work done with extraordinary skill, especially a work of art, craft, or intellect, that is an exceptionally great achievement.
(B) A manner of painting in which the forms, colors, or tones of an object are lightly and rapidly indicated.
(C) All of the above.

25. Medium

(A) The material or technique an artist works in, oil paint or watercolor, are examples.
(B) The component of paint in which the pigment is dispersed.
(C) All of the above.

26. Minimal Design

(A) Omitting all non-essential or unimportant elements and details which don’t contribute to the essence of the overall composition.
(B) The stress placed on a single area of art or a unifying visual theme.
(C) All of the above.

27. Monochromatic

(A) Colors whose relative visual temperatures make them seem cool.
(B) A color scheme limited to variations of one hue and all its tints and shades.
(C) All of the above.

28. Negative Space

(A) The term for a genre of modern artistic expression that strives to show the wonders of the Universe.
(B) The unoccupied or empty space left after the positive shapes have been laid down by the artist.
(C) All of the above.

29. Old Master

(A) A term that traditionally refers to a prominent and highly skilled European artist during the 16th, 17th, or early 18th centuries.
(B) A work of art by an established master.
(C) All of the above.

30. Perspective

(A) A technique used to create the illusion of distance or depth on a flat surface.
(B) The position from which something is seen or considered.
(C) All of the above.

31. Pigment

(A) Any coloring agent, made from natural or synthetic substances, used in paints or drawing materials.
(B) The substance in paint or anything that absorbs light, producing (reflecting) the same color as the pigment.
(C) All of the above.

32. Positive Space

(A) Space that is occupied by an element or a form.
(B) The mass of three-dimensional shapes in space.
(C) All of the above.

33. Pure Symmetry

(A) Reducing the importance of one or more elements in a composition to increase the importance of other elements.
(B) An equilibrium created by identical parts equally distributed on either side of a real or imaginary central axis in mirror-like repetition.
(C) All of the above.

34. Radial Balance

(A) The distribution of mass within an automobile tire or the entire wheel to which it is attached.
(B) The balance which occurs as the result of components that are distributed around a center point or spring out from a central line.
(C) All of the above.

35. Seascape

(A) A painting or work of art that depicts the sea, life around the sea, or a scene that includes the sea.
(B) A painting representing an expansive view of the ocean or sea.
(C) All of the above.

36. Simplicity

(A) Omitting the unnecessary details that don’t significantly impact the design or composition.
(B) A technique in painting characterized by the openness of form.
(C) All of the above.

37. Still Life

(A) A painting or other two-dimensional work of art representing inanimate objects such as bottles, fruit, and flowers.
(B) The arrangement of these objects from which a drawing, painting, or other artwork is made.
(C) All of the above.

38. Subject Matter

(A) The topic dealt with or the subject represented in a work of art.
(B) The size, bulk, and dimension of a particular object.
(C) All of the above.

39. Support

(A) The material providing a surface upon which an artist applies color, collage, etc.
(B) Something made to enclose a picture or mirror.
(C) All of the above.

40. Symmetrical Balance

(A) A mathematically generated pattern that is reproducible at any magnification or reduction.
(B) The placing of identical forms to either side of the central axis of a work to stabilize it visually.
(C) All of the above.

41. T-square

(A) A rigid framework, often wood or steel, that is used to support a sculpture or other large work while it is being made.
(B) A guide for drawing horizontal lines.
(C) All of the above.

42. Three-dimensional

(A) Occupying or giving the illusion of three dimensions (height, width, and depth).
(B) A measurable distance on a surface that shows height and width.
(C) All of the above.

43. Tint

(A) A hue with white added. Pink is a tint of red.
(B) Colors of very low saturation, approaching grays.
(C) All of the above.

44. Two-dimensional

(A) Having two dimensions (height and width).
(B) Referring to something that is flat.
(C) All of the above.

45. Underpainting

(A) A painting technique in which pure dots of color are dabbed onto the canvas surface.
(B) The preliminary layers of paint on a canvas which renders the basic outline of the image before the final paint layers are added to complete the work.
(C) All of the above.

