Test Your Knowledge of Art Appreciation

test your knowledge of artTest your knowledge of fine art appreciation. Take this simple 50 question test by writing your answers on paper, then check your answers at the end of the quiz. Don’t peek!

1. __________ is the expression of human creative skill and imagination.

A.    Emphasis
B.    Contour
C.    Art
D.    Dominance

2. In what way is art important in daily life?

A.    It has personal significance.
B.    It reflects our society.
C.    It records history.
D.    It is used for marketing and advertising.
E.    It is a form of self-expression.
F.    All of the above.

3. The way to do an art critique is to __________.

A.    describe, analyze, interpret, and evaluate the piece
B.    talk to the artist
C.    decide if it’s good
D.    write an artist statement


Red Rose paintingTyler Rose
Flower Art by Teresa Bernard
16″ x 12″
Oils on stretched canvas

>> More info


4. A person learning a trade or an art from a skilled worker is called __________.

A.    an apprentice
B.    a mentor
C.    a foreman
D.    a laborer

5. A rule used by artists when planning a good composition.

A.    “Rule of Sketch”
B.    “Rule of Placement”
C.    “Rule of Perspective”
D.    “Rule of Thirds”

6. Andy Warhol, an American painter and filmmaker, is best known for his depiction of what grocery store item?

A.    Apples
B.    Bacon
C.    Tomato Soup
D.    Onions

7. Andy Warhol’s work can best be classified as __________.

A.    realism
B.    pop art
C.    splatterpaint
D,    cubism

8. A style of artwork created using many geometric shapes, often not resembling any object.

A.    Surrealism
B.    Favauvism
C.    Cubism
D.    Baroque

9. An art style where the artist tries to paint a picture exactly how it looks in real life, with as many details as possible.

A.    Impressionism
B.    Pointillism
C.    Realism
D.    Favauvism

10. A style of art where the artist attempts to convey as much of their emotion into the artwork as possible, often using distortion and emphasis.

A.    Expressionism
B.    Surrealism
C.    Cubism
D.    Impressionist

11. The way artwork is arranged is called __________.

A.    emphasis
B.    contour
C.    composition
D.    stylus

12. Surrealism is an art movement which used dream-like images.

True | False


longhorn cow oil paintingTexas Longhorn in the Meadow
Wildlife Art by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


13. An art style where artwork is extremely detailed and ornate.

A.    Surrealism
B.    Baroque
C.    Favauvism
D.    Expressionism

14. Pablo Picasso is from the country of __________.

A.    Germany
B.    Italy
C.    Spain
D.    United States of America

15. What is the title of the style of painting that Picasso invented?

A.    Realism
B.    Impressionism
C.    Cubism
D.    Art Nouveau

16. Where is the “Mona Lisa” hanging in France?

A.    Gargoyle square
B.    The Louvre
C.    The Eiffel Tower
D.    Chartres Cathedral

17. Van Gogh’s most famous work of art to this day __________.

A.    “The Mona Lisa”
B.    “The Scream”
C.    “Starry Night”
D.    “Poppies”

18. What country was Van Gogh born in?

A.    Holland
B.    France
C.    Spain
D.    United States of America

19. Georgia O’Keeffe was an __________ artist.

A.    English
B.    Italian
C.    American
D.    Australian

20. O’Keeffe is best known for her paintings of  __________.

A.    the sea and marine animals
B.    enlarged flowers and New Mexico landscapes
C.    native American Indians
D.    the Australian Outback

21. Salvador Dali is considered a Surrealist artist.

True | False

22. Salvador Dali was born in India.

True | False

23. Rembrandt is known as an artist of what style?

A.    Impressionists
B.    Baroque
C.    Modern
D.    Prehistoric

24. Rembrandt, considered one of the greatest painters and printmakers in European art, was born in what country?

A.    Netherlands
B.    Switzerland
C.    France
D.    Spain

25. Monet is the father of which movement?

A.    Realism
B.    Impressionism
C.    Cubism
D.    Art Nouveau

26. Where did Monet grow up?

A.    Holland
B.    England
C.    France
D.    United States of America

27. Georges Seurat, the artist who created the painting “Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte”, used which method of art?

