Test Your Knowledge of Art Appreciation

test your knowledge of artTest your knowledge of fine art appreciation. Take this simple 50 question test by writing your answers on paper, then check your answers at the end of the quiz. Don’t peek!

1. __________ is the expression of human creative skill and imagination.

A.    Emphasis
B.    Contour
C.    Art
D.    Dominance

2. In what way is art important in daily life?

A.    It has personal significance.
B.    It reflects our society.
C.    It records history.
D.    It is used for marketing and advertising.
E.    It is a form of self-expression.
F.    All of the above.

3. The way to do an art critique is to __________.

A.    describe, analyze, interpret, and evaluate the piece
B.    talk to the artist
C.    decide if it’s good
D.    write an artist statement


Red Rose paintingTyler Rose
Flower Art by Teresa Bernard
16″ x 12″
Oils on stretched canvas

>> More info


4. A person learning a trade or an art from a skilled worker is called __________.

A.    an apprentice
B.    a mentor
C.    a foreman
D.    a laborer

5. A rule used by artists when planning a good composition.

A.    “Rule of Sketch”
B.    “Rule of Placement”
C.    “Rule of Perspective”
D.    “Rule of Thirds”

6. Andy Warhol, an American painter and filmmaker, is best known for his depiction of what grocery store item?

A.    Apples
B.    Bacon
C.    Tomato Soup
D.    Onions

7. Andy Warhol’s work can best be classified as __________.

A.    realism
B.    pop art
C.    splatterpaint
D,    cubism

8. A style of artwork created using many geometric shapes, often not resembling any object.

A.    Surrealism
B.    Favauvism
C.    Cubism
D.    Baroque

9. An art style where the artist tries to paint a picture exactly how it looks in real life, with as many details as possible.

A.    Impressionism
B.    Pointillism
C.    Realism
D.    Favauvism

10. A style of art where the artist attempts to convey as much of their emotion into the artwork as possible, often using distortion and emphasis.

A.    Expressionism
B.    Surrealism
C.    Cubism
D.    Impressionist

11. The way artwork is arranged is called __________.

A.    emphasis
B.    contour
C.    composition
D.    stylus

12. Surrealism is an art movement which used dream-like images.

True | False


longhorn cow oil paintingTexas Longhorn in the Meadow
Wildlife Art by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


13. An art style where artwork is extremely detailed and ornate.

A.    Surrealism
B.    Baroque
C.    Favauvism
D.    Expressionism

14. Pablo Picasso is from the country of __________.

A.    Germany
B.    Italy
C.    Spain
D.    United States of America

15. What is the title of the style of painting that Picasso invented?

A.    Realism
B.    Impressionism
C.    Cubism
D.    Art Nouveau

16. Where is the “Mona Lisa” hanging in France?

A.    Gargoyle square
B.    The Louvre
C.    The Eiffel Tower
D.    Chartres Cathedral

17. Van Gogh’s most famous work of art to this day __________.

A.    “The Mona Lisa”
B.    “The Scream”
C.    “Starry Night”
D.    “Poppies”

18. What country was Van Gogh born in?

A.    Holland
B.    France
C.    Spain
D.    United States of America

19. Georgia O’Keeffe was an __________ artist.

A.    English
B.    Italian
C.    American
D.    Australian

20. O’Keeffe is best known for her paintings of  __________.

A.    the sea and marine animals
B.    enlarged flowers and New Mexico landscapes
C.    native American Indians
D.    the Australian Outback

21. Salvador Dali is considered a Surrealist artist.

True | False

22. Salvador Dali was born in India.

True | False

23. Rembrandt is known as an artist of what style?

A.    Impressionists
B.    Baroque
C.    Modern
D.    Prehistoric

24. Rembrandt, considered one of the greatest painters and printmakers in European art, was born in what country?

A.    Netherlands
B.    Switzerland
C.    France
D.    Spain

25. Monet is the father of which movement?

A.    Realism
B.    Impressionism
C.    Cubism
D.    Art Nouveau

26. Where did Monet grow up?

A.    Holland
B.    England
C.    France
D.    United States of America

27. Georges Seurat, the artist who created the painting “Sunday Afternoon on the Island of La Grande Jatte”, used which method of art?