46. Undertone

(A) A subdued or muted tone of color.
(B) A white material for preparing canvas for painting, made of a mixture of chalk, white pigment, and glue.
(C) All of the above.

47. Vanishing Point

(A) In perspective—the point on the horizon where two parallel lines appear to converge and visibility ends.
(B) A continuance, a flow, or a feeling of movement achieved by the repetition or regulated visual units.
(C) All of the above.

48. Vertical Balance

(A) The interval or measurable distance between pre-established points.
(B) The distribution of visual weights in artwork that top and bottom seem to be in equilibrium.
(C) All of the above.

49. Wildlife Art

(A) The exploration of nature in art.
(B) Works of art that portrays wildlife or domesticated animals.
(C) All of the above.

50. Worm’s-eye View

(A) As if seen from the earth’s surface or the floor looking up from below.
(B) A variation on a landscape painting where the horizon is placed very low in the picture or outside of it entirely.
(C) All of the above.

How did you do on this “Definition Of Art Terms” quiz? Check your answers below to find out.

More Quizzes to Test Your Knowledge of Art

Did you ace the art terms test? Want to push yourself even further? Take one or all of the quizzes listed below.

Can You Name These Famous Paintings From History? — Test your knowledge of art history by naming these 25 famous paintings. Difficulty: Challenging.

Do You Know The Definition Of These Art Terms?You are here.

Test Your Knowledge of Art Appreciation — This is a quiz of 40-questions that test your knowledge of art appreciation. Difficulty: Moderate.

Test Your Knowledge of COLOR Theory — 50 questions on the subject of color theory. Difficulty: Moderately easy.

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design — A quiz to test your knowledge of fine art as it applies to the elements and principles of good design. 31 multiple choice and true/false questions. Moderate difficulty.

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting — A moderately easy quiz that will put your knowledge of fine art painting to the test.

Who are the Artists of These Famous Paintings? — Put your knowledge of art appreciation to the test; name the artists of these famous paintings. Difficulty: Challenging.

Have a question?

If you have a question about this art terms test, please contact us, and we’ll be happy to answer any of your questions.

Thanks for taking this quiz!

Feel free to share this with your friends.


Answers: 1C, 2C, 3B, 4A, 5B, 6B, 7A, 8C, 9A, 10C, 11B, 12C, 13A, 14B, 15B, 16A, 17B, 18B, 19A, 20C, 21B, 22C, 23C, 24A, 25C, 26A, 27B, 28B, 29C, 30A, 31C, 32A, 33B, 34B, 35C, 36A, 37C, 38A, 39A, 40B, 41B, 42A, 43A,44C, 45B, 46A, 47A, 48B, 49B, 50C

UPDATED: 09 January 2022

Enjoy this page? Please share it. Thanks!

Can You Name These Famous Paintings From History?

famous paintings from historyAre you ready for a challenge? Test your knowledge of art history by naming these famous paintings. Take this simple 25-question quiz. There is no time limit. Be sure to read all answer options before making your selection. The correct answer will be revealed once your selection is made.

The isn’t an official test, it’s just a fun way to see how much you know, or don’t know, about famous paintings from history.

Difficulty: Challenging

What is the name of the famous painting pictured?

More Quizzes to Test Your Knowledge of the Fine Arts

How did you do on the Famous Paintings From History quiz? Want to challenge yourself even more? Take one or more of the quizzes listed below.

Can You Name These Famous Paintings From History?You are here.

Do You Know The Definition Of These Art Terms? — This is a set of questions that tests your knowledge of terms commonly used in art. Difficulty: Moderate.

Test Your Knowledge of Art Appreciation — Moderately challenging questions covering the subject of art appreciation. 40 multiple choice and T/F questions.

Test Your Knowledge of COLOR Theory — A moderately-easy 50-question quiz covering the mix, match, contrast, and application of color in art and design.

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design — Put your fine art knowledge to the test by answering questions about the elements and principles of good design. Difficulty: Moderate.

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting — Take this simple 40-question quiz to test your knowledge of fine art painting. Moderately easy multiple choice and true/false questions.

Who are the Artists of These Famous Paintings? — Name the artists who created these well-known works of art. Take this challenging quiz to put yourself to the test.

