Who are the Artists of These Famous Paintings?

artists of famous paintings Can you name the artists of some of the world’s most renowned paintings?

This 25-question quiz featuring famous paintings and their artists will challenge your knowledge of art history. Be sure to read all answer options before making your selection. You may take as much time as you need to answer; there is no time limit to this quiz. The correct answer will be revealed once your selection is made.

The quiz isn’t official; it’s just a fun way to see how much you know about the artists of these famous paintings.

Difficulty: Challenging

Name the artist of the painting shown.

More Quizzes to Test Your Knowledge of the Fine Arts

How did you fare on the Artists of Famous Paintings test? Want another quiz to further challenge your knowledge? Try one or more of the quizzes below.

Can You Name These Famous Paintings From History? — 25 famous paintings that will challenge your knowledge of art history. Can you name them all?

Do You Know The Definition Of These Art Terms? — This is a straightforward quiz to assess your comprehension of common art terms. Difficulty: Moderate.

Test Your Knowledge of Art Appreciation — This is a 40-question quiz that will test your art appreciation knowledge. Difficulty: Moderate.

Test Your Knowledge of COLOR Theory — 50 multiple choice and T/F questions on color mixing, matching, and application. Somewhat easy difficulty.

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design — A straightforward test to see how well you understand the elements and principles of good design. There are 31 multiple-choice and true/false questions. The difficulty level is medium.

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting — A quiz consisting of 40 multiple choice and true/false questions designed to test your knowledge of fine art painting. Moderately easy difficulty.

Who are the Artists of These Famous Paintings? — You are here

Have a question?

If you have a question about this quiz, please contact us, and we’ll be happy to answer any of your questions.

Thanks for taking this quiz!

Feel free to share this with your friends.


UPDATED: 04 July 2022

Enjoy this page? Please share it. Thanks!

Can You Name These Famous Paintings From History?

famous paintings from historyAre you ready for a challenge? Test your knowledge of art history by naming these famous paintings. Take this simple 25-question quiz. There is no time limit. Be sure to read all answer options before making your selection. The correct answer will be revealed once your selection is made.

The isn’t an official test, it’s just a fun way to see how much you know, or don’t know, about famous paintings from history.

Difficulty: Challenging

What is the name of the famous painting pictured?

More Quizzes to Test Your Knowledge of the Fine Arts

How did you do on the Famous Paintings From History quiz? Want to challenge yourself even more? Take one or more of the quizzes listed below.

Can You Name These Famous Paintings From History?You are here.

Do You Know The Definition Of These Art Terms? — This is a set of questions that tests your knowledge of terms commonly used in art. Difficulty: Moderate.

Test Your Knowledge of Art Appreciation — Moderately challenging questions covering the subject of art appreciation. 40 multiple choice and T/F questions.

Test Your Knowledge of COLOR Theory — A moderately-easy 50-question quiz covering the mix, match, contrast, and application of color in art and design.

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design — Put your fine art knowledge to the test by answering questions about the elements and principles of good design. Difficulty: Moderate.

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting — Take this simple 40-question quiz to test your knowledge of fine art painting. Moderately easy multiple choice and true/false questions.

Who are the Artists of These Famous Paintings? — Name the artists who created these well-known works of art. Take this challenging quiz to put yourself to the test.

Have a question?

If you have a question about this quiz, please contact us, and we’ll be happy to answer any of your questions.

Thanks for taking this quiz!

Feel free to share this with your friends.


UPDATED: 04 July 2022

Enjoy this page? Please share it. Thanks!

Test Your Knowledge of Art Appreciation

Knowledge of Art AppreciationHow much do you know about art appreciation? Test your knowledge of art appreciation by taking this simple 40-question quiz. Write your answers on paper, then check them at the end of the quiz. Don’t peek!

Difficulty: Moderate

1. __________ is the expression of human creative skill and imagination.

A.    Emphasis
B.    Contour
C.    Art
D.    Dominance

2. In what way is art important in daily life?

A.    It has personal significance.
B.    It reflects our society.
C.    It records history.
D.    It is used for marketing and advertising.
E.    It is a form of self-expression.
F.    All of the above.