A.    Cubism
B.    Pointillism
C.    Abstract
D.    Dadaism

28. “Mona Lisa” was painted by __________.Mona LIsa

A.    Vincent van Gogh
B.    Claude Monet
C.    Picasso
D.    Leonardo da Vinci

29. “Sunflowers” was painted by __________.Sunflowers

A.    Pierre-August Renoir
B.    Vincent van Gogh
C.    Johannes Vermeer
D.    Michelangelo

30. “Poppies in a Field” was painted by __________.Poppies In A Field

A.    Claude Monet
B.    Leonardo da Vinci
C.    Rene Magritte
D.    Johannes Vermeer

31. “The Scream” was painted by __________.The Scream

A.    Vincent van Gogh
B.    Pierre-August Renoir
C.    Edvard Munch
D.    Claude Monet

32. “The Last Supper” was painted by __________.The Last Supper

A.    Leonardo da Vinci
B.    Pierre-August Renoir
C.    Edvard Munch
D.    Michelangelo

33. “Dance at Le Moulin de la Galette” was painted by __________.Dance at Le Moulin de la Galette

A.    Rene Magritte
B.    Picasso
C.    Pierre-August Renoir
D.    Johannes Vermeer

34. “Girl with a Pearl Earring” was painted by __________.Girl with a Pearl Earring

A.    Picasso
B.    Johannes Vermeer
C.    Michelangelo
D.    Edvard Munch

35. “Dance Class” was painted by __________.Dance Class

A.    Claude Monet
B.    Leonardo da Vinci
C.    Edgar Degas
D.    Rene Magritte

36. “Creation of Adam” was painted by __________.Creation of Adam

A.    Michelangelo
B.    Johannes Vermeer
C.    Pierre-August Renoir
D.    Leonardo da Vinci

37. “The Persistence of Memory” was painted by __________.The Persistence of Memory

A.    Johannes Vermeer
B.    Pierre-August Renoir
C.    Salvador Dali
D.    Leonardo da Vinci

38. What does a color wheel show?

A.    Complementary colors
B.    Analogous colors
C.    Primary colors
D.    All of the above

39. Movement in art where hundreds of dots are used to create a picture or painting.

A.    Pointilism
B.    Impressionism
C.    Realism
D.    Abstract

40. The artist Edgar Degas was best known for his paintings of waterlilies.

True | False

41. Edward Degas was a nineteenth-century French artist famous for his paintings, sculptures, prints, and drawings.

True | False

42. Impressionism is a 19th century art movement that mainly focused on the __________.

A.    study of geometric form
B.    study of negative and positive space
C.    study of light on the surface of an object
D.    study of value

43. Art that emerged in the mid-1950s that used imagery from popular culture is termed __________.

A.    Impressionism
B.    Realism
C.    Minimalism
D.    Pop Art

44. A twentieth century non-representational painting style in which artists applied paints freely to express feelings and emotions.

A.    Abstract Expressionism
B.    Fauvism
C.    Pop Art
D.    Cubism

45. Jackson Pollock’s paintings were classified as what?

A.    Realism
B.    Grotesque
C.    Surreal
D.    Splatterpaint

46. Jackson Pollock was an influential American painter and a major figure in what movement?

A.    American Modernism
B.    Pop Art
C.    Abstract Expressionist
D.    Minimalism

47. An English landscape painter of the late eighteenth century, known for his pastoral scenes.

A.    John Constable
B.    Willem de Kooning
C.    Pablo Picasso
D.    Vincent van Gogh

48. Cityscapes, or as it is sometimes called Urban Landscapes, are paintings whose subject matter is the physical aspects of the city and urban life.

True | False

49. A collection of meaningless shapes, texture and colors thrown haphazardly onto a canvas. Its purpose is to let the viewer interpret its meaning for him/herself.

A.    Still Life
B.    Grotesque
C.    Collage
D.    Abstract

50. Naïve Art is works of art characterized by a childlike simplicity that possesses minute detail, bright saturated colors, disproportionate figures and lack of perspective.

True | False

Additional Reading

Know Your Art Painting Styles: 7 Most Popular

What Is Art Appreciation?