Have a question?

If you have a question about this quiz, please contact us, and we’ll be happy to answer any of your questions.

Thanks for taking this quiz!

Feel free to share this with your friends.


UPDATED: 04 July 2022

Enjoy this page? Please share it. Thanks!

Test Your Knowledge of Art Appreciation

Knowledge of Art AppreciationHow much do you know about art appreciation? Test your knowledge of art appreciation by taking this simple 40-question quiz. Write your answers on paper, then check them at the end of the quiz. Don’t peek!

Difficulty: Moderate

1. __________ is the expression of human creative skill and imagination.

A.    Emphasis
B.    Contour
C.    Art
D.    Dominance

2. In what way is art important in daily life?

A.    It has personal significance.
B.    It reflects our society.
C.    It records history.
D.    It is used for marketing and advertising.
E.    It is a form of self-expression.
F.    All of the above.

3. The way to do an art critique is to __________.

A.    describe, analyze, interpret, and evaluate the piece
B.    talk to the artist
C.    decide if it’s good
D.    write an artist statement

4. A person learning a trade or an art from a skilled worker is called __________.

A.    an apprentice
B.    a mentor
C.    a foreman
D.    a laborer

5. A rule used by artists when planning a good composition.

A.    “Rule of Sketch”
B.    “Rule of Placement”
C.    “Rule of Perspective”
D.    “Rule of Thirds”

6. Andy Warhol, an American painter and filmmaker, is best known for his depiction of what grocery store item?

A.    Apples
B.    Bacon
C.    Tomato Soup
D.    Onions

7. Andy Warhol’s work can best be classified as __________.

A.    realism
B.    pop art
C.    splatter paint
D,    cubism

8. A style of artwork created using many geometric shapes, often not resembling any object.

A.    Surrealism
B.    Favauvism
C.    Cubism
D.    Baroque

9. An art style where the artist tries to paint a picture exactly how it looks in real life, with as many details as possible.

A.    Impressionism
B.    Pointillism
C.    Realism
D.    Favauvism

10. A style of art where the artist attempts to convey as much of their emotion into the artwork as possible, often using distortion and emphasis.

A.    Expressionism
B.    Surrealism
C.    Cubism
D.    Impressionist

11. The way artwork is arranged is called __________.

A.    emphasis
B.    contour
C.    composition
D.    stylus

12. Surrealism is an art movement that used dream-like images.

True | False

13. An art style where artwork is extremely detailed and ornate.

A.    Surrealism
B.    Baroque
C.    Favauvism
D.    Expressionism

14. Pablo Picasso is from the country of __________.

A.    Germany
B.    Italy
C.    Spain
D.    The United States of America

15. What is the title of the style of painting that Picasso invented?

A.    Realism
B.    Impressionism
C.    Cubism
D.    Art Nouveau

16. Where is the “Mona Lisa” hanging in France?

A.    Gargoyle square
B.    The Louvre
C.    The Eiffel Tower
D.    Chartres Cathedral

17. Van Gogh’s most famous work of art to this day is __________.

A.    “Mona Lisa”
B.    “The Scream”
C.    “Starry Night”
D.    “Poppies”

18. What country was Van Gogh born in?

A.    Holland
B.    France
C.    Spain
D.    The United States of America

19. Georgia O’Keeffe was an __________ artist.

A.    English
B.    Italian
C.    American
D.    Australian

20. O’Keeffe is best known for her paintings of  __________.

A.    the sea and marine animals
B.    enlarged flowers and New Mexico landscapes
C.    native American Indians
D.    the Australian Outback

21. Salvador Dali is considered a Surrealist artist.

True | False

22. Salvador Dali was born in India.

True | False

23. Rembrandt is known as an artist of what style?

A.    Impressionists
B.    Baroque
C.    Modern
D.    Prehistoric

24. Rembrandt, considered one of the greatest painters and printmakers in European art, was born in what country?

A.    The Netherlands
B.    Switzerland
C.    France
D.    Spain

25. Monet is the father of which movement?

A.    Realism
B.    Impressionism
C.    Cubism
D.    Art Nouveau

26. Where did Monet grow up?

A.    Holland
B.    England
C.    France
D.    The United States of America

27. Georges Seurat, the artist who created the painting “Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte,” used which method of art?

