Can You Name These Famous Paintings From History?

Name that painting…Test your knowledge of art history by naming these famous paintings. Take this simple 25 question test by writing your answers on paper, then check your answers at the end of the quiz. Don’t peek!

What is the name of each famous paintings pictured below?

Mona Lisa by Leonardo da Vinci1.  __________ (1503 – 1506) by Leonardo da Vinci

A. Portrait of Lisa Gherardini
B. Mona Lisa
C. Ma Donna
D. My Lady

The Creation of Adam by Michelangelo2.  __________ (1511–1512) by Michelangelo

A. The Creation of Adam
B. God Reaches Out
C. Genesis of Man
D. The Touch of God

Girl with a Pearl Earring by Johannes Vermeer3.  __________ (1665) by Johannes Vermeer

A. Girl with a Blue Headscarf
B. Girl with an Exotic Dress
C. Girl with a Pearl Earring
D. Girl with an Oriental Turban

The Scream by Edvard Munch4.  __________ (1893) by Edvard Munch

A. The Ghost
B. The Tormented
C. The Traveler
D. The Scream


large white dog paintingThe Large White Dog
Animal Art by Teresa Bernard
16″ x 20″
Oils on gallery profile stretched canvas

>> More info


The Persistence of Memory by Salvador Dali5.  __________ (1931) by Salvador Dali

A. Time Keeps Slipping
B. The Persistence of Memory
C. The Soft Watches
D. The Melting Watches

Dance at Le Moulin de la Galette by Pierre-Auguste Renoir6.  __________ (1876) by Pierre-Auguste Renoir

A. Dance at the Moulin De La Galette
B. Dance in the Country
C. Dance at Bougival
D. Luncheon of the Boating Party

Sunflowers by Vincent van Gogh7.  __________ (1888) by Vincent van Gogh

A. Roses and Sunflowers
B. Paris Sunflowers
C. Nothing But Sunflowers
D. Sunflowers

Grainstacks at Giverny by Claude Monet8.  __________ (1888-1889) by Claude Monet

A. Grainstacks at Giverny, sunset
B. Haystacks as Sunset
C. The Harvest
D. Haystacks in a Field

Dance Class by Edgar Degas9.  __________ (1871) by Edgar Degas

A. Dance Recital
B. Ballet Rehearsal
C. Dance Class
D. Fin d’Arabesque, with ballerina

The Last Supper by Leonardo da Vinci10.  __________ (1495-1498) by Leonardo da Vinci

A. Jesus and the Twelve Disciples
B. The Last Passover
C. The Final Communion
D. The Last Supper

Poppy Field by Claude Monet11.  __________ (1873) by Claude Monet

A. Summer Days
B. Poppy Field
C. Country Stroll
D. A Walk in the Park

Jimson Weed by Georgia O'Keeffe12.  __________ (1936) by American artist Georgia O’Keeffe

A. Jimson Weed/White Flower No. 1
B. Portrait of a White Flower
C. No. 13 – Special
D. White Blossom – Special

Portrait of Claude Monet by Pierre-Auguste Renoir13.  __________ (1875) by Pierre-Auguste Renoir

A. Self Portrait
B. Portrait of Vincent van Gogh
C. Portrait of Claude Monet
D. Portrait of Paul Cézanne

Self Portrait by Vincent van Gogh14.  __________ (1889) by Vincent van Gogh

A. Self Portrait
B. Portrait of Claude Monet
C. Portrait of Pierre-Auguste Renoir
D. Portrait of Paul Cézanne


dancer paintingThe Ballerina
Dancer painting by Teresa Bernard
24″ x 18″
Oils on stretched canvas