Classification Of Fine Art Paintings By Genre


Answers: 1C 2F 3A 4A 5D 6C 7B 8C 9C 10A 11C 12T 13B 14C 15C 16B 17C 18A 19C 20B 21T 22F 23B 24A 25B 26C 27B 28D 29B 30A 31C 32A 33C 34B 35C 36A 37C 38D 39A 40F 41T 42C 43D 44A 45D 46C 47A 48T 49D 50T

UPDATED: 30 March 2016
Word Count: 1221

A Practical Guide To Caring For Your Oil Paintings

Whether it is a masterpiece by some well-known artist, one of your own creations, a beloved artwork by a friend or relative, your oil paintings will need special care if its beauty and value is to be preserved. Here are a few practical things you can do to make sure your oil painting will last for years.

• Keep your painting away from direct sunlight. This means displaying the painting in a low-lit area of your home. If this isn’t feasible, at least make sure your windows are covered with draperies or shades that filter out damaging ultraviolet rays. Other elements you to need to protect your paintings from are dust, large swings in room temperature, heat from a radiator, smoke and humidity.

• It is a good idea to change a painting’s position now and then. There’s nothing that says a painting or any work of art, for that matter, should stay in the same spot on the wall forever. Switch things around to give yourself a new fresh look at your paintings from time to time.

• Never hang your oil paintings over a fireplace or any place where they are exposed to soot or other dirt. For this reason, it is also best not to hang a valued painting in the kitchen where greasy smoke and dirt will collect on it.

• The best way to hang a painting is using a wire that stretches from one side of the painting’s stretcher bars to the other side. Then it should be suspended from a hook that is sturdy enough to hold its weight. As a rule of thumb, most art galleries hang their paintings about 60 inches from the floor.


nautical still life oil on canvas“Still Life with Coral and Lantern”
Still life by Teresa Bernard
14″ x 11″
Oils on stretched canvas

>> More info


• Avoid using halogen lights to highlight an oil painting because the heat from a halogen light can damage the paint by causing it to dry out and become cracked or even flake off. Fluorescent lights are cool and more of them are coming in warmer colors.

• Keep your painting away from high humidity if it is on stretch canvas, panel canvas or wood. This is very important because these types of support materials swell when they are wet, then shrink when dry. This movement in the canvas may cause damage to the painting. For best results, keep all oil paintings in a room where the temperature and humidity levels remains consistent at all times. Also, oil paintings should be protected from mold, which is a risk in a house that is damp a good bit of the time or has poor insulation and/or ventilation.

• When cleaning the frame, be sure to use a soft paintbrush or compressed air. This will avoid scratching or chipping the wood or finish. Aluminum or lacquered wood frames should only be cleaned with a dry, soft, lint free cloth. Do not spray cleaner on the frame while the painting is being housed in the frame. It is best to remove the painting from the frame before cleaning.

• Oil paintings should never be touched with bare hands. If the painting has to be moved, it should be grasped by the sides of the frame using both hands. It should never be held by the top of the frame and especially not by the wire hanger that is on the back. To be especially safe, the mover should take off all jewelry or anything sharp to make sure the painting isn’t scratched. They should also be very careful not to bump the painting. The surface of an old oil painting can crack or scuff if it is bumped.

• If the painting needs to be cleaned, it is best to have a professional do that for you. However, if this is not convenient, be sure to use exquisite care when attempting to clean your painting. It is best to use a soft, clean paint brush or duster on the surface of the painting. Do not use a cotton cloth, which can leave damaging lint. It is best to clean from top to bottom.

• If your painting is damaged, it is best to call a professional in art restoration and conservation to repair it. Don’t try and do it yourself. You will most likely not be happy with the results.

• The front and back of your oil paintings should be checked from time to time to make sure that there are no signs of mold, moth damage, or some other type of damage.

Other articles that might be useful to read on in regard to this topic are:

What Are The Classifications Of Art?

The various classifications of art include: fine art, visual art, plastic art, performance art, applied art and decorative art.