A.    Cubism
B.    Pointillism
C.    Abstract
D.    Dadaism

28. What does a color wheel show?

A.    Complementary colors
B.    Analogous colors
C.    Primary colors
D.    All of the above

29. Movement in art where hundreds of dots are used to create a picture or painting.

A.    Pointillism
B.    Impressionism
C.    Realism
D.    Abstract

30. The artist Edgar Degas was best known for his paintings of waterlilies.

True | False

31. Edward Degas was a nineteenth-century French artist famous for his paintings, sculptures, prints, and drawings.

True | False

32. Impressionism is a 19th-century art movement that mainly focused on the __________.

A.    study of geometric form
B.    study of negative and positive space
C.    study of light on the surface of an object
D.    study of value

33. Art that emerged in the mid-1950s that used imagery from popular culture is termed __________.

A.    Impressionism
B.    Realism
C.    Minimalism
D.    Pop Art

34. A twentieth-century non-representational painting style in which artists applied paints freely to express feelings and emotions.

A.    Abstract Expressionism
B.    Fauvism
C.    Pop Art
D.    Cubism

35. Jackson Pollock’s paintings were classified as what?

A.    Realism
B.    Grotesque
C.    Surreal
D.    Splatterpaint

36. Jackson Pollock was an influential American painter and a central figure in what movement?

A.    American Modernism
B.    Pop Art
C.    Abstract Expressionist
D.    Minimalism

37. An English landscape painter of the late eighteenth century, known for his pastoral scenes.

A.    John Constable
B.    Willem de Kooning
C.    Pablo Picasso
D.    Vincent van Gogh

38. Cityscapes, or as it is sometimes called Urban Landscapes, are paintings whose subject matter is the physical aspects of the city and urban life.

True | False

39. A collection of meaningless shapes, textures, and colors that are thrown haphazardly onto a canvas. Its purpose is to let the viewer interpret its meaning for him/herself.

A.    Still Life
B.    Grotesque
C.    Collage
D.    Abstract

40. Naïve Art is art characterized by a childlike simplicity that possesses minute detail, bright saturated colors, disproportionate figures, and a lack of perspective.

True | False

Additional Reading

Know Your Art Painting Styles: 7 Most Popular

What Is Art Appreciation?

Classification Of Fine Art Paintings By Genre

More Quizzes to Test Your Knowledge of the Fine Arts

How did you do on the Art Appreciation test? Want to further test your knowledge of art? Try another one from the list below.

Can You Name These Famous Paintings From History? — Test your knowledge of art history by naming these famous paintings. Take this challenging 25-question quiz.

Do You Know The Definition Of These Art Terms? — This is a simple quiz that tests your understanding of art-related words. Difficulty: Moderate.

Test Your Knowledge of Art AppreciationYou are here.

Test Your Knowledge of COLOR Theory — A somewhat easy quiz about the mix, match, contrast, and application of color in art and design. 50 multiple choice and T/F questions.

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design — Answer questions about the elements and principles of good design to put your fine art knowledge to the test. Moderate difficulty.

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting — 40 multiple choice and true/false questions. Difficulty: Moderately Easy

Who are the Artists of These Famous Paintings? — Test your art knowledge by naming the artists who created these well-known artworks. Difficulty: Challenging.

Have a question?

If you have a question about this quiz, please contact us, and we’ll be happy to answer any of your questions.

Thanks for taking this quiz!

Feel free to share this with your friends.


Answers: 1C, 2F, 3A, 4A, 5D, 6C, 7B, 8C, 9C, 10A, 11C, 12T, 13B, 14C, 15C, 16B, 17C, 18A, 19C, 20B, 21T, 22F, 23B, 24A, 25B, 26C, 27B, 28D, 29A, 30F, 31T, 32C, 33D, 34A, 35D, 36C, 37A, 38T, 39D, 40T

UPDATED: 29 June 2022

Enjoy this page? Please share it. Thanks!