A.    Cubism
B.    Pointillism
C.    Abstract
D.    Dadaism

28. “Mona Lisa” was painted by __________.Mona LIsa

A.    Vincent van Gogh
B.    Claude Monet
C.    Picasso
D.    Leonardo da Vinci

29. “Sunflowers” was painted by __________.Sunflowers

A.    Pierre-August Renoir
B.    Vincent van Gogh
C.    Johannes Vermeer
D.    Michelangelo

30. “Poppies in a Field” was painted by __________.Poppies In A Field

A.    Claude Monet
B.    Leonardo da Vinci
C.    Rene Magritte
D.    Johannes Vermeer

31. “The Scream” was painted by __________.The Scream

A.    Vincent van Gogh
B.    Pierre-August Renoir
C.    Edvard Munch
D.    Claude Monet

32. “The Last Supper” was painted by __________.The Last Supper

A.    Leonardo da Vinci
B.    Pierre-August Renoir
C.    Edvard Munch
D.    Michelangelo

33. “Dance at Le Moulin de la Galette” was painted by __________.Dance at Le Moulin de la Galette

A.    Rene Magritte
B.    Picasso
C.    Pierre-August Renoir
D.    Johannes Vermeer

34. “Girl with a Pearl Earring” was painted by __________.Girl with a Pearl Earring

A.    Picasso
B.    Johannes Vermeer
C.    Michelangelo
D.    Edvard Munch

35. “Dance Class” was painted by __________.Dance Class

A.    Claude Monet
B.    Leonardo da Vinci
C.    Edgar Degas
D.    Rene Magritte

36. “Creation of Adam” was painted by __________.Creation of Adam

A.    Michelangelo
B.    Johannes Vermeer
C.    Pierre-August Renoir
D.    Leonardo da Vinci

37. “The Persistence of Memory” was painted by __________.The Persistence of Memory

A.    Johannes Vermeer
B.    Pierre-August Renoir
C.    Salvador Dali
D.    Leonardo da Vinci

38. What does a color wheel show?

A.    Complementary colors
B.    Analogous colors
C.    Primary colors
D.    All of the above

39. Movement in art where hundreds of dots are used to create a picture or painting.

A.    Pointilism
B.    Impressionism
C.    Realism
D.    Abstract

40. The artist Edgar Degas was best known for his paintings of waterlilies.

True | False

41. Edward Degas was a nineteenth-century French artist famous for his paintings, sculptures, prints, and drawings.

True | False

42. Impressionism is a 19th century art movement that mainly focused on the __________.

A.    study of geometric form
B.    study of negative and positive space
C.    study of light on the surface of an object
D.    study of value

43. Art that emerged in the mid-1950s that used imagery from popular culture is termed __________.

A.    Impressionism
B.    Realism
C.    Minimalism
D.    Pop Art

44. A twentieth century non-representational painting style in which artists applied paints freely to express feelings and emotions.

A.    Abstract Expressionism
B.    Fauvism
C.    Pop Art
D.    Cubism

45. Jackson Pollock’s paintings were classified as what?

A.    Realism
B.    Grotesque
C.    Surreal
D.    Splatterpaint

46. Jackson Pollock was an influential American painter and a major figure in what movement?

A.    American Modernism
B.    Pop Art
C.    Abstract Expressionist
D.    Minimalism

47. An English landscape painter of the late eighteenth century, known for his pastoral scenes.

A.    John Constable
B.    Willem de Kooning
C.    Pablo Picasso
D.    Vincent van Gogh

48. Cityscapes, or as it is sometimes called Urban Landscapes, are paintings whose subject matter is the physical aspects of the city and urban life.

True | False

49. A collection of meaningless shapes, texture and colors thrown haphazardly onto a canvas. Its purpose is to let the viewer interpret its meaning for him/herself.