Fine Art

example of fine art
The Ballerina

This category includes works of art that are created primarily for aesthetic reasons. Fine arts include:

  • Drawing – charcoal, chalk, crayon, pastel, pencil, or pen and ink
  • Painting – oils, watercolor, gouache, acrylics, ink and wash, tempera, or encaustic paints
  • Printmaking – woodcuts, stencils, engraving, etching and lithography, or screen-printing, foil imaging, or giclee prints
  • Sculpture – bronze, stone, marble, wood, or clay
  • Calligraphy – beautiful and stylized handwriting

Click for more information regarding fine art.

Visual Art

example of visual art
Digital Art

The visual arts include all the fine arts, in addition to the following:

  • New media – digital art, computer graphics, computer animation, virtual art, Internet art, interactive art, video games, computer robotics, 3D printing, and art as biotechnology
  • Photography art
  • Environmental art
  • Contemporary forms of expression – assemblage, collage, conceptual, installation

Plastic Art

The term plastic art includes art works that are molded and not necessarily plastic objects. This category consists of three-dimensional works like clay, plaster, stone, metals, wood and, paper (origami).


Auvers, France church painting“Van Gogh’s Church at Auvers, France”
Landscape by Teresa Bernard
20″ x 24″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


Performance Art

This classification consist of an art form that refers to public performance events which occur mostly in the theater. Performance arts includes:

  • Traditional performance art – theatre, opera, music, and ballet
  • Contemporary performance art – mime
  • Hyper-modern performance art  – happenings

Applied Art

This category encompasses the application of aesthetic designs to everyday functional objects. Applied arts are intended for the use of a career. It includes architecture, computer art, photography, industrial design, graphic design, fashion design, and interior design.

example of decorative art
Decorative Art

Decorative Art

This classification refers to functional but ornamental art forms, such as jewelry, ceramics, mosaic art and other items that are embellished by ornaments and other designs. It also includes works in glass, clay, wood, metal, textile fabric, furniture, furnishings, stained glass and tapestry art.

What Is Art Appreciation?

Art appreciation is an understanding of the qualities that identify all great art. It involves having a knowledge of art movements, art history and art styles or techniques.


national park wall painting“Monument Valley”
Landscape by Teresa Bernard
16″ x 12″
Oils on stretched canvas

>> More info


  • Art Movements
    An art movement is defined by a specific style of art characterized by the same artistic idea, philosophy, goal, style or technique that is practiced or followed by a group of artists within a particular timeframe or region. Each art movement is subtly or distinctly different than another movement of art. However, clearly some movements have been influenced by other art movements as they show obvious similarities while others seem to defy them. It is interesting to study the differences between the art movements and also to study the different periods of art.

Click for a list of the various art movements.

  • Art History
    Art history is a historical study of the development of artworks in the fields of painting, sculpture, drawing, architecture and the other visual arts. The history of art spans a period of time from the earliest cave paintings to today. Art history presents two primary concerns (1) to determine who made a particular work of art and when, and (2) to understand the stylistic approach or school of thought used by artist in the creation of the work.
  • Art Styles/Techniques
    The style or technique of a particular artist or school or movement. It is that ‘thing’ which makes you recognize a particular painting as being by a particular artist before you’re close enough to see a signature or to read the image label. A painting style can be the way the paint is handled (such as Pollock) or the brush strokes (such as Van Gogh). It can be the way a subject is dealt with, or simply the choice of subject(s). It can be the range of colors used, or a particular color that’s used in every painting.

Click for more information about art painting styles.  See also information about the art genres.

Art Movements From A – Z

An art movement is a tendency or style in art with a specific common philosophy or goal, that is subtly or distinctly different than another movement of art, followed by a group of artists during a specific timeframe and region.