Test Your Knowledge of COLOR Theory

Knowledge of COLOR TheoryA knowledge of color theory is something every artist should have. Find out where you stand on this subject by testing your knowledge of color as it applies to fine art.

Write your answers to this simple 50-question quiz on paper, then check them at the end of the quiz. Don’t peek!

Difficulty: Moderately Easy

1. Color is  _______.

A.    a design principle
B.    an element of art
C.    a value
D.    none of the above

2. Which color can not be made by mixing any other color?

A.    Yellow
B.    Green
C.    Purple
D.    Gray

3. What are the primary colors?

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

4. The choice of colors used in a design plan is called a _______.

A.    color spectrum
B.    color wheel
C.    color scheme
D.    color mix

5. A circular chart used to show color relationships is called a _______.

A.    color ray
B.    color wheel
C.    color circle
D.    color scheme

6. Secondary colors are created by mixing two _______.

A.    neutral colors
B.    complementary colors
C.    primary colors
D.    intermediate or Tertiary colors

7. Colors that are different in lightness and darkness are said to be _______.

A.    contrasting
B.    light in value
C.    dark in value
D.    bright and intense

8. What are the secondary colors?

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

9. Which of the following are examples of cool colors?

A.    Orange, green, and purple (or violet)
B.    Blue, green, and violet (or purple)
C.    Yellow, blue and red
D.    White, black and brown

10.  Which of the following are examples of warm colors?

A.    Yellow, red, and orange
B.    Yellow, red and blue
C.    Yellow, green and blue
D.    Orange, purple and green

11. Yellow-orange, red-orange, and yellow-green are examples of _______ colors.

A.    intermediate or tertiary
B.    secondary
C.    primary
D.    triadic

12. _______ is another word for the brightness of a color.

A.    Value
B.    Intensity
C.    Hue
D.    Complementary

13. What are the tertiary colors?

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

14. Monochromatic colors are all the colors (tints, tones, and shades) of a single hue.

True | False

15. Complimentary colors are side by side on the color wheel.

True | False

16. To make a shade, you would add _______ to a color.

A.    black
B.    white
C.    brown
D.    yellow

17. What words are used to describe color temperature?

A.    Light and Dark
B.    Hot and Cold
C.    Black and White
D.    Warm and Cool

18. Which colors will give you the greatest contrast?

A.    Red and blue
B.    Blue and green
C.    Red and green
D.    Green and yellow

19. How many colors are on the basic color wheel?

A.    Three primary and three secondary colors
B.    Three cool and three warm colors
C.    Three pairs of complementary colors
D.    All of the above

20. Analogous colors is another term for complementary colors.

True | False

21. Red and green are examples of complementary colors.

True | False

22. The color plan of red, yellow, and blue is an example of a triad color scheme.

True | False

23. A related color scheme would be colors that are next to each other on the color wheel.

True | False

24. Tints of colors may be created by adding white. Pink is a tint of red.

True | False

25. Intensity refers to the purity of a hue.

True | False

26. Blue and orange are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

27. Red, yellow, and blue are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

28. Yellow, yellow-orange, and orange are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

29. Red and green are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.   complementary

30. Orange, green and violet (or purple) are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

31. Purple, blue, and red-violet are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

32. Colors that are across from each other on the color wheel are called ________.

A.    intermediate or tertiary colors
B.    analogous colors
C.    color triad
D.   complementary colors

33. Three colors that are equal distance apart on the color wheel are called ________.

A.    intermediate or tertiary colors
B.    analogous colors
C.    color triad
D.    complementary colors

34. Colors that are next to each other on the color wheel are called  ________.

A.    intermediate or tertiary colors
B.    analogous colors
C.    color triad
D.    complementary colors

35. ________ are obtained by mixing secondary colors and primary colors.