A.    Still Life
B.    Grotesque
C.    Collage
D.    Abstract

50. Naïve Art is works of art characterized by a childlike simplicity that possesses minute detail, bright saturated colors, disproportionate figures and lack of perspective.

True | False

Additional Reading

Know Your Art Painting Styles: 7 Most Popular

What Is Art Appreciation?

Classification Of Fine Art Paintings By Genre


Answers: 1C 2F 3A 4A 5D 6C 7B 8C 9C 10A 11C 12T 13B 14C 15C 16B 17C 18A 19C 20B 21T 22F 23B 24A 25B 26C 27B 28D 29B 30A 31C 32A 33C 34B 35C 36A 37C 38D 39A 40F 41T 42C 43D 44A 45D 46C 47A 48T 49D 50T

UPDATED: 30 March 2016
Word Count: 1221

Test Your Knowledge of Fine Art: Painting

art brush careTest your knowledge of fine art painting. Take this simple test by writing your answers on paper, then check your answers at the end of the quiz. Don’t peek!

1. The primary colors are __________.

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

2. Which of the following are examples of cool colors?

A.    Orange, green and purple (or violet)
B.    Blue, green and violet (or purple)
C.    Yellow, blue and red
D.    White, black and brown


river side paintingAlong The ICW
Marine art by Teresa Bernard
12″ x 9″
Oils on canvas panel board

>> More info


3. Which of the following are examples of warm colors?

A.    Yellow, red, and orange
B.    Yellow, red and blue
C.    Yellow, green and blue
D.    Orange, purple and green

4. What color is the result of mixing red + yellow?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

5. What color is the result of mixing red + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

6. What color is the result of mixing yellow + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

7. What color is the result of mixing red + yellow + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

8. A self-portrait is when an artist creates a painting of someone else.

True | False

9. A landscape is depiction of natural outdoor scenery such as mountains, valleys, trees, rivers, forests, etc. as the main subject.

True | False

10. A still life painting is a work of art that depicts an arrangement of inanimate objects (such as food, household items, flowers, plants, rocks, and sea shells, for example).

True | False

11. A seascape is a work of art that portrays the sea and marine or sea life. It can also include views of the sea and geographical locations with good views of the sea.

True | False

12. A painting done of wild or domestic animals can be classified as a wildlife painting.

True | False

13. The placement of line, shape, color and value in a work of art; basically the total design.

A.    Value
B.    Composition
C.    Emphasis
D.    Sketch

14. Creating dominance or importance in an artwork is called __________.

A.    Emphasis
B.    Value
C.    Art
D.    Composition

15. The the first step in painting a still life is __________.

A.    drawing contours
B.    shading your objects
C.    choosing a composition
D.    adding visual texture

16. Which technique can be used to show the illusion of depth?

A.   Linear perspective
B.   Shading/Value
C.   Overlapping
D.   All the above

17. When creating depth, objects that are farther away should be __________ in size than objects that are closer.

A.   fatter
B.   smaller
C.   larger
D.   taller

18. Objects that appear in the center of an art work are called __________.

A.    foreground
B.    middle-ground
C.    background
D.    horizon

19. The center of interest in a work of art is the area that attracts the viewer’s eye. It is also called __________.

A.    focal point
B.    texture
C.    form
D.    balance

20. A tool used by an artist to obtain proper proportion and placement of a drawing is called a __________.

A.    calculator
B.    grid
C.    line
D.    protractor

21. The background is the portion of the art that is in front of the objects.

True | False

22. The horizon line is an real line where the land meets the sky.

True | False


east coast lighthouse paintingCurrituck Beach Lighthouse
Marine landscape by Teresa Bernard
11″ x 14″
Oils on stretched canvas

>> More info


23. How can an artist show unity in their artwork?

A.    By drawing happy people
B.    By using principles of design that work together to create harmony
C.    By using many different elements and principles in their artwork
D.    By drawing everything really close together