TX Hay bales Oil on canvas“Life in Texas — Round Hay Bales”
Landscape by Teresa Bernard
16″ x 20″
Oils on stretched canvas

>> More info


List of Art Movements
Name of movement – time period, where it began

« A »

  • Abstract Art –
  • Art Brut (a.k.a. Outsider art) – mid-1940s, United Kingdom/United States
  • Abstract Expressionism – 1940s, Post WWII, United States
  • Abstract Illusionism – mid – 1970s, United States
  • Academic Art –
  • Action Painting – 1940s – early 1960s, United States
  • Aestheticism –
  • Altermodern –
  • American Barbizon School – 1880s – 1890s, United States
  • American Impressionism – 1880s, United States
  • American Realism – mid 1800s – early 1900s, United States
  • American Scene Painting – c. 1920 – 1945, United States
  • Analytical Art –
  • Arabesque –
  • Art Deco – 1920s – 1930s, France
  • Art Informel – mid-1940s – 1950s
  • Art Nouveau – 1890 – 1914, France
  • Arte Povera – 1967 –
  • Arts and Crafts Movement – 1880 – 1910, United Kingdom
  • Ashcan School – 1907, United States
  • Assemblage –
  • Les Automatistes – early 1940s – , Canada

« B – C »

  • Barbizon School – c. 1830 – 1870, France
  • Baroque – 1600 – 1730, Rome
  • Bauhaus – 1919 – 1933, Germany
  • Classical Realism –
  • Color Field – 1940s – 1950s, United States
  • Concrete Art – 1940s – 1950s, Northern Italy/France
  • Conceptual Art – 1960s –
  • Constructivism – 1920s, Russia/Ukraine/Soviet Union
  • Cubism – 1907 – 1914, France

« D – E – F »

  • Dada – 1916 – 1930, Switzerland
  • Danube School – first third of the 16th century, Bavaria/Austria
  • Dau-al-Set – 1948 – , Barcelona
  • De Stijl (a.k.a. Neoplasticism) – 1917 – 1931, Holland
  • Digital Art – 1990 – present
  • Expressionism – 1905 – 1930, Germany
  • Fantastic Realism – 1946 – , Vienna
  • Fauvism – 1904 – 1909, France
  • Figurative Art –
  • Figuration Libre – early 1980s, France
  • Folk Art –
  • Futurism – 1910 – 1930, Italy

« G – H »

  • Gutai Group – 1954 – , Japan
  • Gothic Art – 12th century AD, Northern France
  • Harlem Renaissance – 1920 – 1930s, United States
  • Heidelberg School – late 1880s, Australia
  • Hudson River School – 1850s – c. 1880
  • Humanistic Aestheticism – 19th century, Europe
  • Hyperrealism – early 2000s – , United States/Europe

« I – J – K »

  • Impressionism – 1860 – 1890, France
  • International Gothic – late 14th and early 15th century, Burgundy/Bohemia/France/northern Italy
  • International Typographic Style – 1950s, Switzerland
  • Junk Art – 1960s –
  • Kinetic Art –

« L – M »

  • Land Art – late-1960s – early 1970s
  • Les Nabis – 1888 – 1900, France
  • Letterism – mid-1940s, Paris, France
  • Lowbrow (art movement) – late 1970s, Los Angeles, California
  • Lyrical Abstraction – mid-1960s,
  • Magic Realism – 1960s, Germany
  • Mannerism – 1520 – 1600, Central Italy
  • Massurrealism – 1992 –
  • Maximalism –
  • Metaphysical Painting – 1911 – 1920, Chirico
  • Mingei – 1920s – 1930s, Japan
  • Minimalism – 1960s – early 1970s, United States
  • Modernism – late 19th – early 20th centuries,
  • Modular Constructivism – 1950s – 1960s,

« N – O »

  • Naïve Art –
  • Neoclassicism – 1750 – 1830, Rome
  • Neo-Dada – 1950s, International
  • Neo-expressionism – late 1970s –
  • Neo-figurative – 1960s, Mexico/Spain
  • Neoism –  late 1970s, Canada
  • Neo-primitivism –
  • New Objectivity (Neue Sachlichkeit) – 1920s, Germany
  • Northwest School (art) – 1940s, United States
  • Objective Abstraction – c. 1933 – 1936, Great Britain
  • Op Art – 1964 –
  • Orphism – 1912, France

« P »

  • Photorealism – late 1960s – early 1970s
  • Plasticien – mid 1950s, Quebec, Canada
  • Plein Air –
  • Pointillism – 1879, France
  • Pop Art – mid-1950s, United Kingdom – United States
  • Post-impressionism – 1886 – 1905, France
  • Postminimalism – late-1960s – 1970s
  • Precisionism – c. 1920, United States
  • Pre-Raphaelitism – 1848 – 1854, England
  • Primitivism –
  • Process Art – mid-1960s – 1970s
  • Psychedelic Art – early 1960s –
  • Purism – 1918–1925, France