3. The way to do an art critique is to __________.

A.    describe, analyze, interpret, and evaluate the piece
B.    talk to the artist
C.    decide if it’s good
D.    write an artist statement

4. A person learning a trade or an art from a skilled worker is called __________.

A.    an apprentice
B.    a mentor
C.    a foreman
D.    a laborer

5. A rule used by artists when planning a good composition.

A.    “Rule of Sketch”
B.    “Rule of Placement”
C.    “Rule of Perspective”
D.    “Rule of Thirds”

6. Andy Warhol, an American painter and filmmaker, is best known for his depiction of what grocery store item?

A.    Apples
B.    Bacon
C.    Tomato Soup
D.    Onions

7. Andy Warhol’s work can best be classified as __________.

A.    realism
B.    pop art
C.    splatter paint
D,    cubism

8. A style of artwork created using many geometric shapes, often not resembling any object.

A.    Surrealism
B.    Favauvism
C.    Cubism
D.    Baroque

9. An art style where the artist tries to paint a picture exactly how it looks in real life, with as many details as possible.

A.    Impressionism
B.    Pointillism
C.    Realism
D.    Favauvism

10. A style of art where the artist attempts to convey as much of their emotion into the artwork as possible, often using distortion and emphasis.

A.    Expressionism
B.    Surrealism
C.    Cubism
D.    Impressionist

11. The way artwork is arranged is called __________.

A.    emphasis
B.    contour
C.    composition
D.    stylus

12. Surrealism is an art movement that used dream-like images.

True | False

13. An art style where artwork is extremely detailed and ornate.

A.    Surrealism
B.    Baroque
C.    Favauvism
D.    Expressionism

14. Pablo Picasso is from the country of __________.

A.    Germany
B.    Italy
C.    Spain
D.    The United States of America

15. What is the title of the style of painting that Picasso invented?

A.    Realism
B.    Impressionism
C.    Cubism
D.    Art Nouveau

16. Where is the “Mona Lisa” hanging in France?

A.    Gargoyle square
B.    The Louvre
C.    The Eiffel Tower
D.    Chartres Cathedral

17. Van Gogh’s most famous work of art to this day is __________.

A.    “Mona Lisa”
B.    “The Scream”
C.    “Starry Night”
D.    “Poppies”

18. What country was Van Gogh born in?

A.    Holland
B.    France
C.    Spain
D.    The United States of America

19. Georgia O’Keeffe was an __________ artist.

A.    English
B.    Italian
C.    American
D.    Australian

20. O’Keeffe is best known for her paintings of  __________.

A.    the sea and marine animals
B.    enlarged flowers and New Mexico landscapes
C.    native American Indians
D.    the Australian Outback

21. Salvador Dali is considered a Surrealist artist.

True | False

22. Salvador Dali was born in India.

True | False

23. Rembrandt is known as an artist of what style?

A.    Impressionists
B.    Baroque
C.    Modern
D.    Prehistoric

24. Rembrandt, considered one of the greatest painters and printmakers in European art, was born in what country?

A.    The Netherlands
B.    Switzerland
C.    France
D.    Spain

25. Monet is the father of which movement?

A.    Realism
B.    Impressionism
C.    Cubism
D.    Art Nouveau

26. Where did Monet grow up?

A.    Holland
B.    England
C.    France
D.    The United States of America

27. Georges Seurat, the artist who created the painting “Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte,” used which method of art?

A.    Cubism
B.    Pointillism
C.    Abstract
D.    Dadaism

28. What does a color wheel show?

A.    Complementary colors
B.    Analogous colors
C.    Primary colors
D.    All of the above

29. Movement in art where hundreds of dots are used to create a picture or painting.

A.    Pointillism
B.    Impressionism
C.    Realism
D.    Abstract

30. The artist Edgar Degas was best known for his paintings of waterlilies.

True | False

31. Edward Degas was a nineteenth-century French artist famous for his paintings, sculptures, prints, and drawings.

True | False

32. Impressionism is a 19th-century art movement that mainly focused on the __________.

A.    study of geometric form
B.    study of negative and positive space
C.    study of light on the surface of an object
D.    study of value

33. Art that emerged in the mid-1950s that used imagery from popular culture is termed __________.

A.    Impressionism
B.    Realism
C.    Minimalism
D.    Pop Art

34. A twentieth-century non-representational painting style in which artists applied paints freely to express feelings and emotions.