24. Negative space is the background or space around the subject of the artwork.

True | False

25. As a rule in painting, objects in the background are usually made lighter to show __________.

A.    distance
B.    detail
C.    emphasis
D.    movement

26. Perspective is used in art to create __________.

A.    a vivid painting
B.    the illusion of depth
C.    create pattern
D.    create balance

27. The aesthetic center of interest is located directly in the middle of the format.

True | False

28. The point on the horizon line where parallel lines appear to disappear.

A.    Tonal Range
B.    Proportion
C.    Vanishing Point
D.    Linear Perspective

29. Two lines that eventually come together are converging.

True | False

30. What essential tool is necessary to create linear perspective?

A.    Compass
B.    Projector
C.    Ruler or straight edge
D.    Calculator

31. An object in the foreground should be drawn small and toward the top of the paper.

True | False

32. Objects in the middle ground of an artwork should be drawn larger than objects in the background.

True | False

33. The way we show objects in proportion to one another as they recede to a distant point.

A.    Contrast
B.    Foreshortening
C.    Linear Perspective
D.    Form

34. The placement of the horizon line depends on the artist’s point of view.

True | False

35. Flat, filbert, round, and bright are all standard art brush shapes used for oil painting.

True | False

36. When artists think about their composition, they are thinking about __________.

A.    a technique used by modern artists to make designs by attaching two and three dimensional objects to a flat surface
B.    lines that show the edges of forms and shapes in the simplest way
C.    ordered arrangement of elements in a work of art, usually according to the principles of design
D.    a system of drawing to give the illusion of depth on a flat surface

37. The area on a surface that reflects the most light is a _________.

A.    shadow
B.    highlight
C.    tone
D.    hue

38. The three basic properties of an artwork are composition, content and __________.

A.    principles of art
B.    subject
C.    elements of art
D.    perspective

39. When you paint you should always clean your brush to __________.

A.    know what brush you are using
B.    share it with your friends
C.    keep it looking new
D.    keep it clean so your colors stay beautiful

40. The rule of thirds dictates __________.

A.    that three colors should be used in an artwork
B.    the design be limited to three objects
C.    where the main subjects in a work of art should be placed
D.    the canvas should be divided into three main sections


Answers: 1D 2B 3A 4B 5A 6D 7C 8F 9T 10T 11T 12T 13C 14A 15C 16D 17B 18B 19A 20B 21F 22F 23B 24T 25A 26B 27F 28C 29T 30C 31F 32T 33C 34T 35T 36C 37B 38B 39D 40C

UPDATED: 22 April 2016
Word Count: 1080

Test Your Knowledge of COLOR Theory

tube of oil paintTest your knowledge of color theory as it applies to fine art. Take this simple test by writing your answers on paper, then check your answers at the end of the quiz. Don’t peek!

1. Color is  _______.

A.    a design principle
B.    an element of art
C.    a value
D.    none of the above

2. What color can not be made by mixing any other color?

A.    Yellow
B.    Green
C.    Purple
D.    Gray

3. What are the primary colors?

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

4. The choice of colors used in a design plan is called a _______.

A.    color spectrum
B.    color wheel
C.    color scheme
D.    color mix


Holy Lands wall art“Sea of Galilee at Capernaum”
Landscape by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on stretched canvas

>> More info


5. A circular chart used to show color relationships is called a _______.

A.    color ray
B.    color wheel
C.    color circle
D.    color scheme

6. Secondary colors are created by mixing two _______.

A.    neutral colors
B.    complementary colors
C.    primary colors
D.    intermediate or Tertiary colors

7. Colors that are different in lightness and darkness are said to be _______.

A.    contrasting
B.    light in value
C.    dark in value
D.    bright and intense

8. What are the secondary colors?

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

9. Which of the following are examples of cool colors?

A.    Orange, green and purple (or violet)
B.    Blue, green and violet (or purple)
C.    Yellow, blue and red
D.    White, black and brown

10.  Which of the following are examples of warm colors?

A.    Yellow, red, and orange
B.    Yellow, red and blue
C.    Yellow, green and blue
D.    Orange, purple and green

11. Yellow-orange, red-orange, and yellow-green are examples of _______ colors.

A.    intermediate or tertiary
B.    secondary
C.    primary
D.    triadic

12. _______ is another word for brightness of a color.