« Q – R »

  • Qajar Art – 1781 – 1925, Persia
  • Realism – 1830 – 1870, France
  • Regionalism (a.k.a. Scene Painting) – 1920s  – 1950s, United States
  • Remodernism – 1999 –
  • Renaissance – c. 1300 – c. 1602, Florence
  • Rococo – 1720 – 1780, France
  • Romanesque – 1000 AD – 13th-century AD, Europe
  • Romanticism – 1790 – 1880

« S – T »

  • Samikshavad –  1974  – , North India
  • Shin Hanga – early 20th-century, Japan
  • Sōsaku Hanga – early 20th-century, Japan
  • Socialist Realism – c. 1930 – 1950, Soviet Union/Germany
  • Sots Art (Soviet Pop Art) – early 1970s, Soviet Union
  • Space Art (also “astronomical art”) –
  • Street Art –
  • Stuckism – 1999 –
  • Suprematism – 1915 – 1925, Russia/Ukraine/Soviet Union
  • Surrealism – Since 1920s, France
  • Symbolism (arts) – 1880 – 1910, France/Belgium
  • Synchromism – 1912, United States
  • Tachisme (a.k.a. Informel) – late-1940s – mid-1950s, France
  • Toyism – 1992 – present
  • Transgressive Art – early 1980s – , New York City
  • Tonalism – 1880 – 1920, United States

« U – V – W – X – Y – Z »

  • Ukiyo-e – 17th – 19th century, Japan
  • Vancouver School – 1980s,  Vancouver, BC
  • Vanitas – 16th and 17th centuries, Flanders/Netherlands
  • Vorticism – 1914 – 1920, United Kingdom

Know Your Art Painting Styles: 7 Most Popular

Part of the appreciation of fine art is the range of art styles to admire and choose from. As a fan of art, you will enjoy the experience more when you understand which particular art style you happen to be viewing at the moment. Here is an overview of seven popular painting styles in no particular order.


bonnie and clyde car painting“Forgotten Roads of Bygone Days”
Landscape by Teresa Bernard
24″ x 18″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


example of realism art
Realism art

1. Realism (a.k.a. naturalism) is a style of art regarded by most as “real art”. This is because it attempts to portray the subject as it actually appears in real life but stops short of appearing like a photograph. Realism art is without stylization or following the rules of formal artistic theory. Instead the artist spends a fair amount of time and effort paying attention to creating an accurate depiction of life forms and objects, perspective creating the illusion of reality, good composition, lights and darks, and color and tone.

example of photorealism art
Photorealism Art

2. Photorealism (a.k.a. super realism, sharp focus realism, hyper realism) is an art style where the artwork looks as realistic as a photo. The illusion of reality is so minutely fine tuned that the painting looks exactly like a large, sharply focused photograph on canvas or other paint support. It is a style where careful detail down to the last grain of sand on the seashore or the pores and wrinkles on a person’s face has been included. Nothing is left out or too insignificant or unimportant to not be included in the composition. Photorealism is that realistic.

Photorealism as a style of art became a movement in late 1960 and early 1970s in America. For more information on this art movement click here.

example of painterly art style
Painterly Art Style

3. Painterly is an art style characterized by visible brushstrokes and texture left in the paint medium. Artworks featuring this art style can be created using oils, acrylics, watercolors, gouache, or any medium where a brush is used. In the past, early painters took great pains to eliminate brushstrokes or texture from their paintings by working and blending their paint. Not so with painterly artists. They make no attempt to hide their brushwork that has been loosely and quickly applied. The paint doesn’t have to be applied in a thick manner either, thin layers of paint work just as well using the painterly art style.