A.    Abstract Expressionism
B.    Fauvism
C.    Pop Art
D.    Cubism

35. Jackson Pollock’s paintings were classified as what?

A.    Realism
B.    Grotesque
C.    Surreal
D.    Splatterpaint

36. Jackson Pollock was an influential American painter and a central figure in what movement?

A.    American Modernism
B.    Pop Art
C.    Abstract Expressionist
D.    Minimalism

37. An English landscape painter of the late eighteenth century, known for his pastoral scenes.

A.    John Constable
B.    Willem de Kooning
C.    Pablo Picasso
D.    Vincent van Gogh

38. Cityscapes, or as it is sometimes called Urban Landscapes, are paintings whose subject matter is the physical aspects of the city and urban life.

True | False

39. A collection of meaningless shapes, textures, and colors that are thrown haphazardly onto a canvas. Its purpose is to let the viewer interpret its meaning for him/herself.

A.    Still Life
B.    Grotesque
C.    Collage
D.    Abstract

40. Naïve Art is art characterized by a childlike simplicity that possesses minute detail, bright saturated colors, disproportionate figures, and a lack of perspective.

True | False

Additional Reading

Know Your Art Painting Styles: 7 Most Popular

What Is Art Appreciation?

Classification Of Fine Art Paintings By Genre

More Quizzes to Test Your Knowledge of the Fine Arts

How did you do on the Art Appreciation test? Want to further test your knowledge of art? Try another one from the list below.

Can You Name These Famous Paintings From History? — Test your knowledge of art history by naming these famous paintings. Take this challenging 25-question quiz.

Do You Know The Definition Of These Art Terms? — This is a simple quiz that tests your understanding of art-related words. Difficulty: Moderate.

Test Your Knowledge of Art AppreciationYou are here.

Test Your Knowledge of COLOR Theory — A somewhat easy quiz about the mix, match, contrast, and application of color in art and design. 50 multiple choice and T/F questions.

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design — Answer questions about the elements and principles of good design to put your fine art knowledge to the test. Moderate difficulty.

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting — 40 multiple choice and true/false questions. Difficulty: Moderately Easy

Who are the Artists of These Famous Paintings? — Test your art knowledge by naming the artists who created these well-known artworks. Difficulty: Challenging.

Have a question?

If you have a question about this quiz, please contact us, and we’ll be happy to answer any of your questions.

Thanks for taking this quiz!

Feel free to share this with your friends.


Answers: 1C, 2F, 3A, 4A, 5D, 6C, 7B, 8C, 9C, 10A, 11C, 12T, 13B, 14C, 15C, 16B, 17C, 18A, 19C, 20B, 21T, 22F, 23B, 24A, 25B, 26C, 27B, 28D, 29A, 30F, 31T, 32C, 33D, 34A, 35D, 36C, 37A, 38T, 39D, 40T

UPDATED: 29 June 2022

Enjoy this page? Please share it. Thanks!

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting

fine art painting testTest your knowledge of fine art painting. Take this simple quiz by writing your answers on paper, then check your answers at the end of the quiz. Don’t peek!

Difficulty: Moderately Easy

1. The primary colors are __________.

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

2. Which of the following are examples of cool colors?

A.    Orange, green, and purple (or violet)
B.    Blue, green, and violet (or purple)
C.    Yellow, blue and red
D.    White, black and brown

3. Which of the following are examples of warm colors?

A.    Yellow, red, and orange
B.    Yellow, red and blue
C.    Yellow, green and blue
D.    Orange, purple and green

4. What color is the result of mixing red + yellow?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

5. What color is the result of mixing red + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

6. What color is the result of mixing yellow + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

7. What color is the result of mixing red + yellow + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

8. A self-portrait is when an artist creates a painting of someone else.

True | False

9. A landscape is a depiction of natural outdoor scenery such as mountains, valleys, trees, rivers, forests, etc., as the main subject.

True | False

10. A still life painting is a work of art that depicts an arrangement of inanimate objects (such as food, household items, flowers, plants, rocks, and seashells, for example).

True | False

11. A seascape is a work of art that portrays the sea and marine or sea life. It can also include views of the sea and geographical locations with good views of the sea.