A.    Value
B.    Intensity
C.    Hue
D.    Complementary

13. What are the tertiary colors?

A.    Red-orange, red-purple, yellow-orange, yellow-green, blue-green, and blue-purple
B.    Green, orange, and purple
C.    White, black, gray, and brown
D.    Red, blue, and yellow

14. Monochromatic colors are all the colors (tints, tones, and shades) of a single hue.

True | False

15. Complimentary colors are side by side on the color wheel.

True | False

16. To make a shade you would add _______ to a color.

A.    black
B.    white
C.    brown
D.    yellow

17. What words are used to describe color temperature?

A.    Light and Dark
B.    Hot and Cold
C.    Black and White
D.    Warm and Cool

18. Which colors will give you the greatest contrast?

A.    Red and blue
B.    Blue and green
C.    Red and green
D.    Green and yellow

19. How many colors are on the basic color wheel?

A.    Three primary and three secondary colors
B.    Three cool and three warm colors
C.    Three pairs of complementary colors
D.    All of the above

20. Analogous colors is another term for complementary colors.

True | False

21. Red and green are examples of complementary colors.

True | False

22. The color plan of red, yellow and blue is an example of a triad color scheme.

True | False

23. A related color scheme would be colors that are next to each other on the color wheel.

True | False

24. Tints of colors may be created by adding white. Pink is a tint of red.

True | False

25. Intensity refers to the purity of a hue.

True | False


western canvas art“Texas Flag Barn”
Landscape by Teresa Bernard
20″ x 16″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


26. Blue and orange are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

27. Red, yellow, and blue are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

28. Yellow, yellow-orange, orange are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

29. Red and green are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.   complementary

30. Orange, green and violet (or purple) are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

31. Purple, blue, and red-violet are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary

32. Colors that are across from each other on the color wheel are called ________ .

A.    intermediate or tertiary colors
B.    analogous colors
C.    color triad
D.   complementary colors

33. Three colors that are equal distance apart on the color wheel are called ________ .

A.    intermediate or tertiary colors
B.    analogous colors
C.    color triad
D.    complementary colors

34. Colors that are next to each other on the color wheel are called  ________ .

A.    intermediate or tertiary colors
B.    analogous colors
C.    color triad
D.    complementary colors

35. ________ are obtained by mixing secondary colors and primary colors.

A.    Intermediate or Tertiary colors
B.    Analogous colors
C.    Color triad
D.    Complementary colors

36. ________  are obtained by adding white to a hue.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

37. ________ are obtained by mixing two primary colors.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

38. ________ are obtained by adding black to a hue.

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

39. Colors that go with all color plans — white, black, gray and brown — are called _______ .

A.    Neutrals
B.    Tints
C.    Secondary colors
D.    Shades

40. Blue, green and purple are cool colors.

True | False

41. All colors are made from red, blue, and yellow.

True | False

42. Yellow, red, and orange are cool colors.

True | False

43. Purple is an example of a primary color.

True | False

44. The lightness or darkness of a color is referred to as the _______ .

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

45. The brightness or dullness of a color is referred to as the _______ .

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

46. The pure hue is at its brightest _______ right from the bottle.

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

47. What color is the result of mixing red + yellow?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

48. What color is the result of mixing red + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

49. What color is the result of mixing yellow + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

50. What color is the result of mixing red + yellow + blue?

A.    Violet (Purple)
B.    Orange
C.    Brown
D.    Green

For more on color see blog article titled “Basic Art Element — Color” .


Answers: 1B 2A 3D 4C 5B 6C 7A 8B 9B 10A 11A 12B 13A 14T 15F 16A 17D 18C 19D 20F 21T 22T 23T 24T 25T 26D 27A 28B 29D 30C 31B 32D 33C 34B 35A 36B 37C 38D 39A 40T 41T 42F 43F 44B 45C 46C 47B 48A 49D 50C

Test Your Knowledge of Fine Art: Elements and Principles of Design

an introduction to the principles of good design.Test your knowledge of the elements and principles of good design. Take this simple test by writing your answers on paper, then check your answers at the end of the test. Don’t peek!