example of Impressionism painting
Impressionism Painting

4. Impressionism is a style of painting that has the appearance of being rough and unfinished, and characterized by small, thin visible brushstrokes. The subject matter is usually of common and ordinary subjects, with an emphasis on the accurate depiction of light. Impressionistic paintings are often painted outdoors to capture the natural sunlight and color of their subjects. Black is rarely used since impressionist artists prefer mixing and using dark tones and complementary colors. Impressionism is more a representation of an artist’s impression. It does not try to be accurate in its detail, but rather, is more like an expression of the heart.

example of abstract art
Abstract Art

5. Abstract art (also called modern or contemporary art) is art that doesn’t resemble anything from “real life”. It’s an art style that is intentionally non-representational and seeks to achieve its point or subject using shapes, forms, colors, and textures. Every object on the canvas is represented by either colors and or shapes. For example colors can represent emotions and shapes can symbolize objects.

The purpose of abstract is to let the viewer interpret its meaning for him/herself. At its worst, abstract art looks like an accidental mess of paint. At its best, it has an impact that strikes you from the moment you see it.

example of surrealism
Surrealism art

6. Surrealism is a modern art style of painting that juxtaposes, various abstract concepts together to give a startling effect. It is characterized by fully recognizable images which are realistically painted, taken out of their normal setting and contexts then reassembled or organized within an ambiguous, paradoxical, or shocking framework.  Surrealist paintings are often illogical and express imaginative dreams with visions that emphasize the subconscious rather than rationale.

Surrealism originated in France and flourished as an art movement in the early twentieth century. For more information about the surrealist movement, click here.

example of pop art
Pop Art

7. Pop Art is a modern art style that started back in the 1950s and draws inspiration from commercial and consumer aspects of everyday life, especially in the American culture. Such imagery included advertising, mass media, comic books, celebrities and elements of popular culture, like magazines, movies, and even bottles and cans. Pop art paintings tend to focus on bold colors and realistic imagery. There is usually no hidden meaning in the composition either and pop artists rarely use any of the traditional techniques of perspective to create an illusion of realism in the painting. Some pop artists use mass production techniques such as silk screening to replicate their works, mirroring the manufacturing process of consumer goods. Because of its use of commercial imagery, pop art is one of the most recognizable styles of modern art.

Index of Art Articles

Jump to articles about:

Art Glossary  |  Art Lessons  |  Art Resources  |  Art Supplies  |  Art Tips  |  Artist Blog  |  Business of Art

• Art Appreciation

5 Tips on Choosing an Oil Painting for Your Home or Office

A Practical Guide To Caring For Your Oil Paintings

Becoming an Artist of Space Paintings

Classification Of Fine Art Paintings By Genre

Evening Sky Captured in a Sunset Oil Painting, The

Everyone Loves Wildlife Art

Floral Canvas Art In Your Home

Flower Art Through The Ages

Flower Paintings of Georgia O’Keeffe, The

Flower Paintings of Vincent van Gogh, The

For The Love of Flower Oil Paintings

From Flower Gardens to Flower Paintings

Importance of Varnishing Oil Paintings, The

Know Your Art Painting Styles: 7 Most Popular

Many Types of Oil Painting Surfaces, The

Notes on Becoming an Artist of Flower Oil Paintings

Paintings of Sunsets by Claude Monet

Proper Care of Your Sunset Oil Paintings

Some Things To Consider When Buying Oil Paintings For Your Home

Speaking the “Lingo” of Oil Painting Artists

What Are The Classifications of Art?

What is Art Appreciation?

What is Fine Art?

Why Space Paintings Are Loved By So Many


Auvers, France church painting“Van Gogh’s Church at Auvers, France”
Landscape by Teresa Bernard
20″ x 24″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


back to top

Art Glossary

Glossary of common art terms and their definitions.
A   B   C   D   E   F   G   H   I   J   K   L   M   N   O   P   Q   R   S   T   U   V   W   X   Y   Z


yellow rose flower painting“Yellow Rose of Texas”
Flower Art by Teresa Bernard
18″ x 18″
Oils on stretched canvas

>> More info


back to top

• Art Lessons

Basic Elements of Art, The

Basic Art Element — Color, Part 1

Basic Art Element — Color, Part 2

Basic Art Element — Line

Basic Art Element — Space

Basic Art Element — Texture

Basic Art Element — Value

Can You Name These Famous Paintings From History?