True | False

12. A painting done of wild or domestic animals can be classified as a wildlife painting.

True | False

13. The placement of line, shape, color, and value in a work of art; basically, the complete design.

A.    Value
B.    Composition
C.    Emphasis
D.    Sketch

14. Creating dominance or importance in an artwork is called __________.

A.    Emphasis
B.    Value
C.    Art
D.    Composition

15. The the first step in painting a still life is __________.

A.    drawing contours
B.    shading your objects
C.    choosing a composition
D.    adding visual texture

16. Which technique can be used to show the illusion of depth?

A.   Linear perspective
B.   Shading/Value
C.   Overlapping
D.   All the above

17. When creating depth, objects that are farther away should be __________ in size than closer objects.

A.   fatter
B.   smaller
C.   larger
D.   taller

18. Objects that appear in the center of an artwork are called __________.

A.    foreground
B.    middle-ground
C.    background
D.    horizon

19. The center of interest in a work of art is the area that attracts the viewer’s eye. It is also called __________.

A.    focal point
B.    texture
C.    form
D.    balance

20. A tool used by an artist to obtain proper proportion and placement of a drawing is called a __________.

A.    calculator
B.    grid
C.    line
D.    protractor

21. The background is the portion of the art that is in front of the objects.

True | False

22. The horizon line is a natural line where the land meets the sky.

True | False

23. How can an artist show unity in their artwork?

A.    By drawing happy people
B.    By using principles of design that work together to create harmony
C.    By using many different elements and principles in their artwork
D.    By drawing everything close together

24. Negative space is the background or space around the subject of the artwork.

True | False

25. As a rule in painting, objects in the background are usually made lighter to show __________.

A.    distance
B.    detail
C.    emphasis
D.    movement

26. Perspective is used in art to create __________.

A.    a vivid painting
B.    the illusion of depth
C.    create pattern
D.    create balance

27. The aesthetic center of interest is located directly in the middle of the format.

True | False

28. The point on the horizon line where parallel lines appear to disappear.

A.    Tonal Range
B.    Proportion
C.    Vanishing Point
D.    Linear Perspective

29. Two lines that eventually come together are converging.

True | False

30. What essential tool is necessary to create linear perspective?

A.    Compass
B.    Projector
C.    Ruler or straight edge
D.    Calculator

31. An object in the foreground should be drawn small and toward the top of the paper.

True | False

32. Objects in the middle ground of an artwork should be drawn larger than objects in the background.

True | False

33. The way we show objects in proportion to one another as they recede to a distant point.

A.    Contrast
B.    Foreshortening
C.    Linear Perspective
D.    Form

34. The placement of the horizon line depends on the artist’s point of view.

True | False

35. Flat, filbert, round, and bright are all standard art brush shapes used for oil painting.

True | False

36. When artists think about their composition, they are thinking about __________.

A.    a technique used by modern artists to make designs by attaching two and three-dimensional objects to a flat surface
B.    lines that show the edges of forms and shapes in the simplest way
C.    ordered arrangement of elements in a work of art, usually according to the principles of design
D.    a system of drawing to give the illusion of depth on a flat surface

37. The area on a surface that reflects the most light is a _________.

A.    shadow
B.    highlight
C.    tone
D.    hue

38. The three basic properties of an artwork are composition, content, and __________.

A.    principles of art
B.    subject
C.    elements of art
D.    perspective

39. When you paint, you should always clean your brush to __________.

A.    know what brush you are using
B.    share it with your friends
C.    keep it looking new
D.    keep it clean, so your colors stay beautiful

40. The rule of thirds dictates __________.

A.    that three colors should be used in an artwork
B.    the design be limited to three objects
C.    where the main subjects in a work of art should be placed
D.    the canvas should be divided into three main sections

How did you do on this “Knowledge of Fine Art: Painting” quiz? Check your answers below to find out.

More Quizzes to Test Your Knowledge of the Fine Arts

How did you do on the painting quiz above? Did you ace it? Take one or more of the following quizzes to further test your knowledge of fine art.

Can You Name These Famous Paintings From History? — Test your art history knowledge by naming these 25 famous paintings. Difficulty: Challenging

Do You Know The Definition Of These Art Terms? — This is a basic quiz about art terms and definitions. Difficulty: Moderate.

Test Your Knowledge of Art Appreciation — Moderately challenging questions on the subject of art appreciation. Moderate difficulty.

Test Your Knowledge of COLOR Theory — A set of questions about mixing, matching, contrasting, and applying colors in art and design. Difficulty: Moderately easy.

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design — Answer questions about the elements and principles of good design to test your art knowledge. This 31-question quiz is moderate difficulty.