>> More info


The Church at Varengeville by Claude Monet15.  __________ (1882) by Claude Monet

A. City on a Hill
B. Impression Sunrise
C. Cliffs of Dover
D. The Church at Varengeville, Against the Sunset

Vase of Sunflowers by Henri Matisse16.  __________ (1898) by Henri Matisse

A. Vase of Sunflowers
B. Vase with Flowers
C. Still Life with Yellow Flowers
D. Yellow Blossoms

Eilif Peterssen Laksefiskeren (1889)17.  __________ (1889) by Eilif Peterssen

A. The Fisherman
B. Summer Evening
C. Laksefiskeren, The Salmon Fisher
D. Canal Grande

Ballet Rehearsal on Stage by Edgar Degas18.  __________ (1874) by Edgar Degas

A. The Rehearsal
B. Ballet Dancers on Stage
C. The Dance Class (La Classe de Danse)
D. Ballet Rehearsal on Stage

Henri Rousseau's The Repast of the Lion19.  __________ (c. 1907) by Henri Rousseau

A. The Hungry Lion
B. The Repast of the Lion
C. The Jungle
D. King of the Jungle

J.M.W. Turner's The Jetty of Calais20.  __________ (1803) by J.M.W. Turner

A. The Jetty of Calais
B. Battle of the Kearsarge and the Alabama
C. Ships at Le Havre
D. The Storm on the Sea of Galilee

The Death of General Wolfe by Benjamin West21.  __________ (1770) by Benjamin West

A. Battle of the Plains of Abraham
B. The Seven Years’ War
C. Battle of Quebec
D. The Death of General Wolfe

Country Wedding by John Lewis Krimmel22.  __________ (1820) by John Lewis Krimmel

A. Merry Company
B. Country Wedding
C. The Marriage of Krimmel’s Daughter
D. The White Dress

Children on a Farm by Camille Pissarro23.  __________ (1887) by Camille Pissarro

A. Children at Play
B. Two Young Peasant Girls
C. Children on a Farm
D. Kids in a Courtyard

Fugue in Two Colors by František Kupka24.  __________ (1912) by František Kupka

A. Amorpha, Fugue en deux couleurs (Fugue in Two Colors)
B. Untitled (First Abstract Watercolor)
C. Dances at the Spring
D. The Procession

Windows Open Simultaneously by Robert Delaunay25.  __________ (1912) by Robert Delaunay

A. Formes Circulaires
B. Soleil n°2
C. Colored Rhythm
D. Windows Open Simultaneously

More Quizzes to Test Your Knowledge of the Fine Arts

Test Your Knowledge of Art Appreciation

Test Your Knowledge of COLOR Theory

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting


Answers: 1B 2A 3C 4D 5B 6A 7D 8A 9C 10D 11B 12A 13C 14A 15D 16A 17C 18D 19B 20A 21D 22B 23C 24A 25D

UPDATED: 27 May 2016
Word Count: 679

The Large White Dog

white dog pet painting

© Copyright 2016 – Present

Size: 16″ x 20″
Support: Gallery wrap stretched canvas
Description: An oil painting of the profile of a large white dog, perhaps of the Great Pyrenees variety. In the background is a field of yellow wildflowers. Gallery wrap means this painting will not require a frame as the composition extends around the edges of the canvas surface.


Purchasing Information
$360 Plus S/H




Note: This painting will not need a frame as the painting extends around the edges of the canvas.


Artist Comments: This is a painting of a large white dog, possibly a Great Pyrenees. The Great Pyrenees has been one of my favorite breed of dog ever since Lobo, our Pyrenees mix dog, showed up at our door one day and decided to stay. Living out in the country as we do, means we get a lot of strays who wonder up to our door looking for a place to call home. We don’t know where they come from, but we never turn them away. We try to find their owner, if possible. If not, then we find them a new home or we wind up adopting them ourselves. This painting isn’t of Lobo, but the dog portrayed in it sure does reminds me of him.

A Few Fun Facts About Great Pyrenees

The Great Pyrenees dog makes a great family pet. They are calm, devoted and well-mannered canines. They also make great guard dogs, especially around livestock. They are very devoted to those they love and will protect family with their very life if need be.

The Great Pyrenees is a dog of great intellect with a mind of their own and love to figure things out by themselves. While this is a wonderful trait, it can create a bit of a challenge when it comes to training.

For more information about this breed of dog, visit this website.


Basic Art Element — Color, Part 2

color theoryIn the previous lesson, titled “Basic Art Element — Color, Part 1” we looked at the basics of color and its relationship on the color wheel. In this lesson, color harmony (a.k.a color schemes), will be discussed.