Good Design Principle: An Introduction

Good Design Principle: Balance

Good Design Principle: Contrast

Good Design Principle: Emphasis

Good Design Principle: Movement

Good Design Principle: Proportion

Good Design Principle: Space

Good Design Principle: Visual Economy

Good Design Principle: Unity

Test Your Knowledge of Art Appreciation

Test Your Knowledge of COLOR Theory

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting


western sunset oil painting“Cowboy Sunset”
Landscape by Teresa Bernard
24″ x 18″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


back to top

• Art Resources

Art Movements From A – Z

Bible Scripture and Visual Art

Blog and Article Topics for Fine Artists

Career Options For The Fine Artist

More Places To Sell Your Art Online

Some Famous Places Around The World That Would Make A Great Sunset Painting

Some Popular Beaches Around The World That Would Make Fabulous Oil Paintings

Some Unearthly Landscapes Around The World That Would Make Extraordinary Space Art Paintings

Where To Sell Your Art Online


painting with covered wagon“Covered Wagon on the Prairie”
Western landscape by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


back to top

• Art Supplies

About Artist Stretcher Bar Frames

All You’ve Ever Wanted to Know About Artist Brushes and Then Some — Part 1

All You’ve Ever Wanted to Know About Artist Brushes and Then Some — Part 2

All You’ve Ever Wanted to Know About Artist Brushes and Then Some — Part 3

Anatomy of The Artist Paint Brush

Artist Grade or Student Grade Oil Paint, Making a Choice

Common Paint Media Used By Artists

Complete List of Art Supplies for The Beginning Oil Painter

There Are Palette Knives and Then There Are Painting Knives

Taking The Mystery Out of Mahl Sticks

Types of Artist Brushes for Oil Painting

Types of Canvas Available for Painting

Types of Bristles for Oil Painting Brushes

What Every Oil Painter Needs to Know About Artist Oils, Part 1

What Every Oil Painter Needs to Know About Artist Oils, Part 2

What to Know About an Artist’s Oil Painting Palette — Part 1

What to Know About an Artist’s Oil Painting Palette — Part 2

What to Know About Gesso


national park wall painting“Monument Valley”
Landscape by Teresa Bernard
16″ x 12″
Oils on stretched canvas

>> More info


back to top

• Art Tips

10 Tips for Painting Mountains

10 Tips for Photographing Your Own Paintings

10 Tips for Taking Artist Reference Photos

Creating Better Compositions In All Your Paintings

Creating Depth On A Flat Surface

Creating Depth in Your Paintings via Atmospheric Perspective

Flower Oil Paintings From Reference Photos

Is It Really Okay For Artists To Use Reference Photos? Part 1

Is It Really Okay For Artists To Use Reference Photos? Part 2

Making and Using a Viewfinder to Compose Better Paintings

Naming Your Artwork — Tips for the Fine Artist

Photographing the Setting Sun for Your Sunset Paintings

Rules of Perspective, The

Tips For Creating Stunning Sunset Paintings

Two Composition Techniques to Use in Your Paintings

Using a Grid to Enlarge and Transfer an Image to Canvas

Using Linear Perspective to Create Depth in Your Paintings

Using Photographs As Reference Material to Paint Flower Oil Paintings


bonnie and clyde car painting“Forgotten Roads of Bygone Days”
Landscape by Teresa Bernard
24″ x 18″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


back to top

Artist Blog

A Painting In The Making

Bible Lands Collection

Christian Art Collection

Developing An Art Style of Your Own

Feedback From Across The U.S.

Feedback From Around The World

Feedback From Art Teachers and Art Students

Feedback From Fellow Artists and Art Galleries

Life In Texas Collection

My Oil Paintings Index

Oil Paintings of Texas Sunsets

Paintings of Sunsets Collection

Peggy’s Cove Collection

Space Art Collection

Why I love Sunset Oil Paintings


dancer painting“The Ballerina”
Dancer painting by Teresa Bernard
24″ x 18″
Oils on stretched canvas

>> More info


back to top

• Business of Art

Marketing Your Space Paintings Online

Pricing Your Artwork — Taking A Two Step Approach

Ways To Market Your Artwork