Test Your Knowledge of Fine Art: PaintingYou are here.

Who are the Artists of These Famous Paintings? — Test your knowledge of art by naming the artists of these famous paintings. Take this challenging 25-question quiz.

Have a question?

If you have a question about this quiz, please contact us, and we’ll be happy to answer any of your questions.

Thanks for taking this quiz!

Feel free to share this with your friends.


Answers: 1D, 2B, 3A, 4B, 5A, 6D, 7C, 8F, 9T, 10T, 11T, 12T, 13C, 14A, 15C, 16D, 17B, 18B, 19A, 20B, 21F, 22F, 23B, 24T, 25A, 26B, 27F, 28C, 29T, 30C, 31F, 32T, 33C, 34T, 35T, 36C, 37B, 38B, 39D, 40C

UPDATED: 07 October 2021

Enjoy this page? Please share it. Thanks!

Test Your Knowledge of COLOR Theory

Knowledge of COLOR TheoryA knowledge of color theory is something every artist should have. Find out where you stand on this subject by testing your knowledge of color as it applies to fine art.

Write your answers to this simple 50-question quiz on paper, then check them at the end of the quiz. Don’t peek!

Difficulty: Moderately Easy

1. Color is  _______.

A.    a design principle
B.    an element of art
C.    a value
D.    none of the above

2. Which color can not be made by mixing any other color?

A.    Yellow
B.    Green
C.    Purple
D.    Gray

3. What are the primary colors?

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

4. The choice of colors used in a design plan is called a _______.

A.    color spectrum
B.    color wheel
C.    color scheme
D.    color mix

5. A circular chart used to show color relationships is called a _______.

A.    color ray
B.    color wheel
C.    color circle
D.    color scheme

6. Secondary colors are created by mixing two _______.

A.    neutral colors
B.    complementary colors
C.    primary colors
D.    intermediate or Tertiary colors

7. Colors that are different in lightness and darkness are said to be _______.

A.    contrasting
B.    light in value
C.    dark in value
D.    bright and intense

8. What are the secondary colors?

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

9. Which of the following are examples of cool colors?

A.    Orange, green, and purple (or violet)
B.    Blue, green, and violet (or purple)
C.    Yellow, blue and red
D.    White, black and brown

10.  Which of the following are examples of warm colors?

A.    Yellow, red, and orange
B.    Yellow, red and blue
C.    Yellow, green and blue
D.    Orange, purple and green

11. Yellow-orange, red-orange, and yellow-green are examples of _______ colors.

A.    intermediate or tertiary
B.    secondary
C.    primary
D.    triadic

12. _______ is another word for the brightness of a color.

A.    Value
B.    Intensity
C.    Hue
D.    Complementary

13. What are the tertiary colors?

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

14. Monochromatic colors are all the colors (tints, tones, and shades) of a single hue.

True | False

15. Complimentary colors are side by side on the color wheel.

True | False

16. To make a shade, you would add _______ to a color.

A.    black
B.    white
C.    brown
D.    yellow

17. What words are used to describe color temperature?

A.    Light and Dark
B.    Hot and Cold
C.    Black and White
D.    Warm and Cool

18. Which colors will give you the greatest contrast?

A.    Red and blue
B.    Blue and green
C.    Red and green
D.    Green and yellow

19. How many colors are on the basic color wheel?

A.    Three primary and three secondary colors
B.    Three cool and three warm colors
C.    Three pairs of complementary colors
D.    All of the above

20. Analogous colors is another term for complementary colors.

True | False

21. Red and green are examples of complementary colors.

True | False

22. The color plan of red, yellow, and blue is an example of a triad color scheme.

True | False

23. A related color scheme would be colors that are next to each other on the color wheel.

True | False

24. Tints of colors may be created by adding white. Pink is a tint of red.

True | False

25. Intensity refers to the purity of a hue.

True | False

26. Blue and orange are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

27. Red, yellow, and blue are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

28. Yellow, yellow-orange, and orange are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

29. Red and green are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.   complementary

30. Orange, green and violet (or purple) are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

31. Purple, blue, and red-violet are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

32. Colors that are across from each other on the color wheel are called ________.

A.    intermediate or tertiary colors
B.    analogous colors
C.    color triad
D.   complementary colors

33. Three colors that are equal distance apart on the color wheel are called ________.

A.    intermediate or tertiary colors
B.    analogous colors
C.    color triad
D.    complementary colors

34. Colors that are next to each other on the color wheel are called  ________.

A.    intermediate or tertiary colors
B.    analogous colors
C.    color triad
D.    complementary colors

35. ________ are obtained by mixing secondary colors and primary colors.