Color Harmony

Color harmony is the relationship of colors that work well together. A harmony can be basic having only one color with several shades (monochromatic) or two colors that complement one another, or it can be a more advanced relationship involving a combination of multiple colors. There are many ideas for achieving harmony in our color palettes. These harmonies are based on the color wheel. A color wheel is a handy tool to have around as it helps the artist understand which colors work well together. Following are some illustrations and descriptions introducing some of the more popular color harmonies.


light house monument palo duro canyon state parkLighthouse Monument, Palo Duro Canyon
Landscape by Teresa Bernard
16″ x 12″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


Color Relationships

• Monochromatic

The word “monochromatic” means one color and a monochromatic color scheme is made from the various tones, shades and tints that are surprisingly possible within a single color. Monochromatic colors work well together, producing a harmonizing and soothing effect.

A monochromatic color scheme is created by choosing a single color from any of the twelve colors found on the color wheel, then using it along with its various tints, shades and tones. The example below is a monochromatic family.

monochromatic color scheme

 

• Complementary

ColorWheel-OppositesComplementary colors (a.k.a. color opposites) are those that are located directly opposite each other on the color wheel. For example: violet is the complementary of yellow since it is located opposite of yellow on the color wheel.

The complementary or color opposites are:

ο  Red and green
ο  Yellow and violet
ο  Blue and orange
ο  Yellow-green and red-purple
ο  Yellow-orange and blue-violet
ο  Red-orange and blue-green
ο  Red-violet and yellow-green
ο  Red-orange and blue-green
ο  Blue-violet and yellow-orange

Painting tips regarding color opposites:

1) When equal amounts of color opposites are mixed together they will cancel each other out resulting in a drab neutral gray.

color opposites vibrate2) When color opposites are placed next to each other, especially when fully saturated, they create the strongest contrast between them and will even create the optical illusion of appearing to vibrate. This illusion is most evident between red and green.

• Split-Complementary

split-complementary color schemeA variation on the complementary color scheme is the split-complementary color scheme. Rather than the color opposite the key color on the wheel, the split complementary takes the two colors directly on either side of the complementary color. For example if your key color is yellow, you would select the two colors on either side of violet instead of violet to make up this harmony of colors.

This scheme allows for a nicer range of colors while still not deviating from the basic harmony between the key color and its complementary color. It has the same visual appeal as the complementary color scheme, however, with less contrast and tension.  The split complimentary color scheme is a safe choice for virtually any design as it is near impossible to mess up and always looks good.

• Analogous

colorwheel-AnalogousAnalogous colors are groups of three colors that sit next to one another on the color wheel. One being the main or dominant color and two supporting colors. The effect of this color scheme can be quite dramatic as these hues usually work very well together in creating a sense of unity or harmony within the composition.

When using this color scheme, choose one as the dominate color (usually a primary or secondary color), a second color to support, and a third as an accent.

• Accented Analogous

accented analogous colorsAn accented analogous scheme (also called analogous complementary) is a combination of the analogous and complementary color schemes. It consists of colors which sit next to each other on the color wheel and a color that is directly opposite to these. The direct complement then becomes the accent color to create a dynamic contrast against the dominant color grouping. This is a great way to add warmth to a cool analogous color pallet or a cool accent color to an otherwise warm color scheme.

Painting tips using this color scheme:

1) This color scheme works best when the number of colors used are limited to four.

2) A good time to use this scheme is when three closely relate colors are dominating a design. Adding the contrasting color provides a surprising accent for the composition.

• Triadic (Triad)

triadic color schemeA triadic color scheme is made up of three colors which are equally spaced from one another on the color wheel forming an equilateral triangle. Thus every fourth color on the color wheel will make up part of a triad.

Some examples of triadic color schemes could be:

ο  Red / Yellow / Blue
ο  Orange / Green / Violet
ο  Yellow-Orange / Blue-Green / Red-Violet
ο  Yellow-Green / Blue-Violet / Red-Orange

Painting tips for mixing triad colors:

1) Work with only the three selected colors in your triad and their mixes.
2) Make one of your colors dominant with the other two acting as subordinates.
3) Add variety to your design by including different shades, tints and tones of your triad colors.