A.    Intermediate or Tertiary colors
B.    Analogous colors
C.    Color triad
D.    Complementary colors

36. ________  are obtained by adding white to a hue.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

37. ________ are obtained by mixing two primary colors.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

38. ________ are obtained by adding black to a hue.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

39. Colors that go with all color plans — white, black, gray, and brown — are called _______.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

40. Blue, green, and purple are cool colors.

True | False

41. All colors are made by mixing the primary colors.

True | False

42. Yellow, red, and orange are cool colors.

True | False

43. Purple is an example of a primary color.

True | False

44. The lightness or darkness of a color is referred to as the _______.

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

45. The brightness or dullness of a color is referred to as the _______.

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

46. The pure hue is at its brightest _______ right from the bottle.

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

47. What color is the result of mixing red + yellow?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

48. What color is the result of mixing red + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

49. What color is the result of mixing yellow + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

50. What color is the result of mixing red + yellow + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

How did you do on the “Knowledge of COLOR Theory” quiz? Check your answers below to find out.

Additional Reading

For more information on color theory, see the art article titled “Basic Art Element — Color.”

More Quizzes to Test Your Knowledge of the Fine Arts

Did you ace the quiz above? Challenge yourself with more art-related quizzes below.

Can You Name These Famous Paintings From History? — Name these famous paintings to test your knowledge of art history. Take this challenging 25-question test.

Do You Know The Definition Of These Art Terms? — A simple 50-question quiz that tests your familiarity with terms used in the art world. Difficulty: Moderate.

Test Your Knowledge of Art Appreciation — Moderately difficult questions on the subject of art appreciation. Multiple choice and T/F.

Test Your Knowledge of COLOR TheoryYou are here.

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design — A simple quiz to assess your understanding of fine art in relation to the elements and principles of good design. 31 multiple-choice and true/false questions Difficulty level: medium.

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting — A moderately easy quiz designed to test your knowledge of fine art painting. 40-question quiz with multiple choice and t/f answers.

Who are the Artists of These Famous Paintings? — 25 famous paintings that will put your art knowledge to the test. Can you identify the artists who created them? Difficulty: Challenging.

Have a question?

If you have a question about this quiz, please contact us, and we’ll be happy to answer any of your questions.

Thanks for taking this quiz!

Feel free to share this with your friends.


Answers: 1B, 2A, 3D, 4C, 5B, 6C, 7A, 8B, 9B, 10A, 11A, 12B, 13A, 14T, 15F, 16A, 17D, 18C, 19D, 20F, 21T, 22T, 23T, 24T, 25T, 26D, 27A, 28B, 29D, 30C, 31B, 32D, 33C, 34B, 35A, 36B, 37C, 38D, 39A, 40T, 41T, 42F, 43F, 44B, 45C, 46C, 47B, 48A, 49D, 50C

Enjoy this page? Please share it. Thanks!

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design

fine art testTest your knowledge of fine art with regard to the elements and principles of good design.

Take this simple quiz by writing your answers on paper, then check your answers at the bottom of the webpage. Don’t peek!

Difficulty: Moderate

1. The principles of good design are _______.

A.    color, depth, form, line, shape, space, texture, and value
B.    balance, contrast, emphasis, movement, proportion, repetition, simplicity, space, and unity
C.    all of the above
D.    none of the above

2. The elements of design are _______.

A.    color, depth, form, line, shape, space, texture, and value
B.    balance, contrast, emphasis, movement, proportion, repetition, simplicity, space, and unity
C.    all of the above
D.    none of the above

3. A type of balance in which both sides of a composition are balanced yet different is called _______.

A.    asymmetrical
B.    radial
C.    symmetrical
D.    geometric

4. Formal balance is another word for _______ balance.

A.    asymmetrical
B.    radial
C.    symmetrical
D.    geometric

5. Another word for “center of interest” is _______.

A.    focal point
B.    emphasis
C.    dominance
D.    all of the above

6. The choice of colors used in a design plan is called a _______.

A.    color spectrum
B.    color wheel
C.    color scheme
D.    color mix

7. A circular chart used to show color relationships is called a _______.

A.    color scheme
B.    color wheel
C.    color ray
D.    color circle

8. Colors that are different in lightness and darkness are said to be _______.

A.    contrasting
B.    light in value
C.    dark in value
D.    bright and intense

9. Which of the following can be used to create contrast in a composition?

A.    Smooth and rough textures
B.    Large and small shapes
C.    Plain areas against areas of patterns
D.   All of the above

10. _______ is another word for the brightness of a color.