1. The principles of good design are _______.

A.    color, depth, form, line, shape, space, texture, and value
B.    balance, contrast, emphasis, movement, proportion, repetition, simplicity, space, and unity
C.    all of the above
D.    none of the above

2. The elements of design are _______.

A.    color, depth, form, line, shape, space, texture, and value
B.    balance, contrast, emphasis, movement, proportion, repetition, simplicity, space, and unity
C.    all of the above
D.    none of the above


Jerusalem painting“The Garden Tomb at Sunset”
Landscape by Teresa Bernard
12″ x 9″
Oils on stretched canvas

>> More info


3. A type of balance in which both sides of a composition are balanced yet different is called _______.

A.    asymmetrical
B.    radial
C.    symmetrical
D.    geometric

4. Formal balance is another word for _______ balance.

A.    asymmetrical
B.    radial
C.    symmetrical
D.    geometric

5. Another word for “center of interest” is _______.

A.    focal point
B.    emphasis
C.    dominance
D.    all of the above

6. The choice of colors used in a design plan is called a _______.

A.    color spectrum
B.    color wheel
C.    color scheme
D.    color mix

7. A circular chart used to show color relationships is called a _______.

A.    color scheme
B.    color wheel
C.    color ray
D.    color circle

8. Colors that are different in lightness and darkness are said to be _______.

A.    contrasting
B.    light in value
C.    dark in value
D.    bright and intense

9. Which of the following can be used to create contrast in a composition?

A.    Smooth and rough textures
B.    Large and small shapes
C.    Plain areas against areas of patterns
D.   All of the above

10. _______ is another word for the brightness of a color.

A.    Value
B.    Intensity
C.    Hue
D.    Complementary

11. _______ is an element of art that refers to the sense of touch.

A.    Value
B.    Pattern
C.    Texture
D.    Shape

12. Negative space is the background or area surrounding an object in a composition.

True | False

13. Rhythm is created when various visual elements are repeated.

True | False

14. Variation is the use of the same lines, shapes, textures, and colors within an artwork.

True | False

15. Unity is obtained when all parts of a design are working together as a team.

True | False

16. Blue and orange are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous
C.    secondary
D.    complementary


church painting“Van Gogh’s Church at Auvers, France”
Landscape by Teresa Bernard
20″ x 24″
Oils on gallery wrap stretched canvas

>> More info


17. Red, yellow, and blue are _______ colors.

A.    primary
B.    related or analogous colors
C.    secondary colors
D.    complementary colors

18. Visual _______ is achieved when all parts of a composition have equal weight and appear to be stable.

A.    focal point
B.    unity
C.    balance
D.    pattern

19. _______ is a three-dimensional geometrical figure showing height, width and depth.

A.    Space
B.    Form
C.    Balance
D.    Line

20. Various art elements, like lines, colors, or shapes, that are repeated over and over in a planned way creates a _______.

A.    focal point
B.    unity
C.    balance
D.    pattern

21. The lightness or darkness of a color is referred to as the _______.

A.    shape
B.    value
C.    intensity
D.   texture

22. _______ may be geometric or organic.

A.    Shape
B.    Value
C.    Intensity
D.   Texture

23. _______ is the suggestion of action or direction, the path our eyes follow when we look at a work of art.

A.    Proportion
B.    Simplicity or visual economy
C.    Rhythm
D.    Movement

24. _______ is the relation of two things in size, number, amount, or degree within a design.

A.    Proportion
B.    Simplicity or visual economy
C.    Rhythm
D.    Movement

25. _______ is the elimination of all non-essential elements or details to reveal the essence of a form.

A.    Proportion
B.    Simplicity or visual economy
C.    Rhythm
D.    Movement

26. Symmetry, asymmetry and radial are all types of _______.

A.    Texture
B.    Balance
C.    Patterns
D.    Form

27. Creating a sense of visual oneness in a work of art is called _______.

A.    Form
B.    Value
C.    Unity
D.    Texture

28. _______ is a mark with greater length than width. They can be horizontal, vertical, diagonal, sraight, curved, thick, or thin.