A.    Intermediate or Tertiary colors
B.    Analogous colors
C.    Color triad
D.    Complementary colors

36. ________  are obtained by adding white to a hue.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

37. ________ are obtained by mixing two primary colors.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

38. ________ are obtained by adding black to a hue.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

39. Colors that go with all color plans — white, black, gray, and brown — are called _______.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

40. Blue, green, and purple are cool colors.

True | False

41. All colors are made by mixing the primary colors.

True | False

42. Yellow, red, and orange are cool colors.

True | False

43. Purple is an example of a primary color.

True | False

44. The lightness or darkness of a color is referred to as the _______.

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

45. The brightness or dullness of a color is referred to as the _______.

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

46. The pure hue is at its brightest _______ right from the bottle.

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

47. What color is the result of mixing red + yellow?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

48. What color is the result of mixing red + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

49. What color is the result of mixing yellow + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

50. What color is the result of mixing red + yellow + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

How did you do on the “Knowledge of COLOR Theory” quiz? Check your answers below to find out.

Additional Reading

For more information on color theory, see the art article titled “Basic Art Element — Color.”

More Quizzes to Test Your Knowledge of the Fine Arts

Did you ace the quiz above? Challenge yourself with more art-related quizzes below.

Can You Name These Famous Paintings From History? — Name these famous paintings to test your knowledge of art history. Take this challenging 25-question test.

Do You Know The Definition Of These Art Terms? — A simple 50-question quiz that tests your familiarity with terms used in the art world. Difficulty: Moderate.

Test Your Knowledge of Art Appreciation — Moderately difficult questions on the subject of art appreciation. Multiple choice and T/F.

Test Your Knowledge of COLOR TheoryYou are here.

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design — A simple quiz to assess your understanding of fine art in relation to the elements and principles of good design. 31 multiple-choice and true/false questions Difficulty level: medium.

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting — A moderately easy quiz designed to test your knowledge of fine art painting. 40-question quiz with multiple choice and t/f answers.

Who are the Artists of These Famous Paintings? — 25 famous paintings that will put your art knowledge to the test. Can you identify the artists who created them? Difficulty: Challenging.

Have a question?

If you have a question about this quiz, please contact us, and we’ll be happy to answer any of your questions.

Thanks for taking this quiz!

Feel free to share this with your friends.


Answers: 1B, 2A, 3D, 4C, 5B, 6C, 7A, 8B, 9B, 10A, 11A, 12B, 13A, 14T, 15F, 16A, 17D, 18C, 19D, 20F, 21T, 22T, 23T, 24T, 25T, 26D, 27A, 28B, 29D, 30C, 31B, 32D, 33C, 34B, 35A, 36B, 37C, 38D, 39A, 40T, 41T, 42F, 43F, 44B, 45C, 46C, 47B, 48A, 49D, 50C

Enjoy this page? Please share it. Thanks!

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design

fine art testTest your knowledge of fine art with regard to the elements and principles of good design.

Take this simple quiz by writing your answers on paper, then check your answers at the bottom of the webpage. Don’t peek!

Difficulty: Moderate

1. The principles of good design are _______.

A.    color, depth, form, line, shape, space, texture, and value
B.    balance, contrast, emphasis, movement, proportion, repetition, simplicity, space, and unity
C.    all of the above
D.    none of the above

2. The elements of design are _______.

A.    color, depth, form, line, shape, space, texture, and value
B.    balance, contrast, emphasis, movement, proportion, repetition, simplicity, space, and unity
C.    all of the above
D.    none of the above

3. A type of balance in which both sides of a composition are balanced yet different is called _______.

A.    asymmetrical
B.    radial
C.    symmetrical
D.    geometric

4. Formal balance is another word for _______ balance.

A.    asymmetrical
B.    radial
C.    symmetrical
D.    geometric

5. Another word for “center of interest” is _______.

A.    focal point
B.    emphasis
C.    dominance
D.    all of the above

6. The choice of colors used in a design plan is called a _______.

A.    color spectrum
B.    color wheel
C.    color scheme
D.    color mix

7. A circular chart used to show color relationships is called a _______.

A.    color scheme
B.    color wheel
C.    color ray
D.    color circle

8. Colors that are different in lightness and darkness are said to be _______.

A.    contrasting
B.    light in value
C.    dark in value
D.    bright and intense

9. Which of the following can be used to create contrast in a composition?

A.    Smooth and rough textures
B.    Large and small shapes
C.    Plain areas against areas of patterns
D.   All of the above

10. _______ is another word for the brightness of a color.