Test your knowledge of Color. Take this simple test.

Your Next Art Lesson

If you enjoyed this lesson, be sure to check out another one in this series.

The Basic Elements of Art (Introduction)

Basic Art Element — Color, Part 1

Basic Art Element — Color, Part 2

Basic Art Element — Form

Basic Art Element — Line

Basic Art Element — Shape

Basic Art Element — Space

Basic Art Element — Texture

Basic Art Element — Value


My Oil Paintings Index

artist Teresa Bernard in the art studioBelow is a list of all my oil paintings on this website. If you don’t find the painting you are searching for here, then chances are it is not one of mine. Of course this list isn’t exhaustive. I’ve been painting since my preteens and that was before the Internet arrived on the scene and I built my website. Unfortunately I don’t have any photographs of those early paintings either, only my memories. So there are some paintings by me out in the world that will only be enjoyed by those who possess them.

Jump to:

Animals  |  Flower Art  |  Landscapes  |  Portraits  |  Seascapes | Space Art  |  Still Life

• Animals & Wildlife


ladybug oil paintingLadybug #1 – Hanging On Tight
Insect Art by Teresa Bernard
6″ x 6″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


ladybug on a flower paintingLadybug #2 – Almost Perfect Camouflage
Insect Art by Teresa Bernard
6″ x 6″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


Pet PortraitPet Portrait of Frank
Pet Painting by Teresa Bernard
12″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


african wildlife artRaging African Elephant
Wildlife Art by Teresa Bernard
18″ x 24″
Oils on stretched canvas

>> More info


longhorn cow oil paintingTexas Longhorn in The Meadow
Animal Art by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


white dog pet portraitThe Large White Dog
Pet Painting by Teresa Bernard
16″ x 20″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


back to top

• Flower Art


close up flower artMagnolia Blossom
Flower Art by Teresa Bernard
18″ x 18″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


Sunflower oil paintingSunflower From Behind
Flower Art by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


Red Rose flower artTyler Rose
Flower Art by Teresa Bernard
16″ x 12″
Oils on stretched canvas

>> More info


close up rose paintingYellow Rose of Texas
Flower Art by Teresa Bernard
18″ x 18″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


back to top

• Landscape Paintings


travel places landscape paintingBunratty Ireland
Landscape by Teresa Bernard
12″ x 9″
Oils on canvas panel board

>> More info


sunset oil paintingCalvary at Sunset
Landscape by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


African artCamelthorn Trees of Africa
Landscape Painting by Teresa Bernard
24″ x 24″
Oils on stretched canvas

>> More info


covered bridge landscape artCovered Bridge of Lane County Oregon
Landscape by Teresa Bernard
12″ x 9″
Oils on canvas panel board

>> More info


painting with covered wagonCovered Wagon on The Prairie
Western Landscape by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


western sunset oil paintingCowboy Sunset
Western Landscape by Teresa Bernard
24″ x 18″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


winter snow paintingFence Post In The Snow
Snow Landscape by Teresa Bernard
9″ x 12″
Oils on canvas panel board

>> More info


bonnie and clyde car paintingForgotten Roads of Bygone Days
Landscape Painting by Teresa Bernard
24″ x 18″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


Hay bales oil on canvasLife in Texas — Round Hay Bales
Landscape by Teresa Bernard
16″ x 20″
Oils on stretched canvas

>> More info


light house monument palo duro canyon state parkLighthouse Monument, Palo Duro Canyon
Landscape by Teresa Bernard
16″ x 12″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


national park oils on canvasMonument Valley
Western Landscape by Teresa Bernard
16″ x 12″
Oils on stretched canvas

>> More info


snow mountain oil paintingScaling Mt. Kilimanjaro
Snow Painting by Teresa Bernard
24″ x 18″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


TX sunset wall artSunset Over Texas
Landscape by Teresa Bernard
12″ x 9″
Oils on canvas panel board

>> More info


western landscape canvas artTexas Flag Barn
TX Landscape by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


Garden of Gethsemane Israel artThe Garden Tomb
Bible Places Landscape by Teresa Bernard
9″ x 12″
Oils on stretched canvas