A.    Color
B.    Shape
C.    Texture
D.    Line

29. Shapes and/or forms similar to those found in nature are _______.

A.    geometric
B.    pattern
C.    organic
D.    texture

30. The element of art referring to the emptiness or area between, around, above, below or within objects:

A.    color
B.    shape
C.    form
D.    space

31. Space is the element of art that helps create the illusion of a foreground, middle ground and background.

True | False

Additional Reading

For more information on this subject see:


Answers: 1B 2A 3A 4C 5D 6C 7B 8A 9D 10B 11C 12T 13T 14F 15T 16D 17A 18C 19B 20D 21B 22A 23D 24A 25B 26B 27C 28D 29C 30D 31T

Naming Your Artwork — Tips for the Fine Artist

Here are some helpful tips for the fine artist on how to name their oil paintings and other works of art for exhibit or sale.

Tip #1: Keep it simple and keep it short. Don’t make your titles lengthy or complicated. Keeping it simple is always best. Make them easy to remember and understand. You’ll get better results that way.


oil painting canvas artStill Life with Fruit and Candle
Still life by Teresa Bernard
14″ x 11″
Oils on stretched canvas

>> More info


Tip #2: Make your titles descriptive but not too personal. Instead of being ambiguous, consider naming your art something that describes exactly what is going on in the artwork. For example, you just completed a still life painting of some fruit and a candle on a bedside table, you could name it “Still Life with Fruit and Candle“.

In addition, you should not get too personal with your descriptive titles. If your painting is of your sister, it would not be best to name it “My Younger Sister Liz”. No one except a family member would be interested in buying such a painting, however, if you were to name it “Girl in a Pink Dress”, then you have suddenly expanded your audience to more potential buyers.

Tip # 3: Include the name of the place when naming a painting of a particular location, especially if it is of a famous place. People want to know what or where the location is especially if it is a place they are familiar with, such as a familiar mountain range, hometown or old homestead where they grew up, etc. They will also want to know the name if it is a place they have visited before or hope to visit someday. Be sure to title the painting by location name if it is a famous landmark, national monument or park. Lastly if it is place not that familiar to many, but viewers can still curious enough to want to know the name.

Tip #4: Never name your painting “Untitled”. This can be a real deal stopper and a complete turn off to a potential customer. Viewers and potential buyers will have a hard time believing your work has value if your piece is simply called “Untitled”. Titles do matter to an art buyer!

Furthermore, if you are selling online, “Untitled” won’t get you anywhere in the search engines. Try typing the keyword “untitled” in Google or some other search engine and see what the results are. You’ll have a hard time finding your masterpiece in the SERPs (Search Engine Results Page). It will be buried so deep your painting will never get found.

Tip #5: For specific genres, like portraits, landscapes, historic events, etc., you might try the following:

  • Portraits — Include the individual’s name, add the date, and/or occupation.
  • Landscapes  —  Start with the location, maybe include the time of day, season of the year, and perhaps the mood as well. Example: “The Garden Tomb at Sunset
  • Historic event  —  Name it by what the event is, such as “First Man on the Moon“.

Tip #6: Start with the artwork’s focal point. This will usually be most the obvious elements of the piece. Titling your artwork after the focal point will help others to understand your artwork better, especially if your piece is an abstract.

Tip #7: Get others involved in the naming process. You can ask others for help naming your artwork or get their impressions on a title you are considering. What might sound like a clever title to you, could actually be a total flop. Getting feedback from others will help you choose just the right name for your masterpiece.

Tip #8: For multiple pieces in a series of paintings, you might want to name them sequentially. For instance if you wanted to do a series of snow paintings, they could titled “Fence Post in the Snow #1”, “Fence Post in the Snow #2”, and “Fence Post in the Snow #3” etc. You get the idea. Or you can give them all similar names like I did in my Peggy’s Cove series. I simply named these “Peggy’s Cove“, “Return to Peggy’s Cove” and “Peggy’s Cove Revisited“.

If you have a tip for naming your works of art, share them by commenting below.