A.    Value
B.    Intensity
C.    Hue
D.    Complementary

11. _______ is an element of art that refers to the sense of touch.

A.    Value
B.    Pattern
C.    Texture
D.    Shape

12. Negative space is the background or area surrounding an object in a composition.

True | False

13. Rhythm is created when various visual elements are repeated.

True | False

14. Variation is the use of the same lines, shapes, textures, and colors within an artwork.

True | False

15. Unity is obtained when all parts of a design are working together as a team.

True | False

16. Blue and orange are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

17. Red, yellow, and blue are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous colors
C.    secondary colors
D.    complementary colors

18. Visual _______ is achieved when all parts of a composition have equal weight and appear stable.

A.    focal point
B.    unity
C.    balance
D.    pattern

19. _______ is a three-dimensional geometrical figure showing height, width, and depth.

A.    Space
B.    Form
C.    Balance
D.    Line

20. Various art elements, like lines, colors, or shapes, that are repeated over and over in a planned way create a _______.

A.    focal point
B.    unity
C.    balance
D.    pattern

21. The lightness or darkness of a color is referred to as the _______.

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

22. _______ may be geometric or organic.

A.    Shape
B.    Value
C.    Intensity
D.   Texture

23. _______ is the suggestion of action or direction, the path our eyes follow when we look at a work of art.

A.    Proportion
B.    Simplicity or visual economy
C.    Rhythm
D.    Movement

24. _______ is the relation of two things in size, number, amount, or degree within a design.

A.    Proportion
B.    Simplicity or visual economy
C.    Rhythm
D.    Movement

25. _______ is the elimination of all non-essential elements or details to reveal the essence of a form.

A.    Proportion
B.    Simplicity or visual economy
C.    Rhythm
D.    Movement

26. Symmetry, asymmetry, and radial are all types of _______.

A.    Texture
B.    Balance
C.    Patterns
D.    Form

27. Creating a sense of visual oneness in a work of art is called _______.

A.    Form
B.    Value
C.    Unity
D.    Texture

28. _______ is a mark with greater length than width. They can be horizontal, vertical, diagonal, straight, curved, thick, or thin.

A.    Color
B.    Shape
C.    Texture
D.    Line

29. Shapes and forms similar to those found in nature are _______.

A.    geometric
B.    pattern
C.    organic
D.    texture

30. The element of art referring to the emptiness or area between, around, above, below, or within objects:

A.    color
B.    shape
C.    form
D.    space

31. Space is the element of art that helps create the illusion of a foreground, middle ground, and background.

True | False

How did you do on this “Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design” quiz? Check your answers below to find out.

Additional Reading

For more information on this subject, see:

Principles of Good Design

The Basic Elements of Art

More Quizzes to Test Your Knowledge of the Fine Arts

Below are more art-related quizzes.

Can You Name These Famous Paintings From History? — Name these 25 famous paintings to test your knowledge of art history. This is a challenging quiz.

Do You Know The Definition Of These Art Terms? — Multiple choice question and answers quiz on art terms and definitions used by artists. Difficulty: Moderate.

Test Your Knowledge of Art Appreciation — This is a 40-question quiz designed to assess your knowledge of art appreciation. Moderate difficulty.

Test Your Knowledge of COLOR Theory — A 50-question quiz covering color mixing, matching, contrast, and application in art and design. Difficulty: Moderately easy.

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of DesignYou are here. 

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting — A set of 40 multiple choice and T/F questions that will challenge you knowledge of fine art painting. Difficulty: Moderately Easy

Who are the Artists of These Famous Paintings? — Test your knowledge of art by naming the artists who painted these 25 famous paintings. Difficulty: Challenging

Have a question?

If you have a question about this quiz, please contact us, and we’ll be happy to answer any of your questions.

Thanks for taking this quiz!