>> More info


Garden Tomb, Jerusalem paintingThe Garden Tomb at Sunset
Holy Lands Landscape by Teresa Bernard
12″ x 9″
Oils on stretched canvas

>> More info


snow forest landscape paintingThe Giants of Sequoia National Park
Winter Landscape by Teresa Bernard
12″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


mountain paintingThe Grand Teton Mountains
Landscape by Teresa Bernard
18″ x 14″
Oils on stretched canvas

>> More info


church paintingVan Gogh’s Church at Auvers, France
Historic Places Landscape by Teresa Bernard
20″ x 24″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


back to top

• Marine Life & Seascapes


river side paintingAlong The ICW
Marine Art by Teresa Bernard
12″ x 9″
Oils on canvas panel board

>> More info


boat fenders canvas artBoat Fenders
Marine Still Life by Teresa Bernard
9″ x 12″
Oils on canvas panel board

>> More info


clown fish paintingClownfish
Marine Life by Teresa Bernard
9″ x 12″
Oils on canvas panel board

>> More info


east coast lighthouse paintingCurrituck Beach Lighthouse
Marine Landscape by Teresa Bernard
11″ x 14″
Oils on stretched canvas

>> More info


lighthouse paintingHeceta Head Lighthouse
Seascape by Teresa Bernard
16″ x 12″
Oils on stretched canvas

>> More info


coastal seaside wall artOregon Coast South of the Sea Lion Caves
Seascape by Teresa Bernard
9″ x 12″
Oils on canvas panel board

>> More info


peggy's cove nova scotia paintingPeggy’s Cove
Seascape by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


peggy's cove wall artPeggy’s Cove Revisited
Seascape by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


Peggy's Cove oil paintingReturn to Peggy’s Cove
Seascape by Teresa Bernard
20″ x 18″
Oils on stretched canvas

>> More info


Holy Lands wall artSea of Galilee at Capernaum
Marine Landscape by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


ocean view paintingThe Fisherman
Seascape by Teresa Bernard
9″ x 12″
Oils on canvas panel board

>> More info


back to top

• People & Portraits


oil painting of RobertRobert
Portrait by Teresa Bernard
12″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


painting of TeraTera
Portrait by Teresa Bernard
16″ x 20″
Oils on stretched canvas

>> More info


dancer paintingThe Ballerina
Dancer Painting by Teresa Bernard
24″ x 18″
Oils on stretched canvas

>> More info


back to top

• Space Art


lunar footprint paintingFirst Footprint on the Moon
Space Art by Teresa Bernard
18″ x 24″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


space art painting Neil Armstrong astronautFirst Man on the Moon
Space Art by Teresa Bernard
24″ x 18″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


mars landscapeLand Rover Tracks of Mars
Space Art by Teresa Bernard
18″ x 24″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


lunar landscape painting on canvasMoonset
Space Art by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


Arches National Park oil paintingNight Sky Over Delicate Arch
Space Art by Teresa Bernard
6″ x 6″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


outer space travel oil paintingSpace…The Next Frontier
Space Art by Teresa Bernard
24″ x 18″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


back to top

• Still Life Paintings


nautical still life oil on canvasCoral and Lantern
Still Life by Teresa Bernard
14″ x 11″
Oils on stretched canvas

>> More info


still life oil paintingFruit and Candle
Still Life by Teresa Bernard
14″ x 11″
Oils on stretched canvas

>> More info


Irong Age Pottery Still LifeIron Age Pottery
Still Life by Teresa Bernard
14″ x 11″
Oils on stretched canvas

>> More info


rustic still life canvas artBarn Door with Horse Tack
Still Life by Teresa Bernard
12″ x 9″
Oils on canvas panel board

>> More info


religious still life oils on canvasThe Communion Table
Still Life by Teresa Bernard
14″ x 11″
Oils on stretched canvas

>> More info


still life oil paintingThe Study
Still Life by Teresa Bernard
14″ x 11″
Oils on stretched canvas

>> More info


tractor tire oil paintingTractor Tire
Still Life by Teresa Bernard
12″ x 16″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


back to top