A.    Value
B.    Intensity
C.    Hue
D.    Complementary

11. _______ is an element of art that refers to the sense of touch.

A.    Value
B.    Pattern
C.    Texture
D.    Shape

12. Negative space is the background or area surrounding an object in a composition.

True | False

13. Rhythm is created when various visual elements are repeated.

True | False

14. Variation is the use of the same lines, shapes, textures, and colors within an artwork.

True | False

15. Unity is obtained when all parts of a design are working together as a team.

True | False

16. Blue and orange are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

17. Red, yellow, and blue are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous colors
C.    secondary colors
D.    complementary colors

18. Visual _______ is achieved when all parts of a composition have equal weight and appear stable.

A.    focal point
B.    unity
C.    balance
D.    pattern

19. _______ is a three-dimensional geometrical figure showing height, width, and depth.

A.    Space
B.    Form
C.    Balance
D.    Line

20. Various art elements, like lines, colors, or shapes, that are repeated over and over in a planned way create a _______.

A.    focal point
B.    unity
C.    balance
D.    pattern

21. The lightness or darkness of a color is referred to as the _______.

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

22. _______ may be geometric or organic.

A.    Shape
B.    Value
C.    Intensity
D.   Texture

23. _______ is the suggestion of action or direction, the path our eyes follow when we look at a work of art.

A.    Proportion
B.    Simplicity or visual economy
C.    Rhythm
D.    Movement

24. _______ is the relation of two things in size, number, amount, or degree within a design.

A.    Proportion
B.    Simplicity or visual economy
C.    Rhythm
D.    Movement

25. _______ is the elimination of all non-essential elements or details to reveal the essence of a form.

A.    Proportion
B.    Simplicity or visual economy
C.    Rhythm
D.    Movement

26. Symmetry, asymmetry, and radial are all types of _______.

A.    Texture
B.    Balance
C.    Patterns
D.    Form

27. Creating a sense of visual oneness in a work of art is called _______.

A.    Form
B.    Value
C.    Unity
D.    Texture

28. _______ is a mark with greater length than width. They can be horizontal, vertical, diagonal, straight, curved, thick, or thin.

A.    Color
B.    Shape
C.    Texture
D.    Line

29. Shapes and forms similar to those found in nature are _______.

A.    geometric
B.    pattern
C.    organic
D.    texture

30. The element of art referring to the emptiness or area between, around, above, below, or within objects:

A.    color
B.    shape
C.    form
D.    space

31. Space is the element of art that helps create the illusion of a foreground, middle ground, and background.

True | False

How did you do on this “Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design” quiz? Check your answers below to find out.

Additional Reading

For more information on this subject, see:

Principles of Good Design

The Basic Elements of Art

More Quizzes to Test Your Knowledge of the Fine Arts

Below are more art-related quizzes.

Can You Name These Famous Paintings From History? — Name these 25 famous paintings to test your knowledge of art history. This is a challenging quiz.

Do You Know The Definition Of These Art Terms? — Multiple choice question and answers quiz on art terms and definitions used by artists. Difficulty: Moderate.

Test Your Knowledge of Art Appreciation — This is a 40-question quiz designed to assess your knowledge of art appreciation. Moderate difficulty.

Test Your Knowledge of COLOR Theory — A 50-question quiz covering color mixing, matching, contrast, and application in art and design. Difficulty: Moderately easy.

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of DesignYou are here. 

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting — A set of 40 multiple choice and T/F questions that will challenge you knowledge of fine art painting. Difficulty: Moderately Easy

Who are the Artists of These Famous Paintings? — Test your knowledge of art by naming the artists who painted these 25 famous paintings. Difficulty: Challenging

Have a question?

If you have a question about this quiz, please contact us, and we’ll be happy to answer any of your questions.

Thanks for taking this quiz!

Feel free to share this with your friends.


Answers: 1B, 2A, 3A, 4C, 5D, 6C, 7B, 8A, 9D, 10B, 11C, 12T, 13T, 14F, 15T, 16D, 17A, 18C, 19B, 20D, 21B, 22A, 23D, 24A, 25B, 26B, 27C, 28D, 29C, 30D, 31T

Enjoy this page? Please share it. Thanks!