Feel free to share this with your friends.


Answers: 1B, 2A, 3A, 4C, 5D, 6C, 7B, 8A, 9D, 10B, 11C, 12T, 13T, 14F, 15T, 16D, 17A, 18C, 19B, 20D, 21B, 22A, 23D, 24A, 25B, 26B, 27C, 28D, 29C, 30D, 31T

Enjoy this page? Please share it. Thanks!

Index of Art Articles, Lessons, and Quizzes

An index of art-related articles, information, and lessons.

Art Appreciation

ACEO and ATC Collectables (a.k.a Art Cards)

index of art articlesBible Scripture and Visual Art

Choosing the Perfect Oil Painting for Your Home or Office

Classification Of Fine Art Paintings By Genre

Flower Paintings of Georgia O’Keeffe, The

Flower Paintings of Vincent van Gogh, The

Importance of Varnishing Oil Paintings, The

Know Your Art Painting Styles: 7 Most Popular

Many Types of Oil Painting Surfaces, The

Paintings of Sunsets by Claude Monet

What Are The Classifications of Art?

What is Art Appreciation?

What is Fine Art?

Art Glossary

Glossary of standard art terms and their definitions.
A     |     B     |     C     |     D     |     E     |     F     |     G

H     |     I       |     J     |     K     |     L     |     M     |     N

O     |     P     |     Q     |     R     |     S     |     T     |     U

V     |     W     |     X     |     Y     |     Z

Art Lessons

Basic Elements of Art, The

Basic Art Element — Color, Part 1

Basic Art Element — Color, Part 2

Basic Art Element — Line

Basic Art Element — Space

Basic Art Element — Texture

Basic Art Element — Value

Good Design Principle: An Introduction

Good Design Principle: Balance

Good Design Principle: Contrast

Good Design Principle: Emphasis

Good Design Principle: Movement

Good Design Principle: Proportion

Good Design Principle: Space

Good Design Principle: Visual Economy

Good Design Principle: Unity

Art Supplies

About Artist Stretcher Bar Frames

All You’ve Ever Wanted to Know About Artist Brushes and Then Some — Part 1

All You’ve Ever Wanted to Know About Artist Brushes and Then Some — Part 2

All You’ve Ever Wanted to Know About Artist Brushes and Then Some — Part 3

Anatomy of The Artist Paint Brush

Artist Grade or Student Grade Oil Paint, Making a Choice

Common Paint Media Used By Artists

Complete List of Art Supplies for The Beginning Oil Painter

There Are Palette Knives, and Then There Are Painting Knives

Taking The Mystery Out of Mahl Sticks

Types of Artist Brushes for Oil Painting

Types of Canvas Available for Painting

Types of Bristles for Oil Painting Brushes

What Every Oil Painter Needs to Know About Artist Oils, Part 1

What Every Oil Painter Needs to Know About Artist Oils, Part 2

What to Know About an Artist’s Oil Painting Palette — Part 1

What to Know About an Artist’s Oil Painting Palette — Part 2

What to Know About Gesso

Art Tips

10 Tips for Painting Mountains

Creating Better Compositions In All Your Paintings

Creating Depth On A Flat Surface

Is It Really Okay For Artists To Use Reference Photos? Part 1

Is It Really Okay For Artists To Use Reference Photos? Part 2

Making and Using a Viewfinder to Compose Better Paintings

Naming Your Artwork — Tips for Fine Artists

The Rules of Perspective Drawing

Two Composition Techniques to Use in Your Paintings

Using a Grid to Enlarge and Transfer an Image to Canvas

Using Atmospheric Perspective to Create Depth in Your Paintings

Using Linear Perspective to Create Depth in Your Paintings

Test Your Knowledge Of Art

Can You Name These Famous Paintings From History?

Do You Know The Definition Of These Art Terms?  

Test Your Knowledge of Art Appreciation

Test Your Knowledge of COLOR Theory

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting

Who are the Artists of These Famous Paintings?

Have a question?

If you have a question about this index of art-related articles, please contact us, and we’ll be happy to answer any of your questions.

Other Art Indexes

Artist Blog Index

Index of Art Articles, Lessons, and Quizzes — You are here.

My Oil Paintings Index

Thanks for reading this!

Feel free to share this with your friends.


UPDATED: 16 March 2022

Enjoy this page? Please share it. Thanks!